katsarida-gala-1000 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γάλα κατσαρίδας ανοίγει νέους ορίζοντες


Mία διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που αναπτύσσεται στο κέντρο της κοιλιάς των κατσαρίδων και ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι το κλειδί όσον αφορά την διατροφή του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού στον πλανήτη.

Αν και οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα, το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια και διαπιστώθηκε ότι παράγει κάτι που μοιάζει με γάλα το οποίο όμως περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό ταΐζει τα μικρά της.

Το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει γάλα είναι εντυπωσιακό από μόνο του, όμως αυτό που συνεπήρε τους επιστήμονες είναι ότι ο κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).

Φυσικά, μέθοδος αρμέγματος των κατασαρίδων δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ όμως η διεθνής επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής (Stem Cell Biology and Regenerative Medicine) στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων εκείνων που ευθύνονται για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης που εντοπίζονται στο «γάλα» προκειμένου να δουν εάν μπορούν να τις αναπαράγουν στο εργαστήριο. «Οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, σάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India ο Sanchari Banerjee.

Επίσης, η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι όχι μόνο το γάλα είναι πλούσιο σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αλλά όσο η πρωτεΐνη αφομοιώνεται από τον οργανισμό με την ώρα οι κρύσταλλοι απελευθερώνουν ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη.

Η ομάδα επισημαίνει πως εάν τελικά οι έρευνές τους αποδώσουν και τελικά υπάρξει ένα ολοκληρωμένο προϊόν σίγουρα αυτό δεν θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη δίαιτα του δυτικού κόσμου όπου η διατροφή των πολιτών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες. Όμως – για τους πληθυσμούς κρατών που υποσιτίζονται το «γάλα» – που θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες θα μπορούσε να είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα διατροφής και μία λύση από το πουθενά.

Εξάλλου, υπάρχουν αρκετοί λαοί που αρέσκονται στο να τρώνε έντομα. Οπότε, η ιδέα ενός εργαστηριακού γάλακτος «κατσαρίδας» ενδεχομένως να μην τους ξενίσει ιδιαίτερα.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.