fwto morgan ΥΓΕΙΑ

Αποκλειστικό: Η θεραπεία του δόγματος του Σοκ, από τον Morgan Goodlander (video)


Πως μπορούμε ατομικά ή και συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τα καταθλιπτικά και καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής του δόγματος του σοκ στην πατρίδα μας;

“Η ιδέα είναι απλή : Είναι καλύτερο και πιο υγιές να ζεις, να σκέφτεσαι και να αγαπάς με δικό σου τρόπο,  παρά να το κάνεις όπως σου υπαγορεύει η κοινωνία ή κάποιος άλλος. Ο τρόπος των άλλων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για σένα και αυτό φυσικά σημαίνει να παίρνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου”. Αυτές είναι οι σκέψεις που μοιράστηκε αποκλειστικά σε συνέντευξη στο oloigiaolous.gr, ο θεραπευτής της μεθόδου Gestalt και ιδρυτής του Lifematrex, Morgan Goodlander. Ο Αμερικανός ψυχολόγος ίδρυσε στο Σαν Φρανσίσκο το Ινστιτούτο που μελετάει και καταγράφει τις τάσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και προσφέρει θεραπείες τόσο σε άτομα όσο και σε ομάδες και οργανισμούς παγκόσμια. Το σύστημα που διδάσκει σε όλο τον κόσμο προβάλει την δύναμη της αυθεντικότητας του ατόμου, που οδηγεί στην θεραπεία του και τελικά στην ευδαιμονία. Ο Morgan Goodlander βρέθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε τη νέα μέθοδό του σε σεμινάρια που παρακολούθησαν θεραπευτές και ευρύτερο κοινό.

Οι θεωρίες της  Geshalt και του  Lifematrex στοχεύουν στην ελευθερία του ατόμου ως ένα μονοπάτι που οδηγεί στη μεγιστοποίηση της προσωπικής και κοινωνικής υγείας. “Παρ’ όλα αυτά η ελευθερία από μόνη της είναι ελλιπής, χωρίς υπευθυνότητα γίνεται εκμετάλλευση. Αυτός που δεν  είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του, εκμεταλλεύεται αυτόν από τον οποίο δέχεται βοήθεια και αντιστρόφως, αυτός που δίνει βοήθεια εκμεταλλεύεται αυτόν που τη ζητάει. Σκεφτείτε το  αυτό σε μεγαλύτερη κλίμακα να γίνεται σε ολόκληρες κοινωνίες, όπως η  ελληνική”, μας εξήγησε ο Morgan Goodlander, στη διάρκεια του σεμιναρίου.

“Όταν τα άτομα και οι ομάδες δεν ενεργούν με υπευθυνότητα, ανοίγουν την πόρτα στην εκμετάλλευση”. Τον ρωτήσαμε και για τη γνωστή “θεωρία του δόγματος του σοκ” να μας αναλύσει τα αποτελέσματά της στην ελληνική πραγματικότητα, τα οποία βιώνουμε όλοι καθημερινά.

“Βάσει των όσων σας είπα πριν, βλέπουμε ότι η θεωρία του δόγματος του σοκ είναι ένα είδος εκμετάλλευσης των πολιτών, που μπορεί να συμβεί όταν παραμελείται η υπευθυνότητα του κάθε ενός ατομικά, έννοια στην οποία αναφέρθηκα. Πιστεύω ότι κάποιες αρχές αυτής της θεωρίας βρίσκουν γόνιμο έδαφος στην Ελλάδα αυτή την εποχή με την οικονομική κρίση που κυριαρχεί. Αλλά καλό θα είναι να μην την χρησιμοποιούν όλοι στη χώρα σαν μια δικαιολογία, μια μάσκα για να κρύψουν τις ευθύνες τους και να προκαλέσουν φόβο στον ελληνικό λαό. Η ιδέα ότι μια ομάδα διεθνών οικονομολόγων συνεργάζονται για να δημιουργήσουν χάος σε οικονομίες, είναι καλό υλικό για να παίξουμε “παιχνίδια ευθύνης”.

Όσο ένα έθνος χειραγωγείται στο να ρίχνει τα βάρη της ευθύνης του σε τρίτους, θα παραμένει ανίσχυρο να αναλάβει τις ευθύνες του σε εθνικό επίπεδο και να βγει από την κρίση. Το χειρότερο πιστεύω είναι ότι αυτή η θεωρία χρησιμοποιείται για να νιώσει το κοινό αίσθημα την θυματοποίηση.

Δεν πρέπει οι Έλληνες να πουν ότι μετά τα 400 χρόνια της Τουρκοκρατίας, τώρα πάλι τρομοκρατούνται από οικονομικά διεθνή συμφέροντα που εκπροσωπούνται από τη Διεθνή Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει, δεν κάνει να νοιώθουν διαρκώς αδικημένοι, γιατί χάνουν την ουσία, αυτό το αίσθημα αποδυναμώνει και απλά περιγράφει το πρόβλημα, δεν το λύνει.

Αυτό που χρειάζεστε στην παρούσα φάση είναι απαντήσεις:

1)    Μην αφήνετε το φόβο να κυριαρχεί στο μυαλό σας, γιατί ο φόβος είναι  βασικός παράγοντας της θεωρίας του σοκ.

2)    Μην κατηγορείτε διαρκώς άλλους, το “διαίρει και βασίλευε” είναι ο δεύτερος παράγοντας της θεωρίας.

3)    Δεν χρειάζεται εξωτερική πηγή για την επίλυση των προβλημάτων σας. Η βοήθεια με  την μορφή εκμετάλλευσης είναι ο τρίτος παράγοντας της θεωρίας του σοκ.

Ο Morgan Goodlander, είναι ένας ταξιδευτής της ζωής. Ένας θεραπευτής που ανακαλύπτει νέες μεθόδους θεραπέιας μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες των συμμετεχόντων στα σεμινάριά του σε 15 χώρες και σε ατομικές θεραπείες. Διδάσκει την δύναμη της εμπειρίας στο εδώ και τώρα. Εξηγεί με σαφήνεια πως να αφήνεσαι στην εμπειρία και να ζεις τη στιγμή απαλλαγμένος από στενά πλαίσια, που καταστρέφουν την ψυχική υγεία και οδηγούν σε αποξένωση και στο θάνατο. Πριν έρθει στην Ελλάδα ήταν στην Ιαπωνία και σε συνεργασία με  τον Masa Momotake διοργάνωσε με επιτυχία εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε έξι πόλεις.

Τον Απρίλιο στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ Therapy Planet στην Αθήνα, προβλήθηκε  βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του, από προηγούμενο ταξίδι του στη χώρα μας, τον Μάρτιο του 2013. Έχει τίτλο : ‘’An inspired conversation with Morgan Goodlander’’ και ένα 4λεπτο απόσπασμα παραχώρησε στο oloigiaolous.gr. Στην 20λεπτη συνέντευξη μεταξύ άλλων ανέπτυξε τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες του για προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση.

Η μέθοδος του είναι απλή. Στα σεμινάριά του εισάγει το χιούμορ ως θεραπευτικό εργαλείο, τη χαρά που αποπνέει η επαφή με έναν άλλο άνθρωπο. Λέει χαρακτηριστικά: “Είναι κουτό να πηγαίνεις να σε θεραπεύσει κάποιος που δεν έχει ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ψάχνουν ένα σκοπό για τη ζωή τους. Η επιθυμία της ασφάλειας είναι μεγάλη. Εγώ προσπαθώ να τους απελευθερώσω από τις “άγκυρες” και την ψεύτικη ασφάλεια που προσφέρουν οι συμβατικότητες και τα πλαίσια. Είναι συναρπαστικό το ταξίδι προς την ανακάλυψη του Εαυτού. Στην Gestalt  δουλεύουμε με τη δύναμη της εμπειρίας, ώστε οι θεραπευόμενοι να ξεφύγουν από  την φυλακή των ανασφαλειών που τους παγιδεύουν’’.

Πως να σταματήσουμε να ξαναζούμε τα ίδια στρεσσογόνα και αρνητικά συναισθήματα, είναι το ζητούμενο της εποχής μας και ο Morgan Goodlander απαντά :‘‘Σε κάθε πολιτισμό μας μαθαίνουν να δείχνουμε καλά, να φερόμαστε καλά και να έχουμε ρόλο. Θέλω να τους απελευθερώσω από αυτό το ρόλο να βγάλω την αλήθεια τους, για να νιώσουν ευτυχισμένοι και βαθιά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους”.

Στη συνέντευξη αυτή που μου παραχώρησε αναφέρεται στο‘‘γνώθι σαυτόν’’ και στην συμβολή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο δυτικό πολιτισμό ευρύτερα, καθώς και στην υπέρβαση των ορίων μέσω του παραδείγματος του αστροφυσικού Stephen Hawking. Όμως κλείνοντας, στην ερώτηση για την κρίση στην Ελλάδα, συμβούλευσε ότι πρέπει να μην οδηγηθούμε σε πανικό και σε βίαιες αντιδράσεις, γιατί η βία είναι άλλος ένας ενισχυτικός παράγοντας της θεωρίας του σοκ.

“Η βία παράγει βία και τροφοδοτεί με τη σειρά της το δόγμα. Εσείς οι  Έλληνες πρέπει να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθηση, το σεβασμό και την δύναμή  σας, για να αντιμετωπίσετε το δόγμα και την κρίση που βιώνετε. Οι αρχαίοι πρόγονοί σας έχουν τις απαντήσεις για την ηθική και έβαλαν τον άνθρωπο στο κέντρο. Στηριχτείτε στις αξίες τους και στις αρχές τους και θα ξαναβρείτε στη μέθοδο του Σωκράτη, τη μαιευτική, τον τρόπο που άνοιγε δρόμους για την εξερεύνηση νέων τρόπων σκέψης και θέασης του κόσμου που διαρκώς εξελίσσεται και αλλάζει”. Ο θεραπευτής θα επιστρέψει πάλι στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου για σεμινάρια και θα έχουμε η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και να δούμε τις νεώτερες εξελίξεις στο τομέα της θετικής ψυχολογίας που εισάγει για την αντιμετώπιση της χαώδους πραγματικότητας.

Ιφιγένεια Τσαντίλη

Δημοσιογράφος, Επικοινωνιολόγος, Msc.

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε άρθρα και συνεντεύξεις του ακολουθήστε το γκρουπ στο Facebook: “Ifigenia Tsantili interviews Morgan Goodlander”.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.