zurichunivdroneb620x417 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κι όμως, η παγκόσμια καινοτομία των «smartdrones» είναι ελληνική


Η τεχνολογική εξέλιξη των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, στο επίπεδο της καθημερινής, μαζικής εφαρμογής από όλους τους πολίτες και για την κάλυψη μιας σειράς κρίσιμων αναγκών αλλά και νέων, καινοτόμων εφαρμογών για τη βελτίωση της ζωής και τη λειτουργικότητα των κοινωνιών, έχει φαρδιά-πλατιά ελληνική υπογραφή.

Όπως ακριβώς το διαβάζετε. Το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρά την παντελή έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, καινοτομεί πραγματικά, διακρίνεται παγκοσμίως και τελικά υπόσχεται να μας κάνει όλους… εν δυνάμει χειριστές των smartdrones, με άμεση συνέπεια τη διάσωση ζωών αλλά και να τα καταστήσει ως το μελλοντικό απαραίτητο αξεσουάρ!

Ο λόγος για το Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τον Επίκουρο Καθηγητή Παναγιώτη Παρτσινέβελο, επικεφαλής της ομάδας «Senselab», που την είδε να διακρίνεται στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό στο Ντουμπάι «Drones for Good» ως μια εκ των 3 φιναλίστ από 1.000 ομάδες 160 χωρών του κόσμου.
smartdronesoloimazi

Πρόκειται για το project «SaveME» που αφορά στην κατασκευή μιας σειράς drones, τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones. Τo phone-drone επιτρέπει τη σύνδεση ενός smart-phone (μέσω πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται) με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να αποκτήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δύο συσκευές, με πιθανές εφαρμογές στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές και στη χαρτογράφηση.

smartodroneskinito

Ως μια πρώτη άμεση εφαρμογή θεωρείται η μεταφορά ιατρικών δειγμάτων για εξετάσεις αλλά και φαρμάκων, σε δύσβατες περιοχές, με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια, εξ ου και το χρυσό βραβείο «e-Health» στα πρόσφατα βραβεία «Healthcare Business Awards 2016» που τους απονεμήθηκε.

smartdronefarmakeio1

smartdronesfarmakeio

Ο άνθρωπος πίσω από τις διακρίσεις αλλά και πίσω από το… μέλλον που μας επιφυλάσσουν τα drones –ή μάλλον τα «έξυπνα drones»- Παναγιώτης Παρτσινέβελος, έδωσε αναλυτική συνέντευξη στο idrones.gr.

«Πάγια πρόταση του Εργαστηρίου είναι το «the Internet of Drones» για την ασφάλεια και προσωποποιημένη χρήση των drones, το λεγόμενο «dronesourcing», με δυνατότητες συνεργασίας πολλαπλών drones, όπως για τη σύνδεση drones με βιομετρικούς αισθητήρες επί ευαίσθητων ομάδων για παρακολούθηση και παροχή πρώτων βοηθειών και τον ακριβή εντοπισμό ναυαγών στη θάλασσα και η αποστολή των συντεταγμένων τους στις διασωστικές αρχές», εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής, αναμένοντας αργά ή γρήγορα τις καινοτομίες που ανέπτυξε η ομάδα του «να συμπεριληφθούν στην πλειοψηφία τους στα συστήματα του μέλλοντος».

«Οραματιζόμαστε στο μέλλον τα «smartdrones» να διατίθενται όπως οι θήκες κινητών τηλεφώνων σε διάφορα σχέδια και οι εφαρμογές τους να καλύπτουν τις προσωπικές ανάγκες του κάθε χρήστη», εξηγεί, και παρατηρώντας αυτά που έχουν ήδη καταφέρει, δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε με αυτή την προοπτική…

smartdronespartsinevelos

 

Όμως, ούτε στη χώρα μας ούτε στο εξωτερικό είναι αρκετή από μόνη της μια καλή ιδέα και η πρακτική εφαρμογή της για να… αλλάξει ο κόσμος. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής «το ανησυχητικό είναι ότι η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης ή ακόμη και η σκοπιμότητα διατηρεί την αναξιοκρατική και αντι-ακαδημαϊκή πρακτική που κατασπαράζει την ουσία για να επιπλεύσει η εφαρμογή, το προϊόν, η δικτύωση και η διαφημιστική παραχάραξη της αλήθειας από τους εκάστοτε πλασιέ «καινοτομίας». Για παράδειγμα, απλές προτάσεις για υποσύνολα όσων έχουμε ήδη υλοποιήσει, αλλού χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται ως έρευνα ή καινοτομία», επισημαίνει, τονίζοντας όμως ότι ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με τρία τουλάχιστον επιχειρηματικά κέντρα στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη των εφαρμογών του.

Ο Παναγιώτη Παρτσινέβελος άνοιξε τα χαρτιά του και τις σκέψεις του στο idrones.gr:

Πόσο εξειδικευμένη και πολύπλοκη είναι, τελικά, η τεχνολογία σχεδιασμού και κατασκευής drones, δεδομένου του μεγάλου επιτεύγματός σας, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία;

Η αρχή των επιτευγμάτων μας στηρίζεται σε ιδέες με πραγματικά στοιχεία καινοτομίας, συνυφασμένη πάντοτε με την ικανότητα και τεχνολογική ειδικότητα της ομάδας να την υλοποιήσει. Σε αυτό το επίπεδο η στήριξη δεν είναι πάντοτε αναγκαία, καθώς κριτήρια αποτελούν η αντίληψη, η θεωρητική κατάρτιση και η έρευνα. Στα επόμενα βήματα της υλοποίησης η υλική στήριξη μέσω ερευνητικών προγραμμάτων ή επενδύσεων είναι θεμιτή και αναγκαία. Όταν δε η ικανότητα της ομάδας έχει αναδειχθεί εξακολουθητικώς σε διεθνές επίπεδο, τότε η στήριξη από την Πολιτεία δεν αποτελεί απλά ηθική υποχρέωση ή ανταπόδοση, αποτελεί μέτρο αξιοπρέπειας και καθίσταται ως ενστικτώδης αντίδραση επιβίωσής της, αν θέλει φυσικά να επιβιώσει.

Αν στηρίξεις το αποδεδειγμένα ικανό δεν έχεις ρίσκο, αλλά πολλαπλασιαστικά οφέλη ακόμη και σε όρους υλικούς, οικονομικούς, εργασιακούς, ανάπτυξης και εν τέλει ελπίδας. Δυστυχώς δεν είναι μόνο η απουσία στήριξης, είναι η αναποτελεσματικότητα των δομών της Παιδείας και κοινωνίας γενικότερα, και κάποιες φορές η μικρότητα ορισμένων «υπευθύνων» που επιλέγουν να ταλαιπωρούν εκείνους που δεν έχουν χρόνο να αντιδράσουν γιατί έχουν αφιερωθεί σε κάτι πιο αγαθό καλύπτοντας συχνά και την ανικανότητα των διωκτών τους.

Έτσι, για να προχωρήσουν τα όποια εγχειρήματά μας, θα πρέπει να παρεκκλίνουμε της Ακαδημαϊκής και ερευνητικής μας κατεύθυνσης και να σπαταλήσουμε τον περισσότερο χρόνο μας σε ευτελείς συναρμογές δημοσίων σχέσεων και οικονομικών συσχετίσεων, ενώ προσωπικά προτιμώ να διατηρούμε δομές έμπνευσης όπου επάγεται ελευθερία και σύνεση στα νέα παιδιά τα οποία αποτελούν την ελπίδα για το αύριο.

smartdroneprototype

Μπορείτε να μας περιγράψετε, ενδεικτικά, τους συγκεκριμένους ρόλους και τα καθήκοντα που επιτελεί ο κάθε ερευνητής του εργαστηρίου σας, ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα;

H διεπιστημονική ερευνητική ομάδα «Senselab» (www.senselab.tuc.gr), εξειδικεύεται σε αντικείμενα γεω-πληροφορικής, δορυφορικής τηλεπισκόπησης, αλγορίθμων, ανάλυσης εικόνας, μηχανολογίας, χαρτογραφίας, υπηρεσιών θέσης, σχεδιασμού, κλπ. Αποτελείται κυρίως από προπτυχιακούς φοιτητές όλων των σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης, γεγονός που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο καθώς πολλές από τις υλοποιήσεις τους μπορούν να συγκριθούν με εργασίες μεταπτυχιακών διπλωμάτων ακόμη και του εξωτερικού.

Η σύνθεση των διαφορετικών επιστημονικών αντικειμένων και εξαιρετικών προσωπικοτήτων συντείνει στο γεγονός ότι το πραγματικό καθήκον και ρόλος του κάθε ερευνητή – φοιτητή στο εργαστήριο είναι να αποτελεί μέρος της ομάδας.

Επισκεφτείτε ψηφιακά το εργαστήριο στη διεύθυνση http://senselab.tuc.gr/

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, εδώ.

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.