Porneia Gallia ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οδεύει προς ποινικό αδίκημα η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών


Η γαλλική εθνοσυνέλευση υπερψήφισε την ποινικοποίηση αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών, με τη κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το κίνηση αυτή ως «την κατάληξη μιας μακράς διαδρομής που είχε ενέδρες σε κάθε βήμα».

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός αρμόδια για τα Δικαιώματα των Γυναικών, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, προτείνει, μάλιστα,στις ιερόδουλες μια (χρηματοδοτούμενη με 20 εκατ. ευρώ ετησίως) «πορεία εξόδου από την πορνεία». Δεν συμφωνούν όμως όλοι μαζί της. Ο νόμος, που μεταφέρεται τώρα προς ψήφιση στη Γερουσία, έχει διχάσει και εξακολουθεί να διχάζει τη Γαλλία.

Η κατάτμηση της ψήφου στη γαλλική εθνοσυνέλευση είναι αποκαλυπτική. Συνολικά, 268 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 138 κατά και 79 απείχαν. Διαρροές υπήρξαν ακόμα και μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών: πέντε καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 18 απείχαν και 30 προτίμησαν να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. Στο δεξιό στρατόπεδο, και παρότι ο ένας από τους δύο εισηγητές του νομοσχεδίου ανήκει στο UMP, 101 βουλευτές του κόμματος ψήφισαν κατά, 42 απείχαν και 11 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.
Οι δυο μεγαλύτερες ενστάσεις του UMP ήταν πως βάσει του νέου νόμου το «ψωνιστήρι» δεν θα θεωρείται πλέον αδίκημα (ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε καταστήσει αδίκημα ακόμα και το επονομαζόμενο «παθητικό ψωνιστήρι», την απλή, παθητική αναμονή των ιερόδουλων στο πεζοδρόμιο) και επιπλέον οι αλλοδαπές ιερόδουλες που θα θέλουν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη «πορεία εξόδου από την πορνεία» θα δικαιούνται εξάμηνη άδεια παραμονής στη χώρα, με δυνατότητα ανανέωσης, ακόμα και χωρίς να καταγγείλουν, όπως απαιτείται σήμερα, τους μαστροπούς τους.

«Φοβερό ρεύμα αέρα για τη λαθρομετανάστευση», χαρακτήρισε αυτήν την τελευταία πρόβλεψη ο δεξιός βουλευτής Ζαν Λεονετί.
Ακόμα πιο εχθρικοί στο νομοσχέδιο αποδείχθηκαν πάντως συγκριτικά οι Οικολόγοι, οι οποίοι συμμερίζονται την άποψη αρκετών οργανώσεων στήριξης των ιερόδουλων, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών του Κόσμου στο Παρίσι και στη Νάντη, πως η ποινικοποίηση του πελάτη θα σπρώξει ακόμα πιο βαθιά μέσα στη μυστικότητα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους, τις ιερόδουλες – πέραν του ότι καταστρατηγεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης για όσες πραγματικά κάνουν αυτό το επάγγελμα με τη θέλησή τους. Για την «ψήφιση ενός ιστορικού νόμου», έκανε απεναντίας λόγο η φεμινιστική οργάνωση Osez le feminisme!, συμμεριζόμενη τη θέση των εισηγητών του πως η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών συνιστά μια μορφή βίας κατά των γυναικών.

Εμπνευσμένος από τη Σουηδία, την ευρωπαϊκή χώρα που πρώτη ποινικοποίησε την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών το 1999, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον «πελάτη», που διπλασιάζεται σε περίπτωση «υποτροπής» και μπορεί να ενισχυθεί με υποχρεωτική παρακολούθηση προγράμματος «ευαισθητοποίησης στις συνθήκες άσκησης της πορνείας». Μέρος των χρημάτων από τα πρόστιμα θα πηγαίνει σε ένα ταμείο για την πρόληψη της πορνείας καθώς και την κοινωνική και επαγγελματική στήριξη των ιερόδουλων που επιθυμούν να αλλάξουν ζωή.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.