143383main_image_feature_514_ys_4 ΜΑΘΕ ΤΙ

10 (σοβαροί) μύθοι που πιστεύουμε για το διάστημα… και είναι μύθοι! Αναθεωρήστε τον τρόπο που βλέπετε τα άστρα…


Είναι γνωστό ότι οι δημιουργοί των ταινιών του Χόλιγουντ, πολλές φορές δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια και τους Νόμους της Φυσικής (και του διαστήματος), προκειμένου να παρουσιάσουν εντυπωσιακές σκηνές στα έργα τους… Μερικοί μύθοι για το διάστημα που μας έχουν εντυπωθεί, τόσο εξαιτίας των ταινιών που έχουμε δει αλλά και της παραπληροφόρησης, είναι οι παρακάτω. Ήρθε ο καιρός να δούμε το διάστημα αλλιώς!

1. Ανατιναζόμαστε στο διάστημα

2001-a-space-odyssey-006

Νομίζουμε ότι αν αφεθεί ένας άνθρωπος, χωρίς ειδική στολή του αστροναύτη, στο διάστημα, θα… εκραγεί και θα λιώσει. Κι όμως. Ο άνθρωπος θα μπορούσε, γυμνός, να βρεθεί στο κενό του διαστήματος και να επιβιώσει για περίπου 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να πάθει μόνιμη βλάβη! Στη συνέχεια βέβαια, θα πέθαινε από ασφυξία…

2. Η Αφροδίτη και η Γη είναι παρόμοιοι πλανήτες

venus-magma

Μαθαίνουμε ότι η Αφροδίτη είναι κάτι σαν τον δίδυμο πλανήτη μας, εκτός από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, και ότι αν δεν ίσχυε αυτό θα ήταν ακόμη και… κατοικήσιμη. Αυτή η εντύπωση προκλήθηκε –και παγιώθηκε- πριν εξερευνηθεί όμως επαρκώς από τα τηλεσκόπιά μας. Η επιφάνεια του… πλανήτη του έρωτα λοιπόν, είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και μη φιλόξενη για οποιαδήποτε μορφή ζωής…

3. Ο ήλιος είναι μια μπάλα φωτιάς

sun-05

Ο ήλιος στην πραγματικότητα φωσφορίζει, δεν καίγεται. Η θερμότητα που προκαλεί αυτό το άστρο, είναι αποτέλεσμα πυρηνικών αντιδράσεων, και όχι της γνωστής μας φωτιάς…

4. Ο ήλιος είναι κίτρινος

sun040815-dcs

Ζητήστε από οποιονδήποτε να σας ζωγραφίσει τον ήλιο και σίγουρα το πρώτο αντικείμενο που θα πιάσει, θα είναι ο κίτρινος μαρκαδόρος. Έτσι έχουμε μάθει, αυτό αντιλαμβανόμαστε και με τα μάτια μας. Όμως, αυτό το κίτρινο χρώμα που βλέπουμε οφείλεται στην ατμόσφαιρα της γης –αν ρωτήσετε έναν αστροναύτη ή δείτε φωτογραφίες της NASA, τότε θα καταλάβετε ότι ο ήλιος είναι λευκός. Αυτό το ξέρουν οι επιστήμονες και χωρίς να τον κοιτάξουν, βάσει της σύστασής του και της θερμοκρασίας του.

5. Η γη είναι πιο κοντά στον ήλιο το καλοκαίρι

earth-sun-relations_2

Φυσικά και όχι. Οι εποχές δεν δημιουργούνται αναλόγως της απόστασης που μας χωρίζει από το άστρο μας, τον ήλιο, αλλά από την κλίση του άξονα της γης. Όταν ο άξονας του βορρά «δείχνει» προς τον ήλιο, είναι καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και το αντίθετο…

6. Υπάρχει η σκοτεινή πλευρά της σελήνης

moon dark side

Η πιο… παρεξηγημένη άποψη, που μάλιστα έχει τροφοδοτήσει ταινίες, τραγούδια, θεωρίες συνωμοσίας. Δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Η σελήνη δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και έτσι η πλευρά που βλέπουμε από τη γη είναι πάντα η ίδια, αυτό δεν σημαίνει όμως, φυσικά, ότι ο ήλιος δεν φωτίζει τον δορυφόρο μας, σε όλα του τα σημεία, σε διάφορες χρονικές στιγμές…

7. Ο ήχος στο διάστημα

sound

Έχουμε δει ταινίες στις οποίες εκρήξεις, ακόμα και φωνές, ακούγονται στον κενό χώρο του διαστήματος. Στο διάστημα όμως, δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κι έτσι τα ηχητικά κύματα δεν μπορούν να ταξιδέψουν… Σε άλλους πλανήτες, με ατμόσφαιρα, θα μπορούσε φυσικά να υπάρχει ήχος, αλλά μάλλον δεν θα ακουγόταν όπως τον έχουμε συνηθίσει στη γη μας…

8. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε σε ένα σύμπλεγμα αστεροειδών

Asteroid-Field

Θα θυμάστε στη σειρά του Star Wars, τους πιλότους να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να αποφύγουν τους αστεροειδείς… Η αλήθεια είναι ότι αν βρισκόσασταν στην ίδια θέση, μάλλον θα τα καταφέρνατε κι εσείς, καθώς οι αστεροειδείς απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους (το διάστημα είναι τεράστιο) και η πιθανότητα να πέφτατε πάνω σε έναν, (πάντα με το σκάφος σας) είναι μία στο ένα δισεκατομμύριο…

9. Το Σινικό Τείχος φαίνεται από το διάστημα

google-earth-12km-great-wall

Όχι, δεν φαίνεται. Στη φωτογραφία βλέπετε το τι «φαίνεται» από ύψος 12 χιλιομέτρων. Σκεφτείτε, από πιο ψηλά…

10. Η NASA χρηματοδοτείται με το 25% του αμερικάνικου προϋπολογισμού

nasaefijeif

…και για αυτό πολλοί Αμερικάνοι, εστιάζουν στα πιο άμεσα θέματα που τους απασχολούν και ζητούν να περικοπεί η χρηματοδότηση. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η NASA λαμβάνει περίπου το 0,5% με 1% του κρατικού προϋπολογισμού και είχε φτάσει στο μάξιμουμ της επιχορήγησης τη δεκαετία του 1960, οπότε και έλαβε το 4,4%…

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.