siriza ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτές είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Οικονομία, Εξωτερική Πολιτική, Ε.Ε


Συζήτηση προκαλεί η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε η σαφήνεια με την οποία το κόμμα ξεκαθάριζει ότι δε σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς «καμία θυσία για το ευρώ». Ξεκαθαρίζεται έτσι ότι προτεραιότητα δεν θα είναι το νόμισμα -αφήνοντας ορθάνοιχτη την πιθανότητα για ενδεχόμενο Grexit- αλλά οι ανάγκες του λαού και της χώρας.

Δείτε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως ψηφίστηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

Τα Μνημόνια

«Είναι πια κοινή πεποίθηση ότι τα μνημόνια δεν τροποποιούνται, δεν διορθώνονται: ακυρώνονται. Τα μνημόνια καταργούνται και στη θέση τους εφαρμόζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Την οικονομική πολιτική:

· Επαναφορά επιδομάτων και δώρων στον Δημόσιο Τομέα καθώς αναφέρεται σε «αντισυνταγματικότητα των περικοπών στα επιδόματα, τα δώρα, την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης».
· «Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Υποστήριξη των δημόσιων αγαθών».
· «Δημόσιο» και «κοινωνικά ελεγχόμενο» τραπεζικό σύστημα.
· «Αποτροπή της τραπεζικής ενοποίησης, υπό τους όρους που έχουν αποφασιστεί»
· «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και να επανακτήσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος τις επιχειρήσεις ενέργειας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί».
· Απαγόρευση των μαζικών απολύσεων.
· Πλήρης κάλυψη των ανέργων.
· 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο χωρίς μείωση μισθού.

Φορολογία
· Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά κέρδη,
· Έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων
· Κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων»
· Κατάργηση των έμμεσων φόρων για τα είδη πρώτης ανάγκης και αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των πρώτων,
· Φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, της πολυτελούς κατανάλωσης (για εξοικονόμηση πόρων δημοσίων επενδύσεων).
· Άμεση διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

Εξωτερική πολιτική:
· Δεν θα υπάρχουν άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» και χωρίς ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
· «Κατάργηση των συμφωνιών «Δουβλίνο ΙΙ» και «Δουβλίνο ΙΙΙ», καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη».

Ευρωπαϊκή Ένωση
· Απαγόρευση αποστολής στρατιωτών εκτός συνόρων.
· «Όχι» σε ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες!
· «Κατάργηση των βάσεων των ΗΠΑ και τα πυρηνικά όπλα!»
· «Όχι» σε «τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται πέραν της ακύρωσης των εθνικών και ευρωπαϊκών μνημονίων και την ακύρωση των Συνθηκών και των κανονισμών από το Μάαστριχτ μέχρι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ο Συνασπισμός είχε υπερψηφίσει το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (της οποίας ζητά την ακύρωση) αναφέροντας στην ανακοίνωση- αιτιολόγηση της κύρωσής της, μεταξύ άλλων ότι: «Η συνθήκη απέτρεψε την αποδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και έδωσε ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Με πληροφορίες από το capital.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.