12132445_1636395226630680_7608879190703766667_o ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Καλώς ήρθατε πρόσφυγες»


Αναμφίβολα, ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ενήλικες, παιδιά ακόμη και βρέφη, στριμώχνονται σε βάρκες, οδηγούνται σε άγνωστα και επικίνδυνα νερά, μακριά από το εμπόλεμο σπίτι τους, με προορισμό τη δική τους γή της Επαγγελίας ή αλλιώς… την Ευρώπη.

Οι μεγάλες ροές προσφύγων που υποδέχεται η Ευρώπη, έχουν γεννήσει σε πολλούς νέους ανθρώπους όμορφες πρωτοβουλίες οι οποίες βοηθούν τους πρόσφυγες να ενσωματωθούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα στην καθημερινότητα της κοινωνίας.

Ξεχωρίσαμε λοιπόν, μια ομάδα νέων, που δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους πρόσφυγες. Η ιδέα μπορεί να μην είναι ελληνική, ωστόσο, βρίσκει ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση και στη χώρα μας.

Η Χριστίνα, η Όλγα, ο Στάθης και η Ελένη είναι τα πρόσωπα πίσω από το Refugees-Welcome.Gr και μίλησαν στο oloigiaolous.gr, για το πρόγραμμα και τις δράσεις τους.

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα και δημιουργησατε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία;         10329137_1639595176310685_9208686947862240489_n

Η ιδέα ξεκίνησε στο Βερολίνο το 2014 ως μια προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων ένταξης και υποδοχής των προσφύγων και σήμερα υλοποιείται και στην Ελλάδα με βάση τις ίδιες αρχές, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες.

Υπάρχει ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Ήταν ιδιαίτερα αναπάντεχη και ικανοποιητική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα. Πριν καν ξεκινήσει επισήμως το πρόγραμμα, λάβαμε αιτήματα από οικογένειες που θέλουν να συγκατοικήσουν με πρόσφυγες από την Αθήνα και διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και πολλά αιτήματα από άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα συγκατοίκησης αλλά θέλουν να υποστηρίξουν εθελοντικά την πρωτοβουλία. Όσο περνάει ο καιρός και το πρόγραμμα γίνεται όλο και ποιο γνωστό οι αριθμοί αυτοί μεγαλώνουν.

Πώς μπορεί κάποιος να δηλώσει εθελοντής και να φιλοξενήσει κάποιον σπίτι του;

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα εγγραφής που θα βρει στην ιστοσελίδα μας www.refugees-welcome.gr. Εκεί υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις για τον τύπο της οικογένειας, την κατοικία σας, π.χ. πόσα άτομα διαμένουν ήδη εκεί, την τοποθεσία, ποιες γλώσσες γνωρίζουν κ.λπ.

Και αντίστοιχα, πώς μπορεί να έρθει σε επαφή με εσάς ένας πρόσφυγας και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του ώστε να βρει συγκάτοικο;   1781893_1636395353297334_7055774523583359283_n

Η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής υπάρχει και για τον πρόσφυγα που αναζητεί στέγη. Η πρωτοβουλία στην Ελλάδα είναι αρκετά νέα. Ερχόμαστε σε επαφή με φορείς και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη των προσφύγων, ενημερώνουμε τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών και προσπαθούμε να προωθήσουμε το Refugees Welcome στα δίκτυα ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Τι θεωρειται απαραίτητο για να είναι κάποιος κατάλληλος και να μπορέσει να φιλοξενήσει κάποιον πρόσφυγα;

Το μόνο απαραίτητο στοιχείο είναι η ίδια η θέληση που θα επιδείξει ο άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπο του και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία κατηγοριοποίηση ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν ήδη ανοίξει τα σπίτια τους.

To να φιλοξενήσει κάποιος κάποιον άγνωστο στο σπίτι του όπως και να φιλοξενηθεί κάποιος στο σπίτι ενός αγνώστου είναι μια πρόκληση που ενδοχομένως να κρύβει και κάποιους κινδύνους. Υπάρχει κάποιος έλεγχος που κάνετε εσείς γνωρίζοντας ότι τα σπίτια αλλά και τα άτομα που φιλοξενούν ή φιλοξενούνται είναι σε καλά χέρια;

Ερχόμαστε σε επαφή και γνωρίζουμε ξεχωριστά τους υποψηφίους συγκατοίκους και μετά πραγματοποιούμε μια συνάντηση γνωριμίας όλοι μαζί. Εάν όλα πάνε καλά και υπάρξει η «κατάλληλη χημεία» τότε τα άτομα θα πάρουν την απόφαση να συγκατοικήσουν. Άλλωστε, πρόκειται για ενήλικα άτομα που παίρνουν συνειδητά αυτήν την απόφαση. Εμείς βρισκόμαστε δίπλα τους για να τους υποστηρίξουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκατοίκησης. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει πως μόλις τα άτομα πάρουν την απόφαση να μείνουν μαζί, όλα κυλούν όπως σε οποιαδήποτε συγκατοίκηση.   

Που μπορεί να σας βρεί κάποιος που θέλει να σας βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο;

Στη σελίδα μας www.refugees-welcome.gr μπορεί ο καθένας να βρει τις πληροφορίες που αναζητάει και να έρθει σε επαφή μαζί μας.

 

12141535_1634383296831873_2075983255151752934_n

Ελένη Γκρήγκοβιτς
elgvits@gmail.com

oloigiaolous.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.