Μικρά μυστικά για καλύτερη ζωή..
Μάσα το φαγητό σου καλά και αρκετή ώρα
Από μικρή σου έλεγαν να μασάς καλά και να μην καταπίνεις το φαγητό σου χωρίς να το έχεις επεξεργαστεί καλά μέσα στο στόμα σου. Το “γιατί” όμως σου το είχαν πει;Μάθε λοιπόν
Πώς να το κάνεις;
Ξεκινώντας το γεύμα σου τρώγε μικρές μπουκιές, πρώτα από όλα. Έπειτα, προσπάθησε να τις μασουλάς όσο περισσότερο μπορείς, μέχρι και 20 φορές περίπου πριν τις καταπιείς. Τότε το φαγητό θα έχει γίνει πιο υγρό. Κάνε το αυτό για τις 5-6 πρώτες μπουκιές.
Τι θα πετύχεις;
Το στομάχι σου δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την πέψη του φαγητού. Αυτή η διαδικασία, για την ακρίβεια, ξεκινάει από το στόμα.
Όταν το φαγητό μένει αρκετή ώρα μέσα στο στόμα, η γλώσσα αναγνωρίζει τις γεύσεις και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο. Από εκεί στέλνεται “ειδοποίηση” στο στομάχι για το τι φαγητό να περιμένει ώστε να προετοιμάσει τα κατάλληλα ένζυμα που βοηθούν στην χώνεψή του. Συν τοις άλλοις, το σάλιο διευκολύνει την κατάποση του φαγητού και βοηθάει στην διάσπαση της τροφής ώστε μετά αυτή να μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό εύκολα.
Όταν τα μικρά αυτά κομματάκια φτάσουν στο στομάχι, απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να χωνεφτούν, ενώ, τέλος, το σώμα μπορεί έτσι να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Νιώθεις ένα μεγάλο βάρος στους ώμους σου;
Πάρε την απόφαση και καθάρισε την τσάντα, το πορτοφόλι ή το σακίδιο σου!
Πώς θα το κάνεις
Μια απόδειξη; Τα χαρτάκια από τις τσίχλες που αγόρασες; Το πιο πιθανόν είναι ότι κάθε μέρα κουβαλάς μαζί σου πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Πάρε την απόφαση, άνοιξε την ακατάστατη τσάντα σου, βγάλε όλα τα πράγματα έξω και εκτίμησε κατά πόσο ανήκουν ή όχι εκεί. Ο μεγάλος ένοχος είναι συνήθως το χαρτί: διαφημιστικά φυλλάδια, αποδείξεις, δελτία, σημειώσεις, λίστες. Ανακύκλωσε ή πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι. Εάν χρειάζεσαι κάτι, φύλλαξέ το, αλλά μην το ξαναβάλεις στην τσάντα σου – δεν χρειάζεται να τριγυρνάει παντού μαζί σου!
Γιατί είναι σημαντικό
Η μεταφορά επιπλέον βάρους (ιδιαίτερα στη μία πλευρά) παρεμβαίνει στη φυσική κίνηση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο στην πλάτη, τους ώμους, τον αυχένα, τους οπίσθιους μηριαίους και τα γόνατα. Μην μεταφέρεις οποιαδήποτε τσάντα που ζυγίζει περισσότερο από το 10% του σωματικού σου βάρους. Μια τσάντα πρέπει να ζυγίζει ιδανικά μέχρι ένα κιλό.
Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να κάνει τη ζωή σου δύσκολη. Αν το επιτρέψεις…
Το στόμα σου μυρίζει άσχημα το πρωί, αλλά και όλη την ημέρα
Είναι φυσιολογικό να ξέρεις ότι θα έχεις τέτοιο πρόβλημα, αν φας σκορδόψωμο. Όμως, «για πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους με δυσοσμία στόματος, η δυσάρεστη αναπνοή είναι χρόνιο, όχι περιστασιακό, πρόβλημα» τονίζει ο Ρίτσαρντ Πράις, D.M.D., εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. Οι ένοχοι είναι συνήθως τα βακτηρίδια που ζουν στο πίσω μέρος του στόματος και παράγουν ενώσεις σουλφουρικού οξέος.
Επειδή τα μικρόβια αυτά φιλοξενούνται στις κοιλότητες και στα ματωμένα ούλα, ακόμη και αυτοί που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ουλίτιδας και τερηδόνας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Άλλες συνηθισμένες αιτίες είναι η ιγμορίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Τα βακτήρια στο στόμα θρέφονται από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στη βλέννα, προκαλώντας δυσοσμία στο στόμα. Εάν η αναπνοή σου είναι ξινισμένη και το στόμα σου ξηρό, έλεγξε τα φάρμακα που παίρνεις. Κάποια, όπως αυτά για τις αλλεργίες και η ινσουλίνη, ενδέχεται να μεταβάλλουν τη χημεία του σώματος ή να εμποδίσουν την παραγωγή σάλιου. Από την άλλη, η δυσοσμία που θυμίζει σάπιο φρούτο είναι σίγουρο δείγμα αύξησης της κετόνης, παραπροϊόντος της αφομοίωσης του λίπους, που μαστίζει τους διαβητικούς και αυτούς που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.
Πως θα ανακουφιστείς
Πρώτον, μείωσε τις τροφές που προκαλούν δυσοσμία όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, προσάρμοσε τη στοματική σου υγιεινή: βούρτσισε και καθάρισε με το οδοντικό νήμα τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα και καθάρισε επίσης και τη γλώσσα, πρωί και βράδυ, με ειδικό βουρτσάκι. «Το ειδικό βουρτσάκι απομακρύνει τη βλέννα που βρίσκεται στο πίσω μέρος τους στόματος, όπου συγκεντρώνονται τα βακτηρίδια που προκαλούν οσμές» σημειώνει ο ειδικός. Πιες πολύ νερό, που βοηθά να ξεπλύνεις τα υδατοδιαλυτά μικρόβια της ιγμορίτιδας.
Εξίσου σημαντικό είναι να πηγαίνεις δύο φορές το χρόνο στον οδοντίατρο. Θα εξετάσει το στόμα σου και, αν το κρίνει απαραίτητο, θα κάνει πλύσεις με αντιμικροβιακό διάλυμα ή θα σου γράψει ένα ισχυρό στοματικό διάλυμα. Εάν ο οδοντίατρος δεν μπορεί να εντοπίσει την αιτία, συμβουλεύσου τον παθολόγο σου ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως η χρόνια ιγμορίτιδα. Ενδεχομένως να σου αλλάξει φαρμακευτική αγωγή ή να σου δώσει κάποια για την ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας ή την ιγμορίτιδα.
Πηγή: missbloom.gr