almunia ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλμούνια: «Η Ελλάδα ακολούθησε το σωστό δρόμο και θα βγει από την κρίση»


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει το σωστό δρόμο και θα καταφέρει να βγει από την κρίση, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Από το βήμα του συνεδρίου της ελληνικής Προεδρίας για τον Ανταγωνισμό ο κ. Αλμούνια σημείωσε: «Θυμάμαι την αρχή της κρίσης του χρέους. Από τότε η Ελλάδα έχει θεσπίσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Η πορεία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς και καθόλου εύκολος. Δεν πρόκειται όμως για αγώνα ταχύτητας αλλά αντοχής». Συνέστησε στην κυβέρνηση να μην χάσει ….«τη γραμμή του τερματισμού σε αυτό τον αγώνα».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι έχει γίνει καλή δουλειά σε ένα δύσκολο περιβάλλον ενώ πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όσους δουλεύουν με τους κανόνες του παιχνιδιού για να δημιουργήσουν πλούτο και ανάπτυξη. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να στηριχθεί το έργο της επιτροπής».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Μετά από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ισορροπίας και ανάκαμψης. Σήμερα βγαίνουμε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια στις αγορές. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος». Σημείωσε ότι είμαστε αρκετά κοντά σε μία τραπεζική ένωση που εγγυάται την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, ενώ πέρα από την πρόοδο σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η Ελλάδα πέτυχε να είναι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση.

«Από την αιτία της κρίσης, δηλαδή, τα πολύ ψηλά ελλείμματα, πετύχαμε πλεονάσματα. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, με έμφαση στην τεχνολογία και την εξωστρέφεια καθώς το μέσο εισόδημα έχει μειωθεί 30% από την αρχή της κρίσης» ενώ τόνισε ότι «μέσα από την ανταγωνιστικότητα πρέπει να πετύχουμε περισσότερα, καθώς σε επίπεδο τιμών δεν είχαμε μειώσεις λόγω δυσκαμψιών στην αγορά».

Ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν χρονιές δυσκαμψίες που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως στην αγορά εργασίας που είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη, δύσκολα δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η αλλαγή πορείας της Ελλάδας δεν ήρθε τυχαία αλλά ήταν αποτέλεσμα διαρθρωτικών αλλαγών. Η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που στηρίζει την απασχόληση και βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη είναι στόχοι της κυβέρνησης. Ο υπουργός σημείωσε, ακόμη, τη σημασία μείωσης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο ενώ πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν δικαιολογημένες. «Αλλά δεν ακούσαμε τους κήρυκες της στασιμότητας, δεν μπορούμε να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και ψηλά τις τιμές» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Έρχονται αλλαγές σε χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο και βιομηχανία, συμπλήρωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι η οδηγία που αναμένεται να ψηφιστεί διευκολύνει το πλαίσιο των αποζημιώσεων. Πρόθεση μάλιστα της κυβέρνησης είναι να ενσωματώσει άμεσα την Οδηγία μη περιμένοντας τις προθεσμίες.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.