Επεισοδιακές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στη Ρώμη (vid.)
Χιλιάδες Ιταλοί διαδηλωτές πλημμύρισαν το Σάββατο τους κεντρικούς δρόμους της Ρώμης, φωνάζοντας κατά των μέτρων λιτότητας και υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από επεισόδια κουκουλοφόρων με δυνάμεις τις αστυνομίας.
Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασαν τα 70.000 άτομα, αντιδρούν και στη δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας.
Νωρίς το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στη Ρώμης. Ομάδα νεαρών, φορώντας μάσκες, πέταξαν βόμβες μολότοφ, μπουκάλια, πέτρες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς προς τις αστυνομικές δυνάμεις και αβγά σε τράπεζες. Η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας γκλομπ.
Δώδεκα προσαγωγές έγιναν στην Ρώμη, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών. Δυο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά. Εκτός από το υπουργείο Οικονομικών, ένταση σημειώθηκε και μπροστά από την έδρα των Ιταλικών Σιδηροδρόμων και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ιταλία.
Νωρίτερα, περίπου 10 νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πέταξαν μπουκάλια προς την κατεύθυνση των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης CasaPound κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης «Τέρμινι».
Νεαροί ακροδεξιοί κατέβηκαν στον δρόμο, σε απόσταση αναπνοής από τον κύριο κορμό της πορείας, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα. Η παρέμβαση της Αστυνομίας, ωστόσο, δεν επέτρεψε στα μέλη του Casa Pound να προχωρήσουν, ενώ μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στη διαδήλωση φώναξε το σύνθημα «είμαστε όλοι αντιφασίστες».
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και πολλοί μετανάστες, κρατώντας πανό που έγραφαν «Λαμπεντούζα» (το ιταλικό νησί στα ανοιχτά του οποίου ναυάγησαν πρόσφατα δύο πλοιάρια που μετέφεραν μετανάστες).
H κινητοποίηση πήρε ήδη όνομα -το ισπανικό Acampada- και τα μέλη της καλούν «την πόλη της Ρώμης» σε συνέλευση στην Πόρτα Πία. Τα συνθήματα που κυριαρχούν στρέφονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.