Οι Γερμανοί κερδίζουν χρόνο εις βάρος της Ευρώπης;
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή μεταξύ 2009-2012 τα γερμανικά 10ετή ομόλογα έπεσαν από το 3-3,5% στο 1-1,5%. Τον Ιούνιο 2012 είναι στο 1,2%. Την ίδια στιγμή τα ελληνικά 10ετή ομόλογα από το 5%-6% έφτασαν στο 38,5%. Παρόμοιες διαπιστώσεις υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κτλ. Μια πολύ καλή λύση για την ανακούφιση της Ευρώπης και τη σταθεροποίηση, είναι τα Ευρωομόλογα τα οποία μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο των επενδυτών, έτσι ώστε να δανείζονται φθηνότερα. Μια σταθεροποίηση των επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε σταθεροποίηση.
Γιατί δεν θέλουν οι Γερμανοί τα Ευρωομόλογα;
Ενδεχομένως ένας από τους λόγους που η Γερμανία καθυστερεί τη διάσωση της Ευρωζώνης είναι για διεκδικήσει πράγματα προς όφελος της και όχι τόσο για να εξυγιάνει αδύναμα συστήματα χωρών της Ευρωζώνης. Έχοντας ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου για το δανεισμό της κερδίζει από όλες τις απόψεις. Δανείζει υψηλότερα από όσο δανείζεται.
‘Ενας λόγος λιγότερο «πονηρός» για την άρνηση των Ευρωομολόγων, είναι ότι αν χρειαζόταν να μαζευτούν όλα τα χρέη σε ένα «κουβά», τότε η Γερμανία θα χρειαζόταν να πληρώνει περισσότερα από ότι αυτή τη στιγμή. Ίσως 50δις Ευρώ το χρόνο ή 2% του ΑΕΠ της.
Άλλος ένας λόγος θα μπορούσε να είναι η υπόθεση ότι ορισμένα κράτη, μέσω των Ευρωομολόγων θα έχουν την ευκαιρία να φέρονται ανεύθυνα και να μην τηρούν τους κανόνες.
Αν δε γίνουν τα Ευρωομόλογα και καταρρεύσει η Ευρωζώνη η Γερμανία θα μείνει αλώβητη;
Φυσικά, η Γερμανία αυταπατάται εάν πιστεύει ότι από μια διάσπαση της ευρωζώνης θα μείνει αλλώβητη. Η ζήτηση για τη βαριά της βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία θα μειωθεί δραματικά για δύο λόγους. Διακοπή συνεργασίας από εκνευρισμό των πολιτών των κρατών και πολύ υψηλή τιμή λόγω ισοτιμίας. Η Γερμανία θα έχει το πιο δυνατό νόμισμα στην Ευρωζώνη που σημαίνει ότι οι αδύναμες χώρες δε θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Πιθανά σενάρια;
Ίσως λοιπόν η Γερμανία δεχτεί κάποια γενικευμένη μορφή ανταλλαγής χρέους, εφόσον οι γειτονικές χώρες συμφωνήσουν σε εντονότερο οικονομικό και φορολογικό έλεγχο, από την Ευρώπη.
Επειδή η απόφαση αυτή δεν θα βρίσκει σύμφωνα κάποια κράτη όπως η Φινλανδία, τότε ίσως περάσουν σε ειδικές εκδόσεις ευρωομολόγων, μόνο για συγκεκριμένα κομμάτια χρέους.
Άλλη περίπτωση είναι να δημιουργήσουν ένα ελεγκτικό μηχανισμό, όπου θα ορίζουν τα υπεύθυνα και τα ανεύθυνα κράτη. Τα υπεύθυνα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα ευρωομόλογα ενώ τα υπόλοιπα θα εκδίδουν δικά τους.
Θεόδωρος Κούνας
OloiGiaOlous.gr
Pingback: Πάνω από 100 δις θα κερδίσουν οι Γερμανοί από την κρίση (μας)!