Δημοσκόπηση Public Issue: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Σαμαρά
Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αντώνη Σαμαράς, ωστόσο, να είναι αυτός που κερδίζει τον Αλέξη Τσίπρα σε δημοτικότητα και καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue.
Η δημοσκόπηση για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία το Μάρτιο δημοσιεύεται από την Εφημερίδα των Συντακτών την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, στην κορυφή της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς προσπέρασε δύο ανταγωνιστές του και βρέθηκε στην πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά θετικής γνώμης που λαμβάνουν οι αρχηγοί των κομμάτων είναι (σε παρένθεση η επίδοση του Φαβρουαρίου):
Αντώνης Σαμαράς (Νέα Δημοκρατία): 39% (40%)
Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): 38% (41%)
Φώτης Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ) 37% (42%)
Δ.Κουτσούμπας (ΚΚΕ): 27% (31%)
Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ): 27% (31%)
Ευάγγελος Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ): 18% (21%)
Νίκος Μιχαλολιάκος (Χρυσή Αυγή): 9% (10%)
Ο κ.Σαμαράς προηγείται του κ.Τσίπρα και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καθώς συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων, έναντι 30%.
Σε επίπεδο κομμάτων, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική:
ΣΥΡΙΖΑ 37% (38%)
ΔΗΜΑΡ 35% (34%)
Νέα Δημοκρατία 32% (34%)
ΚΚΕ 32% (34%)
ΑΝΕΛ 31% (34%)
ΠΑΣΟΚ 15% (18%)
Χρυσή Αυγή 10% (12%)
Σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (88%) δηλώνουν πάντως σαφέστατα δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που το 44% δηλώνει ότι καμία σημερινή κυβερνητική πρόταση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα της Ελλάδας, όταν την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) στηρίζει το 27% και μία διάδοχη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 24%.
Η έρευνα εξετάζει και το τοπίο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πολύ (32%) ή αρκετά (32%), ενώ το 73% δηλώνει ότι θα πάει σίγουρα στην κάλπη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σχεδόν δύο στους τρεις (64%) εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη απέτυχε, όταν σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) πιστεύει ότι έχει πετύχει.