dede ΟΛΟΙΓΙΑΟΛΟΥΣ

Αλίκη Ροβίθη-Φοάντ Ασούρ, Βιομηχανικοί Σχεδιαστές: «Χρησιμοποιούμε και το χιούμορ ως ισχυρό εργαλείο σχεδιασμού του κόσμου μας»


Οι σκέψεις και η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία των πραγμάτων -χρηστικών ή καλλιτεχνικών αντικειμένων- που βλέπουμε γύρω μας καθημερινά, αναλύονται από τους βιομηχανικούς σχεδιαστές Αλίκη Ροβίθη και Φοάντ Ασούρ, ιδιοκτήτες της εταιρείας Dede.  Εξηγώντας ότι έχουν κατορθώσει να μετατρέψουν το δημιουργικό τους χόμπυ σε επάγγελμα, τονίζουν τη σημασία της δημιουργικής υλοποίησης των ιδεών που πλαισιώνουν τον κόσμο γύρω μας, καθώς «η αισθητική των αντικειμένων καθημερινής χρήσης αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις καθώς ικανοποιεί περισσότερο τις ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του καταναλωτή και κατά αυτόν τον τρόπο προάγει την ποιότητα της ζωής του»…

Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;

Είμαστε βιομηχανικοί σχεδιαστές.

Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα;

Σχεδιάζουμε αντικείμενα και χώρους, συνεργαζόμενοι με εταιρείες ή ιδιώτες και ενίοτε προχωράμε οι ίδιοι στην υλοποίηση κάποιων αντικειμένων μας σε περιορισμένα αντίτυπα, τα οποία διαθέτουμε σε καταστήματα με είδη design. Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο – σενάριο χρήσης των προϊόντων που καλούμαστε να σχεδιάσουμε, επιδιώκουμε να είναι ευρύ και πολυεπίπεδο. Με άλλα λόγια αγαπάμε τα αντικείμενα που εκτός του εννοιολογικού τους υπόβαθρου, διαθέτουν και λειτουργικές αρετές ώστε να διευκολύνουν με ευρηματικό τρόπο την καθημερινότητά μας. Είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες και ελλείψει ιεραρχίας, τα χρόνια παρουσίας στο χώρο και οι γνωριμίες κάνουν τη διαφορά!

dede

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟΥ : Gertrude Gary Milk

[sociallocker]

Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;

Όχι, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη αυτού του επαγγέλματος σαν παιδιά, αντίθετα, τώρα που «μεγαλώσαμε», πολλά από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα στο επάγγελμά μας, όπως η φαντασία, η ανορθόδοξη αντίληψη των πραγμάτων ή η παιχνιδιάρικη διάθεση, θρέφουν και ενεργοποιούν το παιδί που βρίσκεται μέσα μας!

Ποια ήταν τα ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας ;

Φοάντ: Ο μεγάλος μου αδελφός! Είχε την διάθεση και την υπομονή να διακρίνει μέσα από τις παιδικές μου ζωγραφιές την κλίση μου και την αγάπη μου για το σχέδιο, προτρέποντάς με διαρκώς να ασχοληθώ, μεγαλώνοντας, με τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Αλίκη: Τα πειράματα φυσικής στην πέμπτη τάξη, ειδικά αυτά που αφορούσαν στον ηλεκτρισμό! Ήταν οι στιγμές που το πρώιμο ενδιαφέρον μου για τις θετικές επιστήμες, συμβάδιζε με την αγάπη μου για τις κατασκευές και τον πειραματισμό.

1000cc_dede

1000cc Ceramic Carafe – Κεραμική καράφα νερού με αποσπώμενη μεταλλική παγοκύστη

Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;

Η δημιουργική πραγματικότητα, απόλυτα. Η επαγγελματική πραγματικότητα, όχι και τόσο!

Ποιες σπουδές ακολουθήσατε;

Αλίκη: Aφού πήρα το πτυχίο μου στα Μαθηματικά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφοίτησα από τον ΑΚΤΟ με ΒΑ in industrial and product design. Εκεί γνώρισα τον Φοάντ, ο οποίος αφού τελείωσε το Αραβικό Σχολείο της Αθήνας, αποφοίτησε από τον ΑΚΤΟ, αποκτώντας το Higher Diploma in industrial and product design.

combio_dede

Combio - Ζευγάρι βοηθητικών τραπεζιών που συνδυάζονται και σαν τραπέζι σαλονιού

Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;

Είμαστε από τους ευτυχείς που η δουλειά τους είναι και το χόμπυ τους. Εκτός απ’αυτό, είμαστε οι γνωστοί μαστροχαλαστές που καταπιάνονται με όλα,
από DIY, μέχρι επανάχρηση υλικών και μαστορέματα – και όχι πάντα με τα καλύτερα αποτελέσματα! Ακόμα, αγαπάμε το σινεμά, τις παραστάσεις σύγχρονου χορού και τις ατελείωτες ηλιόλουστες βόλτες στο κέντρο.

Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα;

Σαν ομάδα δουλεύουμε μαζί από το 2007. Έχουμε τη χαρά να εργαζόμαστε ταυτόχρονα πάνω σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα που είτε τα επιλέγουμε, καθώς προάγουν την επαγγελματική μας δραστηριότητα, είτε προκύπτουν στην πορεία, από την ανάγκη μας να παρουσιάσουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Τέτοια είναι η φωτογράφιση αντικειμένων και χώρων, ο σχεδιασμός ιστοσελίδων και οι γραφιστικές εφαρμογές.

get the hang of it_dede

Get the hang of it bag – Χάρτινη τσάντα με αποσπώμενες κρεμάστρες από χαρτόνι

Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς συνειδητοποιήσαμε και οι δύο- ο καθένας σε διαφορετική φάση της ζωής του – ότι νιώθουμε έντονα την ανάγκη να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας. Μέσα από τον βιομηχανικό σχεδιασμό μας δόθηκε και μας δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσουμε αυτές τις ιδέες, αφουγκραζόμενοι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, καλλιεργώντας τη δημιουργική μας σκέψη και χρησιμοποιώντας το χιούμορ και την εννοιολογική προσέγγιση σαν ισχυρά εργαλεία σχεδιασμού.

Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.

Η τυπική μέρα είναι ότι δεν υπάρχει τυπική μέρα! Κάθε project απαιτεί διαφορετική προσέγγιση, ενέχει ποικίλα και ανόμοια στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης που πάντα μας επιφυλάσσουν πολλές- πολλές εκπλήξεις, άλλοτε ευχάριστες, άλλοτε δυσάρεστες!

Όσο για τα εκτός εργασίας…

Αλίκη: Τα παιδιά μου και ο άντρας μου έχουν τον κύριο λόγο!
Φοάντ: Playstation, jogging και καλό φαγητό!

head to toe_dede

Head to Toe – Φωτιστικό οροφής από λωρίδες ξύλου που φτάνουν μέχρι το πάτωμα

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;

Στις μέρες μας, η τρέχουσα καταναλωτική συμπεριφορά έχει πλέον απομακρυνθεί από τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και επικεντρώνεται στο άτομο και στο κύρος που απολαμβάνει από τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η αισθητική των αντικειμένων καθημερινής χρήσης αποκτά ιδιαίτερες διαστάσεις καθώς ικανοποιεί περισσότερο τις ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του καταναλωτή και κατά αυτόν τον τρόπο προάγει την ποιότητα της ζωής του. Τα παραπάνω καθιστούν λοιπόν το επάγγελμα του βιομηχανικού σχεδιαστή, αν όχι μοναδικό, σίγουρα απαραίτητο!

skitch_dede

Skitch Skeletons in the closet hanger, κρεμάστρα σκελετός για τις ακατάστατες ντουλάπες

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;

Στην Ελλάδα, ο βιομηχανικός σχεδιαστής δεν θεωρείται ένα αναπόσπαστο και αυτονόητο κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής προϊόντων και πολύ συχνά υποκαθίσταται χωρίς ενδοιασμούς από τον κατασκευαστή. Ενώ υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να στηρίξει μια ποιοτική διαδικασία παραγωγής, δεν διακρινόμαστε για την εμπιστοσύνη μας προς τους έλληνες σχεδιαστές. Αντίθετα, καθώς στερούμαστε καταναλωτικής κουλτούρας γινόμαστε εύκολα καχύποπτοι και δύσπιστοι απέναντι στην «πολυτέλεια» του design. Άλλωστε, ο σπασμωδικός, ανέμπνευστος και ανομοιογενής τρόπος κατά τον οποίο η χώρα μας αναπτύχθηκε στα χρόνια της εκβιομηχάνισης της παραγωγής, απαξίωσε και δεν εξέλιξε την ισχυρή λαϊκή μας παράδοση. Δεν μας έδωσε τα περιθώρια και την παιδεία να διαμορφώσουμε μια συμπαγή και δυναμική παρουσία στο χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού, γεγονός που αποθαρρύνει τις πιθανές συνεργασίες των ελλήνων σχεδιαστών με εταιρείες και προκρίνει τις κατά συρροή αντιγραφές σαν τη σίγουρη και «φθηνή» λύση.

Κάτι ακόμα που μας απογοητεύει, είναι ότι καθημερινά διαπιστώνουμε την περιορισμένη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, σε κάθε φάση υλοποίησης ενός αντικειμένου. Είναι πλέον απόλυτη ανάγκη κάθε σχεδιαστική και κατασκευαστική διαδικασία να συνάδει με τις οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές αρχές της αειφορίας. Όσο για τον ελεύθερο χρόνο μας, το design δεν τον περιορίζει, αντίθετα τον εμπλουτίζει.

slurp mug_dede

Slurp mug – Είναι κούπα και όχι κουτάλα σούπας…

Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;

Να ξεκινήσουμε από την πιο ευχάριστη στιγμή. Τη στιγμή που μια καινούργια ιδέα γεννιέται μέσα στο κεφάλι του ενός από τους δύο! Με αυτή την ιδέα, σαν πρώτη ύλη, καθώς ζυμώνεται και εξελίσσεται, επιχειρούμε να σχεδιάσουμε- εκτός από τη φόρμα ή τη λειτουργία ενός αντικειμένου- και έναν άρρηκτο συναισθηματικό δεσμό μεταξύ του χρήστη και του αντικειμένου, ο οποίος θα διαρκέσει στο χρόνο.

Όσο ευχάριστη και ανταποδοτική είναι η παραπάνω διαδικασία, εξίσου προκλητική είναι η στιγμή της υλοποίησης των πρωτοτύπων. Η στιγμή που με ενθουσιασμό παρακολουθείς όλα όσα έχεις σκεφτεί, σχεδιάσει και φανταστεί να γίνονται πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα ανακύπτουν προβλήματα που πρέπει να διαχειριστείς γρήγορα και εύστοχα.

Οι συμμετοχές μας σε πολυάριθμες εκθέσεις design στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επίσης μας πρόσφεραν απίθανες εμπειρίες! Ιδιαίτερα στο εξωτερικό, ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους –επαγγελματίες, δημοσιογράφους, designers, σπουδαστές, απλούς επισκέπτες- από όλο τον κόσμο. Η αγάπη τους για το design και η κατάρτισή τους στο σχεδιασμό, κάθε φορά, μας εντυπωσιάζουν. Η άμεση, απροσποίητη και ενθαρρυντική ανταπόκριση των ανθρώπων αυτών στα αντικείμενά μας, μας ενθουσιάζει και κάνει όλη την προσπάθεια που καταβάλουμε, να αξίζει τον κόπο!

Τέλος, τα διεθνή βραβεία και οι διακρίσεις που έχουν απονεμηθεί στη δουλειά μας, μας γεμίζουν δύναμη, χαρά και ικανοποίηση. Μας βοηθούν να αναδείξουμε τα έργα μας σε ένα ευρύτερο κοινό, αναζωπυρώνοντας την πίστη μας σε αυτό που κάνουμε.

Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Στην Ελλάδα χρειάζεται να θεμελιώσουμε την παιδεία και τις υποδομές ώστε να παράγουμε συστηματικά καλό design, με διάρκεια στο χρόνο. Μέχρι στιγμής, γίνεται λόγος για το design, διαφημίζεται το design, «πουλάει» το design, αλλά δυστυχώς, δεν «πληρώνει», τουλάχιστον όχι ικανοποιητικά!

superhero chair_dede

Superhero chair – Λιτή, στοιβαζόμενη και αναπαυτική

Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;

Συμπληρώνοντας την προηγούμενη απάντησή μας, να αναφέρουμε εδώ ότι, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν βιοποριζόμαστε τόσο από την βασική μας ειδικότητα – τον βιομηχανικό σχεδιασμό- όσο από τις συναφείς δραστηριότητες που αναφέραμε παραπάνω.

Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);

Χωρίς να συμμετέχουμε συστηματικά σε κάτι από αυτά που αναφέρετε, ανταποκρινόμαστε πολύ συχνά σε οργανωμένες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ρουχισμού, ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων. Ωστόσο, ενώ συνειδητοποιούμε την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, δεν παύουμε να νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που μόνο ένα αλληλέγγυο κράτος πρόνοιας θα μπορούσε να εξομαλύνει αποτελεσματικά.

tabrio_dede

Tabrio – Τραπέζι σαλονιού με ενσωματωμένο τραπεζομάντηλο

Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;

Ο προσωπικός στόχος και των δυό μας, και ταυτόχρονα μία από τις αγωνίες μας, είναι να μη σταματήσουμε να αγαπάμε αυτό που κάνουμε! Να είμαστε ανοιχτοί σε καινούργια πράγματα και να μπορούμε να γεννάμε ιδέες ικανές να διαμορφωθούν σε αντικείμενα ή χώρους με υπόσταση και λόγο ύπαρξης.

Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;

Σαν βιομηχανικοί σχεδιαστές υπηρετούμε τις εφαρμοσμένες τέχνες, κουβαλώντας ένα αμιγώς καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Την ίδια στιγμή καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να αποδώσουμε, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μαζικής παραγωγής, μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρά εμπορικό και κερδοσκοπικό. Μέσω αυτής της διαδικασίας δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα ο χαρακτήρας ή η προσωπικότητά μας, αλλά σίγουρα έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος που αυτά εκφράζονται μέσα από τη δουλειά μας.

this side up_dede

This side up table – Βοηθητικό τραπέζι με πολλές αποθηκευτικές χάρες

Μπορείτε να μας περιγράψετε το project με το οποίο ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Σχεδιάσαμε ένα καναπέ – ο οποίος μόλις κατασκευάστηκε- για την Minimal Classic, μία εταιρεία που σχεδιάζει και παράγει σύγχρονα έπιπλα αποκλειστικά από μασίφ ξύλο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής, εμπλουτισμένες με καινοτόμες τεχνικές. Ο καναπές Oh! my woodness! – όπως υποδηλώνει και το όνομά του- επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τη χρήση του μασίφ ξύλου, είναι ευέλικτος και πολυμορφικός, με χαλαρό χαρακτήρα, αλλά έντονες και καθαρές γραμμές.

Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;

Είμαστε ευχαριστημένοι, αφού η φύση του επαγγέλματός μας συμβάλλει τα μέγιστα στο επίπεδο της ηθικής ικανοποίησης και της αυτοπραγμάτωσης και κατά συνέπεια συμβάλλει θετικά στην ποιότητα της ζωής μας.

[/sociallocker]

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;

Πιστεύουμε ότι η δημιουργική διαδικασία είναι μια εξέχουσα και περίπλοκη δραστηριότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Κάθε νέος που θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία μέσω του βιομηχανικού σχεδιασμού, θα πρέπει να έχει τα μάτια του ανοικτά, να είναι ευρηματικός, να αγαπάει και να κατανοεί τους ανθρώπους και να καλλιεργεί συστηματικά τη φυσική του περιέργεια, εξετάζοντας τα πράγματα σε βάθος.

DEDE DextrousDesign
Website http://www.dede.gr
Facebook page http://www.facebook.com/DEDE.DextrousDesign

oloigiaolous


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.