Κυτταρίτιδα: Διατροφή και Τρόποι Αντιμετώπισης
Η κυτταρίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία για την οποία οι γυναίκες ζητούν βοήθεια από ειδικούς (πλαστικούς χειρουργούς, δερματολόγους, ινστιτούτα αισθητικής κτλ.) παγκοσμίως.
Η παθοφυσιολογία της δεν είναι γνωστή και ως εκ τούτου δεν έχει βρεθεί έως τώρα η απόλυτη μέθοδος αντιμετώπισης της.
Παρόλα αυτά έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν κυτταρίτιδα και πολλά βήματα όσον αφορά την βελτίωση της.
Παράγοντες πού έχουν σχετιστεί με την εμφάνιση της είναι κληρονομικοί, κακή διατροφή, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, ορμονικές διαταραχές, αύξηση λιπώδους ιστού.
Η φύση της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι αγγειακή-οιδηματώδης, δομική (από αλλοιώσεις της αρχιτεκτονικής δομής της περιοχής) και λιπώδης (από αύξηση του λιπώδους ιστού της περιοχής).
Σε αυτούς τους μηχανισμούς στηρίζονται και οι σημερινές προσπάθειες αντιμετώπισης της, όπως συνδυασμοί θεραπειών μεσοθεραπείας (έγχυση ουσιών που βοηθούν τόσο στην λιπόλυση όσο και στην αγγειακή βελτίωση και στην βελτίωση του συνδετικού ιστού της περιοχής) με χρήση Laser για σύσφιξη του δέρματος σε μια σειρά συνεδριών βελτιώνουν την εικόνα.
Όταν οι θεραπείες αυτές συνδυάζονται με αποφυγή των παραγόντων που σχετίζονται με εμφάνιση της κυτταρίτιδας τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα.
Ανάλογα λοιπόν με τα αίτια που την προκαλούν, η κυτταρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βάθος με τους ακόλουθους τρόπους:
Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό καθημερινά, αφού με αυτό τον τρόπο αποβάλλετε τις τοξίνες από τα κύτταρά σας και συμβάλλετε σημαντικά στην απομάκρυνση της ενοχλητικής κυτταρίτιδας.
Βάλτε στη ζωή σας την αερόβια άσκηση, το τζόκινγκ ή το γρήγορο περπάτημα για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα.
Εντάξτε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν άφθονο νερό, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, συνεισφέροντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Πολλά από αυτά έχουν ήπια διουρητική δράση που βοηθά στην μείωση των οιδημάτων, ενώ κάποια άλλα, π.χ. ντομάτες, πορτοκάλια, σπανάκι, περιέχουν λεκιθίνη, μια ουσία που ενισχύει την σφριγηλότητα της επιδερμίδας, βοηθάει στον μεταβολισμό του λίπους και αποτελεί ωφέλιμη θεραπεία κατά της ενοχλητικής κυτταρίτιδας.
Εάν έχετε περιττά κιλά, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που θα σας κρατούσαν στο ίδιο βάρος (υποθερμιδική διατροφή) και αποφεύγοντας το πολύ γρήγορο αδυνάτισμα και δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες, πλούσιες σε πρωτεϊνες και ζωϊκά λίπη.
Εάν πάλι έχετε φυσιολογικό βάρος αλλά περισσότερο λίπος, ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ισοθερμιδικής διατροφής (καταναλώνετε τόσες θερμίδες ώστε να κρατηθείτε στο ίδιο βάρος) και κυρίως λιποδιάλυσης που θα σας βοηθήσει στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας.
Βάλτε στη διατροφή σας προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμης, κριθαριού, σίκαλης και σταριού, φακές, φασόλια, ρεβύθια και ρύζι, που αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, φυτικών ινών και ενζύμων, αποτελεσματικά για την προστασία από τη δυσκοιλιότητα, καθώς και σύνθετων υδατανθράκων, για άμεση ενέργεια και μεγαλύτερη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα.
Μην παραλείπετε το πρωινό, ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, μιας και η απουσία του μειώνει την γλυκαιμία στο αίμα, εναποθέτοντας έτσι λίπος και θερμίδες κατά τη διάρκεια των επόμενων γευμάτων.
Προτιμάτε το σπιτικό φαγητό και λιγότερο το έτοιμο (π.χ. deliveries και ταχυφαγεία) ή τυποποιημένο (π.χ. σνακ), διότι τα πρόχειρα αυτά γεύματα είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, αλάτι και άλλα ενισχυτικά γεύσης, ουσίες που δεν μεταβολίζονται σωστά από τον οργανισμό, προκαλώντας μαζική κατακράτηση υγρών και επιτείνοντας τη δημιουργία και τη συστηματοποίηση της κυτταρίτιδας.
Αποφύγετε τα γλυκά πλούσια σε λιπαρά, τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, ενώ παράλληλα φροντίστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διατηρώντας έτσι σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Γενικά, φροντίστε να επιλέγετε ποιοτικότερα τρόφιμα, ηπιότερους τρόπους μαγειρέματος (π.χ. στον ατμό), αποφεύγοντας το υπερβολικό αλάτι και τα ζωικά λιπαρά, την κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών.
Αφού κάνετε ντους με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο και ξεπλύνετε, συνεχίστε με ένα ήπιο μασάζ, παίρνοντας μία μικρή ποσότητα από το σπιτικό scrub που σας προτείνουμε και κάνοντας ομοιόμορφες κυκλικές κινήσεις στην περιοχή των γλουτών και των μηρών.
Ξεπλύνετε, ταμπονάρετε απαλά με την πετσέτα και απλώστε στα επίμαχα σημεία ένα μίγμα από αιθέρια έλαια κατά της κυτταρίτιδας.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας θα διαρκέσουν για όσο συνεχίζετε να τρέφεστε υγιεινά και να ασκείστε, διαφορετικά η όψη «φλούδας πορτοκαλιού» στην επιφάνεια της επιδερμίδας σας μπορεί να επανεμφανιστεί.
“Σπιτική συνταγή” για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας:
Για το scrub θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι ελληνικού καφέ
– 2 κουταλιές της σούπας κρέμας σώματος
– ½ φλυτζάνι τσάι (προτιμήστε το πράσινο)
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί (προσθέστε τελευταίο το τσάι, όσο χρειαστεί προκειμένου το μίγμα να γίνει πηχτό) και κάνετε μασάζ σε βρεγμένο δέρμα για 4 περίπου λεπτά.
Για το μίγμα από αιθέρια έλαια θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο
– ½ κουταλάκι του γλυκού έλαιο jojoba
– ½ κουταλάκι του γλυκού καροτέλαιο
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού
– 8 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμαριού
– 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
(τα παραπάνω αιθέρια έλαια μπορείτε να τα βρείτε σε οποιοδήποτε φαρμακείο)
Ανακινήστε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι, βάλτε μια μικρή ποσότητα στα επίμαχα σημεία και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις.
Πηγή: antigiransi.com