Γιατί καταναλώνουμε πολλά λιπαρά όταν είμαστε στεναχωρημένοι;
Η εικόνα μιας γυναίκας που κλαίει πάνω από ένα μπολ παγωτό είναι πολύ συχνή στις ταινίες αλλά και στην καθημερινότητα. Η αλήθεια είναι πως όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά καταφεύγει στο φαγητό και κυρίως σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Τι είναι εκείνο όμως, που προκαλεί την αλόγιστη κατανάλωση λιπαρών σε συναισθηματικές εξάρσεις; Γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει εύκολα;
Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Würzburg στη Γερμανία, είναι πως η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν π.χ είμαστε στεναχωρημένοι, επηρεάζει τη γεύση μας και προκαλεί ανικανότητα στην αντίληψη των λιπαρών που τρώμε εκείνη τη στιγμή.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στη Βρετανική MailOnline , οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν είμαστε χαρούμενοι ή στεναχωρημένοι, έχουμε την ικανότητα να διακρίνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό αν η γεύση είναι πικρή, γλυκιά ή ξινή.
Για να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, η επιστημονική ομάδα έδωσε σε άτομα να παρακολουθήσουν τρία βίντεο όπου ένα ήταν χαρούμενο, άλλο αδιάφορο και το τρίτο λυπηρό. Ύστερα, τους έβαλαν να καταναλώσουν κρεμώδη ποτά με λίγα ή πολλά λιπαρά.
Οι μελετητές είδαν ότι το βίντεο που ήταν αδιάφορο δεν επηρέασε καθόλου την ικανότητα γεύσης των ατόμων που συμμετείχαν. Αντίθετα, μετά την παρακολούθηση των άλλων δύο βίντεο (δηλ. χαρούμενο και λυπηρό) τα άτομα εκδήλωσαν μειωμένη ικανότητα να αντιληφθούν πόσο λιπαρά ήταν τα ποτά. Από την άλλη πλευρά, η ικανότητα των ατόμων να καταλαβαίνουν γεύσεις όπως πικρή, γλυκιά, ξινή, αυξανόταν κατά 15% μετά την προβολή των βίντεο που περιείχαν λυπηρές η χαρούμενες στιγμές.
Δυστυχώς, σε περιόδους συναισθηματικής φόρτισης το φαγητό είναι το καταφύγιο πολλών ανθρώπων κάτι που οδηγεί σε αύξηση βάρους. Προσοχή, λοιπόν!