Η Ελλάδα καταγγέλλει στον ΟΗΕ την Τουρκία για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Ρηματική διακοίνωση με την οποία οποίας ενημερώνεται Ο.Η.Ε. για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατέθεσε η Ελλάδα.
Με την ενέργεια αυτή, η ελληνική διπλωματία αποσκοπεί να διασφαλίσει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι «η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, τον οποίο και θα ενημερώσει μεταξύ άλλων και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος, υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις για έρευνες, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε έρευνες. Επισήμανε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» σχολίασε.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Αβραμόπουλος τη χαρακτήρισε «χρήσιμη και εποικοδομητική».
Στην ατζέντα των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν επίσης οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται της σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο κυπριακός λαός, την Κυριακή, θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του. Αυτή η ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικότατες προκλήσεις. Μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».