2156620 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μάθε όλη την αλήθεια για την Συρία


«Σε έναν πόλεμο, η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα», έγραφε ο Αισχύλος πριν από 2.500 χρόνια κι από τότε το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με τη διαπίστωσή του, είναι το εύρος και το μέγεθος της «κατασκευής» των γεγονότων και της οργανωμένης προπαγάνδας, που πλέον αποτελούν τα αποτελεσματικότερα εργαλεία για τη συναίνεση ή την ανοχή των μεγάλων μαζών, σε ιστορίες φρίκης και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.  

Πάντα προς όφελος μεγάλων συμφερόντων, που δεν διστάζουν να καταστρέφουν ολόκληρα έθνη αποκτώντας την απαιτούμενη για την επιβίωσή τους «νομιμοποίηση», μέσω της αλλοίωσης ή της ολοκληρωτικής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους στόχους τους.

Αυτή την πραγματικότητα, τα γεγονότα δηλαδή όπως συμβαίνουν στα πεδία των μαχών και στις εμπόλεμες ζώνες, έχει βάλει ως στόχο ζωής να διαπιστώνει και εν συνεχεία να διαδίδει στη λεγόμενη «κοινή γνώμη», που παραδοσιακά άγεται και φέρεται από τα συμφέροντα, κυβερνητικά ή ιδιωτικά, και που ελέγχουν το μέσο καθοδήγησής της, τα ΜΜΕ, η ανεξάρτητη Καναδή ρεπόρτερ και πολεμική ανταποκρίτρια, Eva Bartlett. 

Στην Παλμύρα της Συρίας, μετά των πρώτη απελευθέρωση της πόλης από τους τζιχαντιστές
Στην Παλμύρα της Συρίας, μετά των πρώτη απελευθέρωση της πόλης από τους τζιχαντιστές

 

Κάπου στη Λωρίδα της Γάζας...
Κάπου στη Λωρίδα της Γάζας…

Η νεαρή ρεπόρτερ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει πολλές αποστολές στην Παλαιστίνη και στη Συρία, πραγματοποιώντας ανταποκρίσεις για Μέσα αρκετών χωρών, με γνωστότερο το RT της Ρωσίας.

Ανταποκρίσεις για το ρωσικό δίκτυο RT
Ανταποκρίσεις για το ρωσικό δίκτυο RT

Το zougla.gr την κάλεσε στο τηλέφωνο.

Zougla.gr: Ποιο ήταν το αρχικό κίνητρό σου ώστε να ασχοληθείς δημοσιογραφικά με τις εμπόλεμες ζώνες;

Eva Bartlett: Στην αρχή δεν ήξερα τίποτα για την Παλαιστίνη και όταν έτυχε να μάθω λίγα περισσότερα, έπαθα τόσο δυνατό σοκ, καθώς όσα ήξερα σε όλη την ενήλικη ζωή μου δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι αποφάσισα να πάω να διαπιστώσω τι συμβαίνει με τα μάτια μου.

Το ίδιο και με τη Συρία. Όταν τελικά πας σε ένα μέρος που έχει στοχοποιηθεί από το ΝΑΤΟ και τη Δύση και βλέπεις ο ίδιος εκεί πόσο υποφέρει ο κόσμος και τι πραγματικά συμβαίνει, τότε νιώθεις το αίσθημα και την ευθύνη να κάνεις ότι μπορεί για να ενημερώσεις τον κόσμο για όσα γίνονται πραγματικά εκεί.

Από τα ρεπορτάζ σας μαθαίνουμε εκ διαμέτρου αντίθετες ειδήσεις και γεγονότα σε σχέση με τα γνωστά διεθνή ΜΜΕ.

Η αλήθεια, που προκύπτει από τα στόματα των Παλαιστινίων και των Σύρων, ειδικά για αυτά τα δύο μέρη που συζητάμε, είναι κάτι που τα «εταιρικά» ΜΜΕ δεν θέλουν να βγει προς τα έξω, καθώς δεν εξυπηρετεί την ατζέντα τους. Η ατζέντα τους είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, του Σιωνισμού, της Τουρκίας και των Χωρών του Κόλπου. Αν εγώ θέλω να αναδείξω το πρόβλημα της Συρίας, που στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε εμφύλιος πόλεμος ούτε επανάσταση, τότε η φωνή μου δεν θα ακουστεί ποτέ σε αυτά τα ΜΜΕ.

Πρέπει να ξέρετε ότι όταν αυτές οι φωνές βγαίνουν προς τα έξω, ειδικά κι από δυτικό δημοσιογράφο όπως εγώ, τότε ενεργοποιείται ένας «μηχανισμός» και με κατηγορούν αυτόματα για κατάσκοπο των Ρώσων, του Άσαντ και οτιδήποτε τέτοιο. Έχω δεχτεί πολλές προσωπικές επιθέσεις.

​Όταν αυτές οι φωνές βγαίνουν προς τα έξω, ειδικά κι από δυτικό δημοσιογράφο όπως εγώ, τότε ενεργοποιείται ένας «μηχανισμός» και με κατηγορούν αυτόματα για κατάσκοπο των Ρώσων, του Άσαντ και οτιδήποτε τέτοιοΑυτό δεν αφορά μόνο σε δημόσια ΜΜΕ που εξυπηρετούν την πολιτική της χώρας τους, όπως είναι το BBC, αλλά μιλάμε για ιδιωτικά που φυσικά ακολουθούν τη συγκεκριμένη γραμμή συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Για να διαπιστώσετε πολλά πράγματα μόνοι σας, ανατρέξτε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μέσου.

Έχει συμβεί, ρεπόρτερ από διαφορετικά κανάλια να διαβάζουν το ίδιο κείμενο στο ρεπορτάζ τους, γιατί πολύ απλά και τα δύο Μέσα ανήκουν στον ίδιο άνθρωπο που θέλει να βγουν συγκεκριμένα πράγματα για το ίδιο θέμα.

Έχετε υπάρξει δίπλα σε τέτοια περιστατικά με συναδέλφους. Πώς νιώθετε για αυτή την κατάσταση;

Αναρωτιέμαι πώς… «αντέχουν τον εαυτό τους». Βλέπουν με τα μάτια τους ότι η προπαγάνδα που μεταδίδουν οδηγεί στον θάνατο ακόμα περισσότερων ανθρώπων. Για παράδειγμα, το 2014, μεταδίδαμε από ένα νοσοκομείο της ανατολικής Δαμάσκου, όπου νοσηλεύονταν δεκάδες παιδάκια μετά από χτυπήματα του πυροβολικού των ανταρτών σε συνοικία. Οι ρεπόρτερ έλεγαν ότι δεν ξέρουν από πού προήλθαν τα πυρά, ενώ ήταν σαφές, κι αυτό για να μην «διαστρεβλωθεί» η εικόνα που θέλει η Δύση, δηλαδή ότι υπάρχουν «μετριοπαθείς» αντάρτες στη Συρία.

Αντίστοιχο παράδειγμα έχω κι από το Χαλέπι, τον περασμένο Νοέμβριο, όπου έγινε μια μεγάλη επίθεση των ανταρτών με δεκάδες θύματα αμάχους. Η συνάδελφος από τους «New York Times» στο αναλυτικό άρθρο της έγραφε «για τους ανθρώπους του Χαλεπιού που υποφέρουν», γενικά, χωρίς ίχνος αναφοράς για τον υπεύθυνο της συγκεκριμένης αιματοχυσίας, κι όχι ότι ήταν μια απαίσια ημέρα για τους κατοίκους του Χαλεπίου που υπέφεραν από τις επιθέσεις των τρομοκρατών…

Ανταπόκριση από ασφαλές σημείο, σε εμπόλεμη ζώνη της Συρίας
Ανταπόκριση από ασφαλές σημείο, σε εμπόλεμη ζώνη της Συρίας

Αν έκανε κάτι διαφορετικό, πιστεύετε θα έχανε τη δουλειά της;

(Γέλια). Υπάρχουν και περιπτώσεις που δημοσιογράφοι αμείβονται για συγκεκριμένες τέτοιες «αποστολές». Υπάρχει και το παράδειγμα κάποιου, από το Al Jazeera, που αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, παραιτήθηκε και έγραψε βιβλίο στη συνέχεια. Επρόκειτο για ρεπορτάζ του, που απέκρυψαν, στο οποίο έδειχνε αντάρτικα στρατεύματα να διεισδύουν στη Συρία από το έδαφος του Λιβάνου, τον περασμένο Μάιο. Ουσιαστικά το ρεπορτάζ αυτό, που δεν έπαιξε, αποδείκνυε και οπτικοακουστικά την ανάμιξη εξωτερικών στρατευμάτων στη Συρία.

Ανταπόκριση για αραβικό δίκτυο
Ανταπόκριση για αραβικό δίκτυο

Ποιοι είναι τελικά αυτοί που πολεμούν στη Συρία;

​Να μην ξεχνάμε ότι έχουν διεισδύσει εξτρεμιστές στη Συρία από 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου!  Οι ΗΠΑ προσπαθούν συνεχώς να υποβαθμίσουν αυτό το γεγονός κάνοντας λόγο για μετριοπαθείς αντάρτες, αλλά στην ουσία οι περισσότεροι από αυτούς, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΦυσικά υπάρχει και μέρος του συριακού πληθυσμού που συμμετέχει στις αντάρτικες ομάδες. Υπάρχουν περιπτώσεις μισθοφόρων, υπάρχουν και άντρες που κατατάσσονται με το ζόρι, καθώς απειλούνται με τη ζωή των οικογενειών τους, αν δεν ενταχθούν σε κάποια αντάρτικη ομάδα. Και υπάρχουν κι αυτοί που πολεμούν ιδεολογικά, κυρίως οι εξτρεμιστές. Να μην ξεχνάμε ότι έχουν διεισδύσει εξτρεμιστές στη Συρία από 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου!  

Οι ΗΠΑ προσπαθούν συνεχώς να υποβαθμίσουν αυτό το γεγονός κάνοντας λόγο για μετριοπαθείς αντάρτες, αλλά στην ουσία οι περισσότεροι από αυτούς, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ποιος είναι αυτός που ενορχηστρώνει λοιπόν, κατά τη γνώμη σας, τις επιθέσεις των ανταρτών στη Συρία;

​Η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε στοχοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση πριν ακόμα κι από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους! Ότι συμβαίνει εκεί δεν έχει να κάνει με τον Άσαντ, αλλά με τον έλεγχο ολόκληρου του συριακού έθνουςΥπάρχουν πολλά ρεπορτάζ, ακόμα και ντοκιμαντέρ που τα εξηγούν όλα αυτά. Η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε στοχοποιήσει τη συριακή κυβέρνηση πριν ακόμα κι από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους! Ότι συμβαίνει εκεί δεν έχει να κάνει με τον Άσαντ, αλλά με τον έλεγχο ολόκληρου του συριακού έθνους.

Η συριακή κυβέρνηση έχει παράδοση στο να έχει σοσιαλιστικό προσανατολισμό και αυτό δεν αρέσει στη Δύση. Θέλουν να ελέγχουν τους πόρους της, να φέρουν πολυεθνικές στη χώρα και, φυσικά, όλα αυτά γίνονται εξαιτίας του γεγονότος ότι η Συρία δεν συμμετέχει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα!

Ο κυριότερος λόγος βέβαια δημιουργίας τους είναι τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ, της Τουρκίας και των Χωρών του Κόλπου. Όπως έχει αποδειχτεί από την αποκάλυψη εσωτερικών εγγράφων του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν» τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία, όπως του Ισλαμικού Χαλιφάτου και της Αλ Κάϊντα, καθώς η δράση τους εξυπηρετεί τους σκοπούς της.

Η Eva Bartlett με στρατιώτη των συριακών δυνάμεων
Η Eva Bartlett με στρατιώτη των συριακών δυνάμεων

Και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, το οποίο στοχοποιείται και από τις δυτικές βόμβες;

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες εδώ. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι οι τζιχαντιστές δρουν ως μισθοφόροι των ΗΠΑ στο έδαφος! Παριστάνουν ότι πολεμούν το Χαλιφάτο, με κάποιες ανακοινώσεις, αλλά ουσιαστικά η δυτική συμμαχία το ευνοεί, όπως έχει φανεί από αρκετές περιπτώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2016, στην περιοχή Deir ez Zor, βομβάρδιζαν επί σειρά ημερών τις θέσεις του συριακού στρατού με θύματα περίπου 100 Σύρους στρατιώτες. Αυτό επέτρεψε στο Χαλιφάτο να επανακαταλάβει την πόλη.

Επίσης επέτρεψαν, και μάλιστα διευκόλυναν, τους τζιχαντιστές που αποχωρούν από το Ιράκ, να εισέλθουν στη Συρία και να συνεχίσουν τη δράση τους. Κι αυτό καθώς αυτό είναι που θέλουν οι ΗΠΑ, την αποσταθεροποίηση της Συρίας και σε αυτό στοχεύουν και οι τζιχαντιστές. Δεν έχουν επιτύχει όμως την ανατροπή του Άσαντ, εξ ου και η δημιουργία των «επαναστατικών» ομάδων.

Οι πολίτες των δυτικών χωρών θεωρείτε ότι τα ξέρουν αυτά;

Ο μέσος Καναδός, για παράδειγμα, γνωρίζει ότι του λένε τα κατεστημένα Μέσα και μέχρι εκεί. Για να καταλάβετε, μια φίλη μου, μου έστειλε μήνυμα πρόσφατα στο οποίο μου έγραφε «λυπάμαι για το Χαλέπι». Της απάντησα «γιατί λυπάσαι, το Χαλέπι απελευθερώθηκε. Οι κάτοικοι του Χαλεπίου πανηγυρίζουν γιατί τελείωσε ο τρόμος»… Από την πλευρά μου προσπαθώ, με τα ρεπορτάζ μου αλλά και πολλές διαλέξεις πίσω στη χώρα μου, να ενημερώσω τον κόσμο που είναι πρόθυμος να ακούσει την αλήθεια.

Είστε μία από τις ελάχιστες δυτικές δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο Χαλέπι. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τα γεγονότα εκεί;

Την πρώτη φορά πήγα τον Ιούνιο του 2016 και από τότε άλλες τρεις φορές. Ο λόγος που ενδιαφέρθηκα ειδικά για αυτή την περιοχή, είναι επειδή για τα γεγονότα εκεί λέγονταν τα περισσότερα ψέματα. Στο Χαλέπι ο πληθυσμός ήταν 4 εκατομμύρια, αρκετοί έφυγαν με το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ήταν με το μέρος του Άσαντ και παρέμειναν μαζί του μέχρι το τέλος.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.