kentriki ΝΕΑ

Αποκλειστικό! Όλα όσα συζητήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημοκρατία


Με απόλυτη επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Δημοκρατία και Αξίες: Πως οι δημοκρατικές κοινωνίες μπορούν να καλλιεργήσουν κοινές αξίες και υπεύθυνους ηγέτες” με το oloigiaolous.gr να βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας.

ogo1

Η Πρόεδρος του Global Thinkers Forum, Ελισάβετ Φιλιππούλη, δήλωσε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι και είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με το Carnegie Council για αυτή την σημαντικότατη εκδήλωση για την Δημοκρατία και τις Αξίες. Μία από τις κύριες προκλήσεις που οι ηγέτες καλούνται να επιλύσουν είναι αυτή της μεγάλης, παγκόσμιας οικονομίας και της πολύ περιορισμένης δυνατότητας των παραδοσιακών κυβερνήσεων και των διεθνών θεσμών να ελέγξουν τα περίπλοκα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν. Σε αυτή την πραγματικότητα, η επανατοποθέτηση του ρόλου των ηγετών είναι το κλειδί για την πρόοδο και την βιώσιμη ανάπτυξη».

filippoyli

Προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης, όπως ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Νανόπουλος, η βραβευμένη Αιγύπτια δημοσιογράφος, Sahira Amin, αλλά και πασίγνωστες φυσιογνωμίες της ελληνικής κοινωνίας, όπως η Δρ. Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Βιοπολιτικής, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Δρ. Γιώργος Παγουλάτος, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν σε θέματα παγκόσμιας ηγεσίας.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους οι κοινωνίες μπορούν να απαλλαχτούν από τη διαφθορά, οι αγορές να γίνουν ανταγωνιστικές βασισμένες σε δημοκρατικούς θεσμούς και όλα αυτά σε συνάρτηση με τους πολίτες.

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν πως η «ηγεσία» είναι πιο αδύναμη από ποτέ. Ο Δρ. Bartlomiej E. Nowak (Carnegie Council Global Ethics Fellow) δήλωσε μάλιστα πως σήμερα υπάρχει παγκοσμίως έλλειψη εμπιστοσύνης, που δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των πολιτικών ελίτ και των κοινωνιών.

Η Δρ. Αγνή Βλαβιανός έδωσε έμφαση στο ότι οι σημερινοί ηγέτες χρειάζονται έμπνευση για να προσπαθήσουν για την ενότητα όλων των μορφών της ζωής, να ταθούν υπέρ μιας ασφαλούς ζωής. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κομματική πολιτική και όχι δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε άλλα το κύριο πρόβλημα που υπογράμμισε ήταν πως σήμερα οι κοινωνίες δίνουν αξία στα υλικά αγαθά και όχι στο σύστημα κοινωνικών αξιών.

mpoutaris

Ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, Αντιπρόεδρος της Alpha Trust, ως πρόβλημα εντόπισε την απουσία ανθρώπων που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν και να εμπνεύσουν ενώ ως λύση πρότεινε την συνοχή των κινήσεων μιας κοινωνίας. «Η ασυνέχεια των κινήσεων και των αποφάσεων καταστρέφει κάθε προσπάθεια. Όταν αφήνεις μια χώρα να κάνει ελεύθερη πτώση χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να επανέλθει.»

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε αρκετές φορές πως είναι απαισιόδοξος για το μέλλον τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και διεθνώς, καθώς κυριαρχεί ένα προβληματικό σύστημα με έντονο γραφειοκρατικό χαρακτήρα, ενώ παρουσίασε ως κοινή λογική την αποσοβιετικοποίηση της κοινωνίας.

mandravelis

Σημείο αναφοράς ως προς τις προτάσεις αποτέλεσε και το τρίπτυχο «δεξιότητες-ανταγωνισμός- συνοχή πολιτικής» δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην εκπαίδευση και την παιδεία των πολιτών. Αναφορικά με τους θεσμούς, με σκοπό το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στην πολιτική ελίτ και τις κοινωνίες , προτάθηκε ένα άλλο τρίπτυχο με συνιστώσες τη δικαιοσύνη, την ευθύνη και την τήρηση του νόμου.

«Η δημοκρατία είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την αβεβαιότητα» και «Η διαφάνεια και η συμμετοχή είναι τα όπλα για να καταπολεμηθεί η διαφθορά» είναι δυο φράσεις που ακούστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Global Thinkers Forum. Μήπως να εντάξουμε τις έννοιες αυτές στην καθημερινότητά μας κάνοντάς τες πράξη;

OloiGiaOlous.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.