// Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας! Μείνετε μαζί μας

Redhead girl at in sunrise light ΥΓΕΙΑ

Μάθε πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D


Aν αποφεύγετε τον ήλιο, είστε αλλεργικοί στο γάλα ή ακολουθείτε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. Η γνωστή σε όλους βιταμίνη του ήλιου, η βιταμίνη D, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης η συγκεκριμένη βιταμίνη υπάρχει, αν και σε μικρή ποσότητα, σε μερικές τροφές συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ψαριών, στον κρόκο αυγών και σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Περίπου 20′ καθημερινής έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να πάρουμε τη ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας. Όμως, ενώ θα περίμενε κανείς στην ηλιόλουστη Ελλάδα, να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεπάρκειας της βιταμίνης D, παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη. Και τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μια πληθώρα κινδύνων για την υγεία.

Καταρχάς όσοι εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο British Journal of Psychiatry όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που είχαν υψηλότερα επίπεδα. Ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης σας περιέχουν υποδοχείς βιταμίνης D, έτσι χαμηλά επίπεδα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα αυτών των περιοχών να λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, σύμφωνα με μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism όσοι ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, παρουσίασαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με εκείνους που είχαν έλλειψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συσχετίστηκε με αύξηση 4% της επιβίωσης μεταξύ των ατόμων με καρκίνο. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το περιοδικό Anticancer Research, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου.

 

OloiGiaOlous (M.M)


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.