Eurogroup Cyprus ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική τραγωδία η άνευ όρων παράδοση της Κύπρου στην τρόικα, υπό την εκβιαστική απειλή της χρεοκοπίας


Εθνική τραγωδία η άνευ όρων παράδοση της Κύπρου στο ΔΝΤ και την τρόικα, υπό την εκβιαστική απειλή της άτακτης πτώχευσης. Το Eurogroup έθεσε την Κύπρο σε κατάσταση ομηρίας, επιβάλλοντας πιο σκληρά μέτρα, από αυτά της 15 Μαρτίου.

Η συμφωνία επικυρώθηκε:

1. Χωρίς να παρθούν αποφάσεις για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

2. Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτεί η τρόικα από την κυπριακή κυβέρνηση για την δανειακή σύμβαση που ανέρχεται σε 10.000.000 ευρώ και που θα δοθεί σε 3 δόσεις.

3. Η «καλή» Λαϊκή καταλήγει στην τράπεζα Κύπρου.

4. Η Τράπεζα  Κύπρου πληρώνει τα 9 δισ. στον ELA (Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας).

5. Μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην τράπεζα Κύπρου.

Πως φτάσαμε στην απόφαση του Eurogroup:

Μετά από διαπραγματευτικό θρίλερ, απειλές για παραιτήσεις και ασφυκτικές πιέσεις, η Κύπρος και οι διεθνείς δανειστές κατάφεραν να βρουν συμβιβαστική λύση για να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.
Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου «κλείδωσε» στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Περίπου στις 03:00 τα ξημερώματα, ήρθε και η επιβεβαίωση, όταν Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα στην τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ύψος του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου δεν έχει οριστικοποιηθεί. Επίσης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη. Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές (την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) παραμένει αμετάβλητο και θα ανέλθει σε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Τόνισε ακόμη ότι το ύψος του «κουρέματος» θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, είναι καλύτερη από αυτήν της περασμένης εβδομάδας, γιατί εστιάζει στο κέντρο του προβλήματος, που είναι η κατάσταση των κυπριακών τραπεζών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι το υγιές τμήμα της Λαϊκής θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, που σημαίνει εκκαθάριση της Λαϊκής και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή ότι απαιτούσε από την αρχή το ΔΝΤ.
Με τη συμφωνία, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Eurogroup, διασφαλίζονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ενώ ο τραπεζικός τομέας θα συρρικνωθεί στον κοινοτικό μέσο όρο έως το 2018.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, σχολίασε ότι η συμφωνία βοηθά την Κύπρο να ξαναχτίσει την οικονομία της, ενώ αναγνώρισε ότι «το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της».

Λιτή στις δηλώσεις της, αλλά ικανοποιημένη, καθώς η συμφωνία ουσιαστικά ικανοποιεί τους όρους που είχε θέσει το ΔΝΤ (και το Βερολίνο), η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συνεχάρη τις κυπριακές αρχές, «που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις», και τόνισε ότι θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου.

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η πρώτη δόση του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου και από εκεί και πέρα η κάθε δόση θα εκταμιεύεται μετά από αξιολόγηση της τρόικας, σε τριμηνιαία βάση.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, πάντως, ανέφεραν νωρίτερα πως το κούρεμα θα φτάσει στο 30%, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επίσης το πάγωμα του ELA, (Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας) για την Λαϊκή Τράπεζα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ικανοποιημένος από την κατάληξη. «Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάληξη των προσπαθειών.
Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή, δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε σε έντονο ύφος, ότι η συμφωνία δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της Κύπρου(?)

Τέλος το πιο ανησυχητικό απ” όλα ήταν η δήλωση του υπουργού οικονομικών της Κύπρου κυρίου Μιχάλη Σαρρή, ότι «είναι άγνωστο αν θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη».

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.