δημιουργική σκεψη-δημιουργικότητα ΜΑΘΕ ΠΩΣ

7 τρόποι για να αυξήσεις τη δημιουργική σκέψη σου!


Το να σκέφτεσαι «out of the box», πέρα από τα τετριμμένα και να έχεις δημιουργική σκέψη, είναι μια επίκτητη δεξιότητα. Δεν γεννιέσαι έτσι απαραίτητα.

Απλά πρέπει να έχεις τη θέληση να μάθεις νέα πράγματα. Μπορούμε να το δούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:

·         Σκέψη χωρίς παρωπίδες

·         Σκέψη χωρίς προκαταλήψεις

·         Σκέψη έξω από την πεπατημένη

·         Σκέπτομαι ανοιχτόμυαλα

·         Σκέπτομαι χωρίς να λαμβάνω τίποτα ως δεδομένο

 Σου αρέσει η αυτοβελτίωση;

Κάποιοι μπορεί να σε θεωρούν δημιουργικό άτομο, ενώ κάποιοι όχι. Πάντως ενώ ορισμένοι έχουν την προδιάθεση για δημιουργική σκέψη, πιστεύω ότι όσοι δεν την έχουν μπορούν να βελτιωθούν σε αυτό. Εδώ σας παρουσιάζουμε 6 τρόπους για να τονώσετε τη δημιουργικότητά σας:

 

1. Διάβασε κείμενα, άρθρα ή βιβλία που είναι έξω από τις συνήθειές σας

Σε όλους μας αρέσει να διαβάζουμε αυτά που είναι στα δικά μας ενδιαφέροντα, αλλά αυτό δεν βοηθά τη δημιουργικότητά μας. Μπορεί, με λίγο τύχη, να σε κινητοποιήσει ή να σε εμπνεύσει.

 

2. Βγες και συζήτα (χωρίς κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές παρεμβολές), με κάποιον που δεν είναι στο στενό σου φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον.

Το περιβάλλον επηρεάζει την προσωπικότητά μας και τις σκέψεις. Κάποια νέα γνωριμία, μπορεί να μας ανοίξει τις σκέψεις πέρα από τα στενά πλαίσια που μπορεί να σκεφτόμαστε.

 

3. Γράψε ένα άρθρο 500 λέξεων χωρίς να σκεφτείς τίτλο

Είναι μια διασκεδαστική άσκηση που την χρησιμοποιώ όταν δεν μπορώ να συγκεντρώσω τη σκέψη μου ή να μου έρθουν ενδιαφέρουσες ιδέες. Ανοίξτε ένα κενό έγγραφο και αρχίστε να πληκτρολογείτε . Χωρίς τίτλο , θέμα , επεξεργασία.  Και το πιο σημαντικό ΧΩΡΙΣ αυτοκριτική διάθεση . Απλά αφήστε τα δάχτυλά και το μυαλό σας να αποφασίσει ποιες λέξεις να γράφετε.

Εγώ συνήθως καταλήγω με αρκετά περίεργα ή τρελά πράγματα που ποτέ δεν είχα μοιραστεί. Πάντα μετά από αυτό αισθάνομαι μια ώθηση δημιουργικής ενέργειας.

 

4. Δες μια ταινία στον κινηματογράφο

Οι ταινίες στη μεγάλη σκηνή είναι ένα από τα τελευταία μέρη που μπορείτε να απολαύσετε μια πλήρη οπτικοακουστική εμπειρία που ενεργοποιεί τις αισθήσεις . Η φωτεινή γιγαντοοθόνη, ο ήχος surround, η μυρωδιά και η γεύση του φρέσκου pop corn. Τα κάπως άβολα καθίσματα με μπράτσα που δεν κινούνται . Κάθε φορά που φεύγω από τον κινηματογράφο, στο μυαλό μου περιστρέφονται σκέψεις και ιδέες .

 

5. Φάε διαφορετικά

Υπάρχουν έρευνες που μελετούν το πόσο επηρεάζει η διατροφή τον τρόπο που  σκεπτόμαστε. Θέλεις να σκέφτεσαι διαφορετικά; Άρχισε να δίνεις στο σώμα διαφορετικά και πιο υγιεινά γεύματα. Θα σε σοκάρει το πόσο πιο καθαρά σκέφτεσαι όταν ακολουθείς μια καλύτερη διατροφή.

 

6. Άκουσε την ιστορία κάποιου που δεν γνωρίζεις

Άκουσε την ιστορία κάποιου που είναι άγνωστος σε σας. Ενδέχεται να σας ανοίξει τα μάτια και τη σκέψη, αυτή η εμπειρία . Ίσως και να μάθετε κάτι νέο, που δεν γνωρίζατε μέχρι πριν.

 

7. Κανόνισε «Brainstorming»

Πάρε τουλάχιστον ένα άλλο άτομο για μια συνάντηση 45-60 λεπτά Brainstorming. Φέρε ένα θέμα ή μια ιδέα για την οποία θέλεις να ακούσεις απόψεις-ιδέες , και άρχισε σιγά-σιγά να διευρύνεις το θέμα. Γράψε κάτω όλες τις ιδέες σας ( σε πραγματικό χαρτί) και μην κριτικάρεις μια συγκεκριμένη ιδέα . Είναι σημαντικό να το κάνεις αυτό πρόσωπο με πρόσωπο και να είσαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα έχεις αρνητική ενέργεια ή νεύρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μπορεί να καταλήξετε με 100 φρικτές ιδέες , αλλά σίγουρα θα έχετε μία ή δύο καλές .

 Δεν χρειάζεται να είσαι στοχαστής ή με δημιουργική σκέψη για να είσαι σε θέση να σκεφτείς «έξω από το κουτί», απλά χρειάζεται να κάνεις περισσότερα πράγματα που να διεγείρουν τη δημιουργική σκέψη . Ακόμα και οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να τους έρθει έμπνευση.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.