«Φτερά» κάνουν οι τραπεζικές καταθέσεις λόγω υπερφορολόγησης: Νέα σερί μείωση το Σεπτέμβριο
Όσο κι αν ο αποτυχημένος θίασος της κυβέρνησης Σαμαρά, με μπροστάρη το Στουρνάρα με τις επίμονες (γιατί τόσο μεγάλη πρεμούρα, «άραγε»;) παραινέσεις του να βγουν τα…»λεφτά» (τα ποια;) από τα…σεντούκια και να «επιστρέψουν» στις τράπεζες, αγωνιά για την ενίσχυση των τραπεζών μέσω της επιστροφής κεφαλαίου στα τραπεζικά ταμιευτήρια, είναι ο ίδιος που εντέλει κάνει…ό,τι μπορεί για την ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωσή τους. Με ποιο τρόπο; Φυσικά με τη φορολογική αφαίμαξη των Ελλήνων, βεβαίως, που υπό την απειλή της κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας τους και βεβαίως με την αδυναμία οικονομικής εξυπηρέτησης των στοιχειωδών αναγκών τους, το μόνο που τους απομένει είναι να «τραβάνε» από τα έτοιμα, δηλαδή από τις όποιες καταθέσεις τους.
Όπως γράφει η «Καθημερινή», επικαλούμενη εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, η έναρξη του φθινοπώρου συνοδεύθηκε από την εκτίναξη των φορολογικών βαρών και οι αυξημένες υποχρεώσεις οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των υπολοίπων στις καταθέσεις, που φθάνει έως και το 1 δις ευρώ, καθώς τον Σεπτέμβριο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έχουν πληρωθεί μέσω των τραπεζών φόροι ύψους περίπου 2 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες υποχωρούν ήδη κάτω από το επίπεδο των 162,2 δις ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, με τάση μάλιστα περαιτέρω συρρίκνωσης, καθώς οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος έχει οδηγήσει στη συσσώρευση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον φόρο εισοδήματος, την ίδια περίοδο και με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2014 θα πρέπει να πληρωθεί και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας τόσο για το 2011 όσο και το 2012.
Πρόκειται για μία συνεχή πτωτική πορεία που εντείνεται μετά από ένα σερί που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, το οποίο έδωσε τέλος στη σταθερότητα που είχε καταγραφεί από το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους και επανέφερε την εικόνα της μαζικής φυγής κεφαλαίων, όπως αυτή είχε ξεσπάσει από την έναρξη της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής και μετά. Υπενθυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι τον Αύγουστο είχε παρουσιαστεί εξίσου μεγάλη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων που έφτασε το 1,44 δις, ως συνέχεια αντίστοιχων μειώσεων τους προηγούμενους μήνες.