Άρση της ασυλίας ζητούν οι ανακριτές για τη Χρυσή Αυγή
Παραπεμπτικό σημείωμα στη Βουλή απέστειλαν οι δύο ανακριτές, Σπύρος Γεωργουλέας και Χρηστος Παπακώστας, που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να αρθεί η ασυλία όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με την αιτιολογία της κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος από μέρους τους.
Το νέο κατηγορητήριο που μπορεί να «δέσει» και τους 18 χρυσαυγίτες βουλευτές αποκαλύπτεται ουσιαστικά μέσα από το ανακριτικό έγγραφο που διαβιβάσθηκε προχθές στη Βουλή για άρση της ασυλίας των βουλευτών Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα προκειμένου να διωχθούν για τον κεντρικό ρόλο τους («ένταξη και διεύθυνση») στη χρυσαυγίτικη εγκληματική οργάνωση.
Σημειώνεται ότι για τους συγκεκριμένους βουλευτές ή και άλλους που ενδεχομένως ακολουθήσουν με την ίδια κατηγορία δεν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης (όπως συνέβη με την αρχική εξάδα βουλευτών), αλλά απαιτείται άρση ασυλίας, αφού νομικά η αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής έχει συντελεστεί και το αδίκημα της συμμετοχής δεν θεωρείται πλέον διαρκείας αλλά αναφέρεται στο παρελθόν. Καταιγιστικές εξελίξεις, ωστόσο, δρομολογούνται από την ενημέρωση της Βουλής, μέσω του ίδιου ανακριτικού εγγράφου, ότι ακολουθεί σύντομα νέος φάκελος για άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών καθώς οι μαρτυρικές καταθέσεις οδηγούν σε διεύρυνση των ποινικών διώξεων:
α) Για προπαρασκευαστικές κινήσεις κατάλυσης του πολιτεύματος με βάση τις ποινικές διατάξεις περί εσχάτης προδοσίας (άρθρο 134 ΠΚ). Εκτός από τους βουλευτές που εξ ιδιότητας έχουν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο κακούργημα μπορεί να βρεθούν όλα τα επιτελικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, οι καθοδηγητές κ.ά.
β) Για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και για φορολογικής φύσεως αδικήματα. Είναι προφανές ότι το αδίκημα συνδέεται με τους εκβιασμούς της συμμορίας, την παροχή προστασίας κ.λπ., ενώ γίνεται αναφορά και στην ιδιότυπη επιχειρηματική δράση εντός της οργάνωσης που είχε αναπτύξει ο Ηλίας Παναγιώταρος (με το πρατήριο χρυσαυγίτικων αξεσουάρ υπό την ονομασία «Φάλαγγα»).