Εξετάζεται η άρση αναστολής των πλειστηριασμών
Θέμα χρόνο θεωρείται η άρση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικές για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Τα Νέα” το υπουργείο Ανάπτυξης ψάχνει τρόπους ώστε το άνοιγμα των πλειστηριασμών να γίνει με ομαλό τρόπο ώστε να μην επέλθουν κοινωνικές αντιδράσεις.
Μια από τις προτάσεις είναι η θεσμοθέτηση του όρου “συνεργάσιμος δανειολήπτης”. Ο όρος αυτός αφορά σε δανειολήπτες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν παρόλα αυτά όμως βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων συμβιβασμού με την τράπεζα προσκομίζοντας τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία. Ως συνέπεια η κυβέρνηση θα θεσπίσει αντικειμενικά κριτήρια που δεν θα αμφισβητούνται από καμία πλευρά. Κριτήριο θα είναι οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης. Πρόκειται να συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Ανάπτυξης με την συνδρομή των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων.
Μέχρι στιγμής οι κατηγορίες που απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι:
1.Από το 2008 για όλα τα ακίνητα, εφόσον η οφειλή είναι κάτω από 200.000 ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα
2.Από το 2010 για τα τα ακίνητα κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από την ιδιότητα του πιστωτή ή του οφειλέτη και του δανειακού υπολοίπου, αρκεί η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%.
Επίσης και όσα ακίνητα έχουμε ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη. Εκτιμάται πως τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν τα 70 δις μέχρι το τέλος του 2013. 350,000 στεγαστικά σε καθυστέρηση 3-6 μήνες και πάνω από 110,000 που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση.