Αποδέχεται εκ νέου τα κυπριακά ομόλογα η ΕΚΤ
Σε ανακοίνωσή της χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως αποδέχεται εκ νέου τα κυπριακά ομόλογα ύστερα από την προσωρινή αναστολή. Τα ομόλογα γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση για την χορήγηση δανείων από τις τράπεζες τις Ευρωζώνης ύστερα από από την επίτευξη του κυπριακού προγράμματος που αφορούσε στην ανταλλαγή χρέους ύψους ενός δις ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε υπόψη την αύξηση του βαθμού φερεγγυότητας του κρατικού αξιόχρεου της Δημοκρατίας της Κύπρου μετά την επιτυχία την 1η Ιουλίου της ολοκλήρωσης των συναλλαγών που είχε ανακοινωθεί καταρχήν από το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι τα αξιόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Δημοκρατία της Κύπρου θα συνιστούν εκ νέου αποδεκτές εγγυήσεις για τις αγοραπωλησίες στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Η απόφαση αφορά όλα τα υφιστάμενα και νέα αξιόγραφα και θα τεθεί σε ισχύ την 5η Ιουλίου 2013 με σχετική νομική πράξη, η οποία θα καθορίζει επίσης τις απομειώσεις της ονομαστικής αξίας οι οποίες είναι εφαρμοστέες στους πόρους αυτούς.”