διαγραφες προφιλ στο facebook ΕΛΛΑΔΑ

Μαζική διαγραφή status αντικαθεστωτικών στο Facebook


Δύο βδομάδες πριν οι διαχειριστές του Facebook δήλωναν πως η εταιρία τους λαμβάνει μέτρα ώστε σύντομα να μην επιτρέπει την δημοσίευση φωτογραφιών που πιθανόν (με τα δικά τους πάντα κριτήρια)  επικροτούν πράξεις βίας, εξισώνοντας έτσι την πράξη αυτή με την ρατσιστική προπαγάνδα (την οποία επίσης δήλωσε πως δεν θα επέτρεπε).

Έτσι σήμερα,  έγινε διαγραφή status και απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί χρηστών βάση του σκεπτικού αυτού (της χρήσης βίας) καθώς πιθανότατα είχαν φωτογραφίες από κάποιες οδομαχίες, συγκρούσεις κτλ. Έτσι ομάδες που λειτουργούσαν στην πλατφόρμα του facebook και είχαν 3.700 μέλη έχουν απομείνει με 100 ενεργά μέλη και όλοι οι υπόλοιποι έχουν απενεργοποιημένο λογαριασμό. (Μπορεί εύκολα να το δει κάποιος που θα ξαναδημιουργήσει νέο λογαριασμό).

Έχουν εξαφανιστεί ομάδες με δεκάδες χιλιάδες μέλη με αντιφασιστικό χαρακτήρα καθώς έχουν κατέβει όλα σχεδόν τα προφίλ που θα μπορούσε να διαχειρίζεται κάποιος/α από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.Τα παραπάνω γράφτηκαν καθαρά για να ξέρουν όσοι έχασαν λογαριασμούς τους, τον λόγο που απενεργοποιήθηκαν.

Δεν είναι μόνο αντιφασιστικά προφίλ, αν και από τον αριθμό των φίλων που διεγράφησαν οι λογαριασμοί τους, κρίνουμε ότι χτύπησε κυρίως αυτή τη κατηγορία, όπως επίσης πολλά αντικυβερνητικά προφίλ, που έλεγαν τα πράγματα με το όνομα τους και έπεσαν θύματα της νέας πρωτόγνωρης πολιτικής του Facebook.

Επιβεβαιώνεται από το ίδιο το facebook το κλείσιμο λογαριασμών στην Ελλάδα, στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής ταυτοποίησης των χρηστών του, χωρίς ωστόσο να δίνονται επαρκείς πληροφορίες για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι λογαριασμοί και τον ακριβή αριθμό τους.

Το γραφείο τύπου του facebook, στην Ιρλανδία, ενημέρωσε ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί έκλεισαν επειδή παραβίαζαν τον κανονισμό περί επωνυμίας, ήταν δηλαδή ψευδώνυμοι η ψεύτικοι. «Έχουμε βρει πως όταν οι χρήστες είναι επώνυμοι, μειώνονται οι πιθανότητες παρενόχλησης και εκφοβισμού άλλων χρηστών. Πρόκειται για παγκόσμιο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο» είπε στέλεχος του γραφείου τύπου, σχετικά, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έκλεισαν και λογαριασμοί από λάθος, αλλά τονίζουν ότι δεν προτίθενται να λογοκρίνουν όσους ασκούν κριτική σε χώρες, θρησκείες, πολιτικά κόμματα ή ιδέες. (Πάλι καλά)

Όπως γράφει ο συνάδελφος Τάσος Θεοδωρόπουλος στο άρθρο του  KLARINA BOURANA: 4.000 «ενοχλητικά» ελληνικά προφίλ εξαφάνισε σε μια ώρα το facebook στην iefimerida.gr, ψάχνει να βρει τα profile φίλων του Βαξεβάνη, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Χατζηστεφάνου, Πάολα, ανάμεσα σε πολλούς άλλους «ενοχλητικούς» που έπρεπε να σωπάσουν.

«Όχι τυχαία, στην πλειοψηφία του αυτά τα προφίλ ανήκουν σε αντικαθεστωτικούς ανθρώπους από τον ευρύ προοδευτικό χώρο, και σε φορείς υποστήριξης μειονοτήτων. Όσο για το «προσβλητικό» περιεχόμενο τους, είναι ακριβώς αυτό το οποίο φαντάζεσαι. Φωνές αντίδρασης απέναντι στον νεοφασισμό, τη Χρυσή Αυγή και την επιστρατευμένη δημοκρατία.

Το πώς συνέβη μαζικά το συγκεκριμένο γεγονός που πλέον βλάπτει σοβαρά, ή μάλλον αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης και αποδεικνύει τη στενή του διασύνδεση με διάφορους φορείς, σίγουρα δεν είναι τυχαίο και πιθανότατα σχετίζεται με την άμεση παρακολούθηση των κινήσεων “σεσημασμένων” χρηστών του μέσου από την Ελληνική Αστυνομία.

Σαφέστατα, για να προχωρήσει το facebook στην μαζική εκκαθάριση, (η οποία με τη σειρά της αποδυνάμωσε πολλά forum και ομάδες μέλη των οποίων ήταν οι διαγραμμένοι) χρειάστηκαν reports, πολλά reports από «καλοθελητές» ή φορείς που ανέφεραν τα συγκεκριμένα προφίλ ως επικίνδυνα και ενοχλητικά. Καλοθελητές από την κυβερνητική δικτατορία και εννοείται από τα φασιστικά μορφώματα».

Προσωπικά σήμερα έχασα από το status μου 70 φίλους, οι οποίοι είναι ακόμα απενεργοποιημένοι.

Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους χρήστες του facebook, ύστερα μάλιστα από την εξέγερση στη Τουρκία, όπου εδώ και 5 μέρες έχουμε ανεξάρτητη ενημέρωση, φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα των διαδηλωτών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την δική μας μνημονιακή πραγματικότητα, που οι φωνές διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης στα social media είναι άκρως δυσάρεστη στο καθεστώς, που θέλει να τις «εξαφανίσει».

Ωστόσο η συγκεκριμένη, όσον και άλλες ενέργειες του κοινωνικού δικτύου στρέφονται κατά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Ήδη σε πολλές χώρες της Ε.Ε. ξέσπασε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χρήστες του facebook.

Κωνσταντίνος Σγόντζος

Πηγή: https://indymediatrolls.com , http://www.iefimerida.gr/news/109100/klarina-bourana

 


1 σχόλιο on Μαζική διαγραφή status αντικαθεστωτικών στο Facebook

  1. Pingback: Facebook desactiva 4.000 cuentas y pide datos personales para volver a activarlas |

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.