Δεσμεύεται το φυσικό αέριο της Κύπρου από το Μνημόνιο. Διαβάστε όλους τους όρους που θέτει η τρόικα
Το Μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να υπογράψει η Κύπρος, ως συμπληρωματικό μέτρο του κουρέματος των καταθέσεων είναι έτοιμο, βασίζεται πάνω στα πρότυπα των ελληνικών αντίστοιχων Μνημονίων και φαίνεται πως θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Με βάση την εφημερίδα Φιλελεύθερος Τύπος της Κύπρου, θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στο οποίο πρόκειται να καταλήγουν όλα τα μελλοντικά δημόσια έσοδα, προερχόμενα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Επιπρόσθετα, για τον τομέα της ενέργειας θα πραγματοποιηθούν αποκρατικοποιήσεις κρατικών εταιρειών όπως η εταιρεία ηλεκτρισμού ΑΗΚ καθώς και η πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ (τρίτο ενεργειακό πακέτο).
Ενώ, τα πιθανά έσοδα της κυπριακής κυβέρνησης που θα υπερβαίνουν τον στόχο του μνημονίου θα κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην μείωση του κρατικού χρέους της Μεγαλονήσου.
Εκτός των παράπανω οι μελλοντικοί στόχοι του Μνημονίου είναι,
Η συνέχιση της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 4% του κυπριακού ΑΕΠ το 2017 και διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια
Η μείωση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατό.
Η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 23 Νοεμβρίου του 2012 σε τεχνικό επίπεδο και τα οποία ανέρχονται στο 7,5% του ΑΕΠ της Κύπρου για το διάστημα 2012-2017, ενώ μόνο για το 2013 τα μέτρα υπολογίζονται στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ο περιορισμός της αύξησης του μισθολογικού κόστους του δημοσίου καθώς και των κοινωνικών επιδομάτων με εξαίρεση τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Η συγκράτηση των δαπανών, η βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού καθώς η υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων.
Ωστόσο, περιλαμβάνεται και ρήτρα πρόσθετων μέτρων, τα λεγόμενα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή, σε περίπτωση υποαπόδοσης των μέτρων και κατά συνέπεια χαμηλότερα έσοδα ή παραπάνω κοινωνικές δαπάνες, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην λήψη περαιτέρω μέτρων, ιδίως σε ότι αφορά στη μείωση των δαπανών. Συνεπώς έχουμε μέτρα άμεσης εφαρμογής όπως,
Πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων.
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 12,5% (από 10% που είναι σήμερα).
Αύξηση της φορολόγησης τόκων και μερισμάτων στο 30%.
Μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων με βάση την εξής κλίμακα: 0% για 0 – 1.000 ευρώ, 6,5% για 1.001-1.500 ευρώ, 8,5% για 1.501-2.000 ευρώ, 9,5% για 2.001-3.000 ευρώ, 11,5% για 3.001-4.000 ευρώ και 12,5% για ποσά άνω των 4.001 ευρώ (πρόκειται για μέτρο του 2012).
Ενώ για το 2014 προβέπεται επιπλέον μείωση όλων των μισθών και των συντάξεων με ποσοστό που φτάνει το 3%, συγκεκριμένα,
Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 έως το 2016. Αυτό θα γίνει μέσω του «παγώματος» νέων προσλήψεων, της αύξησης της κινητικότητας αλλά και της εφαρμογής ενός 4ετούς προγράμματος που θα στοχεύει στην κατάργηση τουλάχιστον 1.800 μόνιμων θέσεων.
Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και αύξηση του ορίου για τις μειωμένες συντάξεις κατά 6 μήνες κάθε χρόνο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το κανονικό όριο.
Αποκρατικοποιήσεις ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2016.
Αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη.
Αύξηση του ΦΠΑ από το 17% στο 19%.
Φορολόγηση των κερδών άνω των 5.000 ευρώ από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και το εθνικό λαχείο κατά 20%.
Αύξηση των τιμολογίων των δημόσιων υπηρεσιών, τουλάχιστον κατά 17%.