Κάποιοι μαθητές (και σχολεία) δείχνουν τον δρόμο…
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, θα βρει μεταξύ άλλων την ανακοίνωση για την εφαρμογή του προγράμματος σεμιναρίων για γονείς στο σχολικό ίδρυμα, υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής της πόλης.
1.Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
2.Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
3.Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
4.Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών
5.Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
«Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», μεταφέρεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα προς τους γονείς.
Χθες, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, τα ελληνικά σχολεία άνοιξαν τις πύλες τους για τα παιδιά προσφυγικών οικογενειών που ζουν στην χώρα. Η αρχή γίνεται για συνολικά 1.500 παιδιά, που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., σε πρώτη φάση σε 19 σχολεία της χώρας.
Ανάμεσα σε αυτά τα σχολεία είναι και το 67ο ολοήμερο δημοτικό Θεσσαλονίκης, που δίνει το καλό παράδειγμα με τη στάση των δασκάλων και τις δράσεις τους. Κατά το καλωσόρισμα το πρωί των 23 συνολικά προσφυγόπουλων, δάσκαλοι και ελληνόπουλα καλωσόρισαν με χειροκροτήματα τους μικρούς πρόσφυγες που συνοδευόμενοι από ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έφτασαν για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο.
Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε, συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο. «Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.
«Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Γουλής.
Σημειώνεται πως για την παροχή εκπαίδευσης «στα παιδιά πολιτών τρίτων χωρών» ιδρύονται δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργούν εντός των σχολικών μονάδων εκείνων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, στα όρια των οποίων υφίστανται κέντρα φιλοξενίας.
Ειδικά για την εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας ιδρύονται ΔΥΕΠ ως παραρτήματα νηπιαγωγείων οι οποίες θα λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας.