Οι νεκροί εκδικούνται τους ζωντανούς, σε Συρία και Ιράκ, με την εξάπλωση σαρκοβόρου βακτήριου
Απανωτά είναι τα κρούσματα λεϊσμανίασης σε Συρια και Ιράκ, ως αποτέλεσμα της τακτικής του Ισλαμικού Κράτους να αφήνει άθαφτα τα πτώματα των θυμάτων του για μέρες στους δρόμους των πόλεων.
Η λεϊσμανίαση (το γνωστό καλαζάρ) είναι μία παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από τις σκνίπες, ενώ το σαρκοβόρο αυτό βακτήριο έχει προκαλέσει συναγερμό στον ΠΟΥ. Η διασπορά της ασθένειας και σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ετών 2000 και 2012 μόλις έξι κρούσματα της ασθένειας είχαν αναφερθεί στον Λίβανο, ενώ μόνο το 2013 διαπιστώθηκαν 1.033 υποθέσεις λεϊσμανίασης.
Σύμφωνα με τον Dr Waleed Al-Salem, με ειδικότητα τις τροπικές ασθένειες, η λεϊσμανίαση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Συρία, ενώ αναμένει να κρούσματα και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης που δέχονται πρόσφυγες.
Ένας άνθρωπος στον οποίο έχει μεταφερθεί το βακτήριο, μετά το τσίμπημα σκνίπας, μπορεί να παραμείνει ξενιστής έως και για έξι μήνες ακόμα και 10 χρόνια (στην σπλαχνική λεϊσμανίαση), χωρίς δηλαδή να νοσήσει όλο αυτό το διάστημα. Η ασθένεια είναι ιάσιμη ενώ στην σπλαχνική λεϊσμανίαση ο ασθενής δεν μπορεί να δώσει αίμα.