Η BlackRock «σαρώνει» τα δανειακά χαρτοφυλάκια
Την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών σκοπεύει να «ακτινογραφήσει» μέσα στο επόμενο δίμηνο η Τράπεζα της Ελλάδος, για να έχει τη δυνατότητα να προτείνει, σε συνεργασία με την τρόικα τρόπους βελτίωσης των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών χορηγήσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια κατέχει η BlackRock, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση της ποιότητας των χορηγήσεων, μετά την ολοκλήρωση του Troubled Asset Review.
Η δεύτερη φάση των ελέγχων της BlackRock, το επονομαζόμενο “Asset Quality Review” (AQR) έχει σκοπό να ρίξει φως στην “πιστωτική εικόνα” των δανειακών χαρτοφυλακίων και στις πιστοδοτικές πρακτικές κάθε τράπεζας. Η αξιολόγηση είναι βασισμένη σε ποιοτικές και ποσοτικές παρατηρήσεις του αμερικανικού ελεγκτικού οίκου και στην ανάλυση των στοιχείων για το ύψος των χορηγήσεων σε συνάρτηση με τις εξασφαλίσεις, ακόμη και για δάνεια που εμφανίζουν καθυστερήσεις λίγων ημερών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock “ξεσκονίζει” δείγματα δανείων όλων των κατηγοριών. Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση οι ελεγκτές του αμερικανικού οίκου διενεργούν πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους από την προηγούμενη φορά, εξετάζοντας μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζονται ιδιαίτερα “διαβασμένοι” σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τμήματα και υπηρεσίες, διενεργώντας στοχευμένους ελέγχους. Το βάρος πέφτει τόσο στις επιχειρηματικές χορηγήσεις όσο και στις εξασφαλίσεις των στεγαστικών δανείων, λόγω της απομείωσης της αξίας των υποθηκευμένων ακινήτων.
Και οι έλεγχοι δεν σταματούν εδώ. Οι ειδικοί της BlackRock αξιολογούν επίσης την επάρκεια, την ποιότητα και την εγκυρότητα των στοιχείων που τηρούνται στα τραπεζικά συστήματα, πραγματοποιώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους και συγκρίνοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ενός δανείου με τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στα βιβλία των πιστωτικών ομίλων.
Η ολοκλήρωση των ελέγχων που προαναφέρθηκαν θα οδηγήσουν στον υπολογισμό των πιστωτικών ζημιών σε ορίζοντα τριετίας, με αποτέλεσμα να εκτιμηθεί αν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες, δεδομένων των προβλέψεων κάθε τράπεζας και των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης που συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσης.
“Η νέα διαγνωστική μελέτη της BlackRock αναμένεται να αποτελέσει μία πολύ πιο αναλυτική και ρεαλιστική ακτινογραφία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Παράλληλα, θα οδηγήσει σε σημαντική ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες, αφού τα stress test της BlackRock είναι ιδιαίτερα αυστηρά, περισσότερο και από εκείνα της ΕΚΤ”, εξηγεί Έλληνας τραπεζίτης.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να παρακολουθεί εφεξής στενά την στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία έχει παρασχεθεί κεφαλαιακή ενίσχυση, απέναντι στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης δανείων σε ξένα funds.
Με την τεχνική υποστήριξη της BlackRock, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των συστημάτων και πολιτικών διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Η τελική “ετυμηγορία” θα είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ της ΤτΕ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η αξιολόγηση θα βασιστεί σε «βασικούς δείκτες επιδόσεων» (key performance indicators) που θα διαμορφωθούν –αποτελούν δέσμευση βάσει μνημονίου– με σκοπό να “βαθμολογούν” τις ενέργειες των τραπεζών για την εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρεμβαίνει όπου κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσκολία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους παρέχονται εγκαίρως βιώσιμα και μακροπρόθεσμα εναλλακτικά σχέδια εξυπηρέτησης δανείων.
Πηγή: capital.gr