Δοκίμασε 4 συνταγές με αυγά από όλο τον κόσμο
Αγαπάμε πολύ τα αυγά. Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε;
Το φανταστικό με τα αυγά είναι ότι μπορείς να τα φας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και να είναι εξίσου νόστιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνταγές που θα δεις παρακατω, οι οποίες προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες, όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι όλες τους ξεχωριστές και λαχταριστές.
Αυγά στο φούρνο (Γαλλία)
Ένας από τους πιο διάσημους τρόπους να φας αυγά για πρωινή στη Γαλλία είναι στο φούρνο, συνδυασμένα με μπέικον, μανιτάρια και ντοματίνια. Αν δεν μπορείς να κάνεις αυγά ποσέ, αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου. Έτοιμα σε 15’!
Υλικά
2 αυγά
2 φέτες μπέικον
ντοματίνια καλά πλυμμένα και κομμένα στα 4
μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγα κλωνάρια σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1 μικρή συσκευασία κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβεις το περιττό λίπος από τις φέτες μπέικον, το ψιλοκόβεις και παράλληλα ζεσταίνεις λίγο λάδι στο τηγάνι για να το τσιγαρίσεις μαζί με το κρεμμύδι (και τα μανιτάρια αν θέλεις).
2. Μόλις ροδίσουν τα υλικά προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, ανακατεύεις, αλατοπιπερώνεις.
3. Παίρνεις μικρά πυρίμαχα σκεύη και τα γεμίζεις με το μείγμα που ετοίμασες. Σπας προσεκτικά το αυγό μέσα στο σκεύος, προσθέτεις λίγα ντοματίνια και σχοινόπρασο και μετά τοποθετείς τα σκέυη μέσα σε ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ με νερό (δημιουργείς δηλαδή ένα μπεν μαρί) και ψήνεις στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Πίτα με αυγό και μπέικον (Νέα Ζηλανδία)
Στη Νέα Ζηλανδία προτιμάνε τα αυγά τους σε πιο βαριές και πλούσιες γευστικά συνταγές, για αυτό και τα βάζουν σε αφράτη πίτα με κρέμα γάλακτος, σφολιάτα και μπέικον.
Υλικά
1 κ.σ βούτυρο
1 φύλλο σφολιάτας
7 αυγά
300 ml κρέμα γάλακτος
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τριμμένο τυρί
1 κ.σ μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ντομάτα σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.
2. Τσιγάρισε ελαφρά το κρεμμύδι και το μπέικον μέχρι να μαλακώσουν.
3. Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψί και άπλωσε το φύλλο σφολιάτας. Ρίξε μέσα 4 αυγά προσεκτικά για να μην ανοίξει ο κρόκος και πρόσθεσε το τσιγαρισμένο μπέικον με το κρεμμυδι και το τριμμένο τυρί (κράτα λίγο για το τέλος).
4. Χτύπα τα υπόλοιπα 3 αυγά με την κρέμα γάλακτος, τον μαϊντανό (κράτα λίγο για το τέλος), λίγο αλάτι και πιπέρι και πρόσθεσε το μείγμα στο ταψί.
5. Τελείωσε την πίτα με τις φέτες της ντομάτας και λίγο μαϊντανό και τριμμένο τυρί.
6. Ψήσε την πίτα για 30 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι έχει αλλάξει χρώμα και έχει σταθεροποιηθεί.
Adjarian Khachapuri (Γεωργία)
Αν ποτέ βρεθείς στη Γεωργία θα παρατηρήσεις ότι ο κόσμος προτιμάει αυτή τη συνταγή με το παράξενο όνομα αντί για την αγαπημένη μας πίτσα. Το Adjarian Khachapuri είναι ένα παραδοσιακό τους πιάτο που μοιάζει λίγο με πεϊνιρλί αλλά έχει διάφορες εκδοχές, όλες πάντως με το αυγό ως βασικό τους στοιχείο.
Υλικά
Έτοιμη ζύμη
150- 250 γρ. cottage cheese
150-250 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
150-250 γρ. τριμμένη φέτα
4 αυγά
1 κρόκο για να περάσεις τη ζύμη από πάνω
βούτυρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Ανακάτεψε καλά όλα τα τυριά μαζί.
2. Μοίρασε τη ζύμη σε 4 μικρότερα κομμάτια και άπλωσέ τη σε κύκλους. Διπλωσε τα πλαϊνά και φτιάξε μια “βάρκα” ώστε να κρατήσει μέσα τη γέμιση.
3. Πρόσθεσε τη γέμιση ενώ παράλληλα σε ένα ποτήρι ανακάτεψε τον κρόκο με λίγο νερό για να περάσεις τη ζύμη με αυτό.
4. Ψήνεις τα adjarian khachapuri για 15-20 λεπτά στους 220 βαθμούς κελσίου. Όταν τα βγάλεις από το φούρνο ανοίγεις λίγο τα τυριά στην επιφάνεια με το κουτάλι και ρίχνεις μέσα το αυγό προσεκτικά. Τα βάζεις ξανά στο φούρνο και το ψήνεις για άλλα 5-6 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Huevos Rancheros (Μεξικό)
Ένα τυπικό πρωινό στο Μεξικό περιλαμβάνει το λαχταριστό πιάτο huevos rancheros, μια παραδοσιακή συνταγή με αυγά και τορτίγιες που θα σου μείνει αξέχαστη ειδικά αν λατρεύεις τα καυτερά πιάτα!
Υλικά
1 κονσέρβα ντομάτας
2 κ.σ πάστα ντομάτας
1 κ.γ τσίλι
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πιπεριές χαλαπένιος ψιλοκομμένες (εξαρτάται πόσο καυτερό το θέλεις)
1 κ.γ κύμινο
2 κ.σ λάδι
Τυρί Cotija (αν δεν βρείς μπορεις να χρησιμοποιήσεις φέτα)
2 αυγά
τορτίγιες
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζέσταν 2 κ.σ ελαιόλαδο και τσιγάρισε ελαφρά την πάστα ντομάτας για 4-5 λεπτά, πρόσθεσε άλλη 1 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το κρεμμύδι. Μαγείρεψε το μείγμα για 5-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και μην ξεχνάς να ανακατεύεις.
2. Πρόσθεσε στο τηγάνι την κονσέρβα ντομάτας, τις πιπεριές, το κύμινο και το τσίλι, ανακάτεψε καλά και άφησέ το στη φωτιά για 10 λεπτά- μέχρι να πάρει μια βράση.
3. Σε ένα μικρότερο τηγάνι ζέστανε 1/3 φλ.ελαιόλαδο για να περάσεις λίγο τις τορτίγιες- φρόντισε το λάδι να είναι καυτό και μην αφήσεις παραπάνω από 5» την τορτίγια σε αυτό. Στράγγιξε το περιττό λάδι σε ένα χαρτί.
4. Τηγάνισε τα αυγά για 4-5 λεπτά, χωρίς να χαλάσεις τον κρόκο.
5. Βάλε μια γερή δόση σάλτσας στο πιάτο, πρόσθεσε την τορτίγια και τοποθέτησε το αυγό πάνω σε αυτή και ρίξε και άλλη σάλτσα ντομάτας από πάνω. Τελείωσε το πιάτο με τριμμένη φέτα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
OloiGiaOlous (M.M)