ζεολιθος ορυχεια ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξόρυξη ζεόλιθου, το νέο οικογενειακό σκάνδαλο Παπακωνσταντίνου


Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, ματαίωσε εξόρυξη ζεόλιθου στον Έβρο, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα εταιρείας στην οποία μετέχει συγγενικό του πρόσωπο, διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» υποστηρίζει ότι επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ «σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους.

Επίσης τονίζεται ότι η Ελλάδα εισάγει ζεόλιθο χαμηλότερης ποιότητας σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Μάλιστα επισημαίνεται ότι το κοίτασμα της Βουλγαρίας στην περιοχή Κίρτζαλι το εκμεταλλεύεται ελληνική εταιρεία της οποίας μέλος του ΔΣ είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Η εφημερίδα τονίζει το όφελος που αποκομίζει η εν λόγω εταιρεία, από το γεγονός ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.

Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του χθες με αφορμή το δημοσίευμα, τονίζει ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την αναπαραγωγή της «είδησης» και ανέφερε ότι «περιμένω σε λίγο ν” ακούσω και για τις ευθύνες μου στον Τρωικό Πόλεμο».


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.