Κινήσεις για αύξηση εσόδων από το Υπ. Οικονομικών
Προσπάθειες διάσωσης των δημόσιων εσόδων σε τέσσερα μέτωπα επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο ώστε να κλείσει την «τρύπα» στον προϋπολογισμό που άνοιξε στον πρώτο ενάμιση μηνά του έτους.
Τα τελευταία προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος και στα ακίνητα) κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ αντίθετα πτώση έχουν σημειώσει τα έσοδα από το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης. Ειδικά για το ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στην απόδοσή του όπως αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου. Η προσπάθεια «αναστήλωσης» των φορολογικών εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κινείται σε τέσσερα μέτωπα:
Ληξιπρόθεσμα: Στις 7 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 2.500.000 φορολογούμενους για να πληρώσουν, άμεσα, ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο έως 3.000 ευρώ. Αρχικά θα τους αποσταλεί επιστολή με το οποίοι θα καλούνται μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία είτε να προχωρήσουν στην εξόφληση της οφειλής τους είτε σε διακανονισμό. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση θα αποστέλλεται νέα επιστολή στην οποία θα επισημαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία κατασχέσεων περιουσιακών του στοιχείων. Σε τρίτη φάση θα αποστέλλεται εξώδικο και στο τέλος θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάσχεσης. Αυτές θα αφορούν τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα εισπραττόμενα ενοίκια ακόμη και οι μισθοί ή οι συντάξεις που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι. Με βάση νομοθετική πρόβλεψη το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει ακόμη και όλο το ποσό μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
Εμβάσματα: Στο στόχαστρο μπαίνουν κατ” αρχήν οι περίπου 24.700 φορολογούμενοι, που είχαν στείλει εμβάσματα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό στη τριετία 2009-2011, έως τις 28 του μήνα. Ωστόσο η έως τώρα ανταπόκριση χαρακτηρίζεται μάλλον «υποτονική». Από τις αρχές του Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων. Με πρόσθετους φόρους που, αναλόγως της παράβασης, ξεκινούν από 20% και θα φτάνουν έως και 45% (ανάλογα με τη χρονιά που διαπιστώνεται κάθε παρατυπία) η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από τα περίπου 7 δισ ευρώ που πήραν «το δρόμο της ξενιτιάς» χωρίς να προκύπτει πως δηλώθηκαν ποτέ νόμιμα ως εισόδημα στη χώρα μας.
Εικονικά – Πλαστά τιμολόγια: Με γνωμοδότηση του ο Άρειος Πάγος σε απάντηση σχετικού αιτήματος από τον Οικονομικό Εισαγγελέα, σημειώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση του ελέγχου για έκδοση ή αποδοχή εικονικών τιμολογίων σε βαθμό κακουργήματος (πάνω από 150.000 ευρώ).
Φόροι στη Μεγάλη Περιουσία: Το υπουργείο Οικονομικών άναψε το πράσινο φως για ελέγχους σε περίπου 1.750 μεγάλους φορολογούμενους, με βάση είτε το τεκμαρτό τους εισόδημα (πάνω από 150.000 ευρώ) είτε αγορές περιουσιακών στοιχείων (πάνω από 450.000 ευρώ) είτε την ακίνητη περιουσία τους (πάνω από 2.000.000 ευρώ).Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα «ορόσημα» του νέου Μνημονίου, θα πρέπει να ολοκληρωθούν 330 έλεγχοι έως το τέλος Ιουνίου και άλλοι 1.200 έλεγχοι σε άτομα με μεγάλη περιουσία. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και προστίμων από τους ελέγχους αλλά και να παραπεμφθούν τουλάχιστον 8 υποθέσεις στον Εισαγγελέα.