Μήπως πάσχετε κι εσείς από κοινωνικό jet lag;
Κάθε εβδομάδα, επί πέντε ημέρες συνεχόμενα, σηκωνόμαστε το πρωί με τον ήχο του ξυπνητηριού και σε μια ώρα που σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να σηκώνεται. Γι” αυτό και όταν έρχεται το Σαββατοκύριακο, κάνουμε συνήθως δύο πράγματα: 1. ξενυχτάμε την Παρασκευή και το Σάββατο, είτε βγαίνοντας έξω είτε βλέποντας σειρές μέχρι αργά, επειδή ξέρουμε πως την επόμενη δεν θα έχουμε πρωινό ξύπνημα και 2. κλείνουμε το ξυπνητήρι και κοιμόμαστε μέχρι να χορτάσουμε ξεκούραση, θεωρώντας πως έτσι αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας.
Να, όμως, που αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά επιδρά και αρνητικά στην υγεία μας. Και το όνομά του; Κοινωνικό jet lag.
Ενώ εμείς μπορεί να πιστεύουμε πως το σώμα μας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο μέσα σε αυτές τις δύο μέρες, στην πραγματικότητα το επιπλέον αυτό «χουζούρι» μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση, εκνευρισμό, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 11%, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τη σημασία του να κοιμόμαστε αρκετά κάθε μέρα, τώρα όμως γίνεται κατανοητό πως είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε ένα καθορισμένο μοτίβο ύπνου που θα μένει σταθερό, ανεξάρτητα από το αν μπορούμε να κοιμηθούμε περισσότερο ή λιγότερο.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «κοινωνικό jet lag» επειδή προκαλείται συνήθως από την κοινωνική νυχτερινή ζωή των ανθρώπων και επειδή η επίδραση που έχει πάνω τους μοιάζει πολύ με αυτή ενός jet lag.
Παλιότερες έρευνες για το κοινωνικό jet lag έχουν δείξει πως όσοι πάσχουν από αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, να καπνίζουν, να καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη και να πίνουν περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.
Γι” αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσπαθείτε να κοιμάστε επτά ώρες κάθε βράδυ και να μην πέφτετε στην παγίδα να κοιμάστε περισσότερο τα Σαββατοκύριακα. Μακροπρόθεσμα, θα ανταμειφθείτε και θα μας θυμηθείτε…
OloiGiaOlous (M.M)