Απολύσεις στο Δημόσιο με εντολή Σαμάρα και χωρίς υπογραφή Ρουπακιώτη
Απολύσεις στο Δημόσιο με εντολή Σαμάρα και χωρίς υπογραφή Ρουπακιώτη.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, πρόκειται να προχωρήσει στις απολύσεις συμβασιούχων βάσει της νομοθετικής ρύθμισης του Αντώνη Μανιτάκη, ακόμα και αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης επιμένει στη στάση του και αρνείται να υπογράψει.
Ωστόσο, ο Αντώνης Ρουπακιώτης σκληραίνει τη στάση του ακόμη περισσότερο , ενώ προβαίνει στην καταγγελία μεθοδεύσεων που γίνονται μέσα στην κυβέρνηση για να περάσει η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις και θα οδηγήσει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή του.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει πως θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα εναπομείναντα στοιχεία του Κράτους Δικαίου και δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπογράψει τη νομοθετική ρύθμιση.
Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες τον πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή και δήλωσε βέβαιος ότι θα εξευρεθεί κοινός τόπος.
Η σχετική δήλωση του Φ. Κουβέλη, ακολουθεί παρακάτω,
«Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο.
Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».
Να αναφέρουμε ότι ο κ. Ρουπακιώτης, εξαρχής έκανε σαφές το ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. «Δεν έχω δει ολόκληρο το σχέδιο Μανιτάκη. Είμαι αντίθετος σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί στον ANT1.
Η εν λόγω ρύθμιση, που προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.
Επίσης με την επίμαχη ρύθμιση καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».
Τέλος, ο σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης, είναι η κυβέρνηση μέσω να βάλει φρένο στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου και όχι μόνο να διατηρήσουν προσωρινά τουλάχιστον στις θέσεις απολυμένους.
Σε αυτή τη ρύθμιση ο κ. Μανιτάκης ζητεί τη συνυπογραφή από τον κ. Ρουπακιώτη. Μάλιστα, αργά το βράδυ έφταναν πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης που εμφάνιζαν τον κ. Ρουπακιώτη όχι απλώς να έχει αιφνιδιαστεί αλλά και να δηλώνει «ανυποχώρητος» και να επιμένει ότι δεν θα υπογράψει την πρόταση νόμου.
Ενώ, ηδη έχουν προκύψει αντιδράσεις από νομικούς και η πρόταση νόμου που επρόκειτο να κατατεθεί την Πέμπτη (25.4.2013) στη Βουλή έχει προσλάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις, με έκφραση ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.
Ωστόσο, μια τέτοια ρύθμιση δεν θα μπορούσε να έρθει δεν μπορεί να προέκυψε ξαφνικά από τον κ. Μανιτάκη, χωρίς να είναι και σε γνώση του ηγετικού επιτελείου του κόμματος του κ. Κουβέλη, ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πίεσης στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο.