flu1 ΜΑΘΕ ΠΩΣ

Μάθε πως να προλάβεις το κρυολόγημα


Έχετε ακούσει ποτέ μύθους και δοξασίες για φίλους, γνωστούς ή εχθρούς που ισχυρίζονται πως από τότε που άλλαξαν τη διατροφή τους δεν έχουν αρρωστήσει ούτε μία φορά; Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Για το λόγο αυτό η επίδραση που έχουν τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής στους αμυντικούς μηχανισμούς δεν είναι εύκολο ούτε να αξιολογηθεί, ούτε να προβλεφθεί.

H ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να σας αποτρέψει από το να «κολλήσετε» έναν παθογόνο μικροοργανισμό. Οι σωστές διατροφικές επιλογές είναι όμως ικανές να μειώσουν την διάρκεια του κρυολογήματος ή της γρίπης, καθώς και την ένταση των συμπτωμάτων. Η διατροφή ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό προσφέροντας ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα συστατικά. 

Ας δούμε μερικά tips που θα σας βάλουν στον σωστό δρόμο:

1. Προσοχή στο βάρος σας

Μπορεί το χειμώνα παραδοσιακά να παίρνετε μερικά επιπλέον κιλά, γνωρίζατε όμως πως η συνήθεια αυτή σας κάνει ευάλωτους στο κρυολόγημα; Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως άτομα με επιπλέον κιλά, αλλά και εκείνοι που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες χαμηλών θερμίδων, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Πρωτεΐνες μεγάλης σημασίας

Στην πρώτη γραμμή άμυνας βρίσκονται οι πρωτεΐνες της διατροφής. Οι μηχανισμοί του ανοσοποιητικού βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή δραστικών πρωτεϊνικών συστατικών.

3. Κάτι που λέγεται «ευτυχία»

Τις λιγότερο ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ‘’ορμόνης της ευτυχίας’’, μειώνονται δραματικά. Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί σας πιάνουν περισσότερες γλυκές λιγούρες! Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες αυξάνουν την διάθεση, συμβάλλοντας στη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στο σώμα. Επιλέξτε όμως, έξυπνα! Υδατάνθρακες όπως η μπανάνα, τα όσπρια και τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι ταυτόχρονα θρεπτικές πηγές πολύτιμων συστατικών.

4. Φρούτα και λαχανικά εποχής

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας, επιλέγοντας τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών εποχής! Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν μειώνουν το στρες που προκαλείται στο σώμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα και το άγχος. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά έχουν ακαταμάχητο άρωμα και γεύση, ενώ είναι πάντα πλουσιότερα σε φυτικά θρεπτικά συστατικά με ξεχωριστές λειτουργίες για τον άνθρωπο. Εναλλακτικές καλές επιλογές είναι τα αποξηραμένα φρούτα και τα κατεψυγμένα λαχανικά.

5. Το νερό σώζει ζωές

Αναλογιζόμενοι πως το 80% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, η καλή ενυδάτωση είναι πάντα προτεραιότητα. Τις χειμωνιάτικες ημέρες που το αίσθημα της δίψας περιορίζεται και τις ημέρες με υψηλό πυρετό και εφίδρωση, μην παραλείπετε να καταναλώνετε 8 με 12 ποτήρια υγρών ημερησίως. Το πράσινο τσάι είναι μία εξαιρετική επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Οι ζεστές σούπες λαχανικών από την άλλη μεριά βοηθούν στην «αραίωση» της βλέννας και τη ρινική αποσυμφόρηση.

6. Η βιταμίνη C είναι φύλακας-άγγελος

Η βιταμίνη C είναι η πλέον χειμωνιάτικη βιταμίνη. Οι βασικές της ανάγκες μπορεί να καλύπτονται από ένα χυμό πορτοκάλι, όμως για να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα οι απαιτήσεις υπερδεκαπλασιάζονται! Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως 1.000mg ημερησίως , ή και περισσότερα, της βιταμίνης είναι αρκετά για να μειώσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος. Οι αθλητές φαίνεται να επωφελούνται ακόμη περισσότερο από τη δράση της βιταμίνης C που βρίσκεται: στις πιπεριές, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, το λάχανο, το σπανάκι και τη γλυκοκολοκύθα. Για μεγαλύτερες δόσεις, η λύση βρίσκεται στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής.

6. Μην υποτιιμάτε την βιταμίνη D

H βιταμίνη D αποτελεί τη νέα ‘’σταρ’’ του χειμώνα! Η έλλειψη της βιταμίνης που συντίθεται στα κύτταρα του δέρματος από τον ‘ήλιο’ είναι συχνό φαινόμενο, ακόμα και σε ηλιόλουστες χώρες όπως η δική μας. Έχει μετρηθεί πως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν ακόμα και κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας. Εξάλλου ο ρόλος της στην ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών μονοπατιών είναι καθιερωμένος. Η ασφαλέστερη οδός για επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D είναι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.