Γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ θέλει ο Μπιλ Κλίντον
Την επιθυμία του να δει στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ μια γυναίκα εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον τη Δευτέρα από το Πεκίνο. Ωστόσο για να μην παρεξηγηθεί, ξεκαθάρισε ότι αγνοεί αν η σύζυγός του Χίλαρι έχει την πρόθεση να είναι υποψήφια για το ανώτατο αυτό αξίωμα το 2016.
«Ελπίζω να δω κατά τη διάρκεια της ζωής μου μια γυναίκα να γίνεται Πρόεδρος (των ΗΠΑ) και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν κάτι καλό και για τον κόσμο και για την Αμερική», σημείωσε ο Κλίντον, μερικές ώρες αφού είχε γίνει δεκτός από τον ηγέτη της Λαϊκής Κίνας Σι Τζινπίνγκ.
«Αγνοώ αν θα θέσει υποψηφιότητα», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στη σύζυγό του, η οποία διετέλεσε γερουσιαστής της Νεάς Υόρκης και έπειτα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Αν η υπόθεση αυτή επιβεβαιωθεί, ο Κλίντον δεσμεύτηκε να προσφέρει όλη του την υποστήριξη στην σύζυγό του, «την πιο προικισμένη από όλους όσοι έχουν υπηρετήσει το κράτος με τους οποίους έχω δουλέψει», όπως είπε.
Ο Κλίντον έκανε τις δηλώσεις αυτές σε οικονομικό συνέδριο που είχε διοργανώσει στην κινεζική πρωτεύουσα.
Από την 1η Φεβρουαρίου που ολοκλήρωσε την θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, διάφορες δημοσκοπήσεις δίνουν στη Χίλαρι Κλίντον το προβάδισμα έναντι ενδεχόμενων αντιπάλων της στις προεδρικές εκλογές του 2016 και στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών και στις προεδρικές για τον Λευκό Οίκο. Η Κλίντον θα γίνει 69 ετών το 2016 και προς το παρόν δεν έχει δηλώσει ποιες είναι οι προθέσεις της. Το 2008 είχε χάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, οι οποίες προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Κλίντον σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια μεγαλύτερη ειλικρίνεια μεταξύ των χωρών στο θέμα της κατασκοπείας. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πιο ειλικρινείς – οι ΗΠΑ, η Κίνα και οι άλλες χώρες – όπως πιθανώς και απέναντι στον ίδιο τον πληθυσμό μας όσον αφορά αυτό που ψάχνουμε και που ακούμε», σημείωσε.