Economist: Παραπλανητικά χαμηλοί οι επίσημοι ρυθμοί αυτοκτονίας στην Ελλάδα
Τις αλχημείες που γίνονται με στόχο την ελαχιστοποίηση του επίσημου αριθμού των αυτοκτονιών στην πτωχευμένη, μνημονιακή Ελλάδα αλλά και για κοινωνικούς – θρησκευτικούς λόγους αναδεικνύει το κορυφαίο διεθνές περιοδικό.«Οι επίσημες στατιστικές υποβαθμίζουν το φαινόμενο» τονίζει ο Economist στο άρθρο «Ελλάδα και αυτοκτονία: Ένα δύσκολο θέμα για κήρυγμα».
Μία από τις πιο θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαίνεται στην Ελλάδα είναι ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται σταθερά, σε μια χώρα όπου αυτός ο αριθμός ήταν κάποτε πολύ χαμηλός. Με αυτές τις λέξεις ξεκινά το άρθρο του Economist, στο οποίο περιγράφεται η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη τη χώρα εν μέσω σκληρών μέτρων και βαθιάς λιτότητας.
Οι επίσημες στατιστικές είναι μεν αρκετά αρνητικές, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως υποβαθμίζουν το φαινόμενο, συνεχίζει το περιοδικό, παραθέτοντας στοιχεία της ΜΚΟ «Κλίμακα» για τις αυτοκτονίες του 2010 και του 2011 όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση, καθώς από τους 336 άνδρες και 41 γυναίκες το 2010, ο αριθμός αυξήθηκε σε 393 άνδρες και 84 γυναίκες. Η «Κλίμακα» σύμφωνα με τον Economist, επισημαίνει πως οι σοβαρές περιπτώσεις αυτοκτονιών είναι 15 με 20 φορές πιο συχνές από όσες καταγράφονται.
Κάθε τόσο μια δραματική πράξη απελπισίας ξεπερνά τη φαντασία, αναφέρει ο Economist, ενώ φέρνει ως παράδειγμα τον 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό, Δημήτρη Χριστούλα, που την προηγούμενη άνοιξη αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε πως δε μπορούσε να αντέξει στην ιδέα του να ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή και να γίνει βάρος στο παιδί του. Μάλιστα στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται πως όποιος ξέρει καλά την Ελλάδα, σίγουρα μπορεί να σκεφτεί για τουλάχιστον έναν άνθρωπο του οποίου ο θάνατος προήλθε ξεκάθαρα ή κατά ένα τμήμα, από την οικονομική απόγνωση…
Επίσης επισημαίνεται πως ένας λόγος που οι επίσημοι ρυθμοί αυτοκτονίας είναι παραπλανητικά χαμηλοί, είναι το κοινωνικό και πνευματικό στίγμα το οποίο συνοδεύει την πράξη και αναφέρεται στην καταδίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αυτοχειρία. Ακόμη αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ιερώνυμου σχετικά με τις αυτοκτονίες, σημειώνοντας πως αυτά που είπε δεν είναι εύκολα για κάποιον Ορθόδοξο ιερωμένο, θυμίζουν μερικές από τις πιο ανθρωπιστικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου. Τέλος, ο Economist επαινεί τον Αρχιεπίσκοπο εκ νέου, σημειώνοντας πως όταν οι Ελληνες κληρικοί μπαίνουν στα πρωτοσέλιδα, αυτό συμβαίνει συνήθως για να κατηγορηθούν: για εσωτερικές διαμάχες στην εκκλησία ή για οικονομικά σκάνδαλα.
Οι επίσημες στατιστικές υποβαθμίζουν το φαινόμενο, λέει η εφημερίδα στο άρθρο «Ελλάδα και αυτοκτονία: Ένα δύσκολο θέμα για κήρυγμα».
Κάθε τόσο μια δραματική πράξη απελπισίας ξεπερνά τη φαντασία, αναφέρει ο Economist, ενώ φέρνει ως παράδειγμα έναν 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό την περασμένη άνοιξη που αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, αφήνοντας ένα σημείωμα στο οποίο έλεγε πως δε μπορούσε να αντέξει στην ιδέα του να ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή και να γίνει βάρος στο παιδί του. Μάλιστα στη συνέχεια του άρθρου αναφέρεται πως όποιος ξέρει καλά την Ελλάδα, σίγουρα μπορεί να σκεφτεί για τουλάχιστον έναν άνθρωπο του οποίου ο θάνατος προήλθε ξεκάθαρα ή κατά ένα τμήμα, από την οικονομική απόγνωση…
Επίσης επισημαίνεται πως ένας λόγος που οι επίσημοι ρυθμοί αυτοκτονίας είναι παραπλανητικά χαμηλοί, είναι το κοινωνικό και πνευματικό στίγμα το οποίο συνοδεύει την πράξη και αναφέρεται στην καταδίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αυτοχειρία. Ακόμη αναφέρεται και στις δηλώσεις του Ιερώνυμου σχετικά με τις αυτοκτονίες, σημειώνοντας πως αυτά που είπε δεν είναι εύκολα για κάποιον Ορθόδοξο ιερωμένο, θυμίζουν μερικές από τις πιο ανθρωπιστικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου.
Τέλος, ο Economist αν και διαφωνεί με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου σχετικά με την αυτοκτονία, τον επαινεί εκ νέου καθώς σημειώνει πως όταν οι Ελληνες κληρικοί μπαίνουν στα πρωτοσέλιδα, είναι συνήθως για κατηγορίες: Για εσωτερικές διαμάχες στην εκκλησία ή για οικονομικά σκάνδαλα. Προς τιμήν του, ο Ιερώνυμος έχει αποφύγει αυτές τις παγίδες. Και είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε μαζί του, η τελευταία του παρέμβαση (για τις αυτοκτονίες) θα γίνει δεκτή με σεβασμό.
– See more at: http://www.toxwni.gr/ellada/item/7170-economist-oi-episimoi-rithmoi-aitoktonias-stin-ellada-einai-paraplanitika-xamiloi#sthash.EnyiuFV8.dpuf