image ΝΕΑ

Ο Πάνος Αβραμόπουλος μιλά για την «Αθήνα Ζαφειρόπετρα»


Κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες απο τις εκδόσεις «Mpress», το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα …» του συγγραφέα και Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Αθήνας, με τον συνδυασμό «ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ», Πάνου Ν. Αβραμόπουλου.

Το βιβλίο αποτελεί ένα μακρύ οδοιπορικό στην μακρά κοινωνική, ιστορική και πολιτισμική εκπόρευση της αγαπημένης πόλης της Αθήνας. Μια πανοραμική κάτοψη στις χάρες, τις ομορφιές και τους ενθουσιασμούς της, αυτές που εξώθησαν τον μεγάλο λυράρη του λαού μας Κωστή Παλαμά, να γράψει τον πολυδύναμο ηθικά στίχο του, «Αθήνα, ζαφειρόπετρα/ στης γής το δαχτυλίδι».

Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, που έχει μια πρωθύστερη δόκιμη συγγραφική παρουσία, στην πολιτική ανάλυση και το ιστορικό δοκίμιο, όντας Αθηνολάτρης ο ίδιος και έχοντας διασταυρώσει τα βήματά του, με κάθε γωνιά και ομορφιά της πόλης, μας δίνει με παραστατική ενάργεια, μια πανοραμική εικόνα της λατρεμένης πόλης της Αθήνας.

Πρόσωπα, μνήμες, αισθητική, ιστορία, παράδοση, πολιτισμός, βαθιά νοσταλγία για το ωραίο χθές, αρχιτεκτονική, είναι αξεδιάλυτα δεμένα μεταξύ τους, παρατίθενται με ηθική ένταση απο τον συγγραφέα και μας ζωντανεύουν ανεξάλειπτες μνήμες, για την αγαπημένη πόλη της Αθήνας, που τόσο έχουμε αγα-πήσει.

Παραθέτοντας με τον πολύχρωμο χρωστήρα του ο Πάνος Αβραμόπουλος χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, αναδεικύνει μονοδικά σε φυσικό κάλλος, αλλά και ιστορικό φορτίο ορόσημά της, που μας αναρριπίζουν ανεπανάληπτες μνήμες.

Από την έπαυλη του ναυάρχου Μάλκολμ στην Κυψέλη – σημερινό Άσυλο Ανιάτων της Αγίας Ζώνης- τις πάλαι ποτέ σκαιές φυλακές Αβέρωφ, που σημάδεψαν ανεξάλειπτα την κοινωνική μας ιστορία – σημερινό κτίριο Αρείου Πάγου- το Αδριάνειο υδραγωγείο στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, την περίφημη μπλέ πολυκατοικία στα Εξάρχεια, πρόδρομο του μεταπολεμικού αρχιτεκτονικού μας μοντερνισμού – με το εκκεντρικό τότε μπλέ χρώμα του κοβαλτίου – το ρολόι της Κυρρήστου στους Αέρηδες, το σπίτι της πρωτοπόρου αγωνίστριας της δημοκρατίας Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, έως και την Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή, στην οποία σύχναζαν οι «κουτσαβάκηδες», οι μόρτες» και οι «τραμπούκοι», φόβος και τρόμος τον 19ο αιώνα στην κοινωνική ζωή της Αθήνας.

Αλλά και αυτή την οιστρηλατημένη θεολογικά μοφή του πάπα Νικόλα του Πλανά, που συνέγειρε συνειδήσεις με το ευγενές ήθος του. Ένα αδαμάντινο πολτισμικό και ιστορικό ψηφιδωτό, στο οποίο ο συγγραφέας συμπυκνώνει την αγάπη του και την συναισθηματική του θέρμη, για την αιώνια πόλη της Αθήνας. Την πόλη στην οποία κατά πως λέει ο ίδιος, γεννήθηκε η ιδέα της δημοκρατίας, η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, ο έρωτας του κάλλους και το πνεύμα του «Ξενίου Διός» – η φιλοξενία.

Όμως δεν ήταν άμοιροι στην διαμόρφωση της πολιτισμικής, αρχιτεκτονικής και κοινωνικής ταυτότητας της πόλης, οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες που διαχειρίστηκαν τις τύχες της. Συμβάλλοντας θετικά στην ευημερία της, άλλοτε με τις εμπνευσμένες και ενορατικές τους αυτοδιοικητικές κινήσεις, ενίοτε όμως λειτουργώντας σαν πέδη στην εξέλιξή της, με τα λάθη και τις υστερήσεις τους.

Για αυτό ο συγγραφέας στο Α΄ Μέρος του βιβλίου, πρίν προχωρήσει στην ανίχνευση της κοινωνικής, ιστορικής και πολιτισμικής ταυτό-τητας της Αθήνας, παραθέτει τα βιογραφικά στοιχεία, που συνέθεσαν την πολιτική και κοινωνική βιοτροπία όλων των δημάρχων της πόλης, απο το 1830 μέχρι τις μέρες μας. Εκκινώντας απο τον Ανάργυρο Πετράκη και φτάνοντας στον Γ. Καμίνη.  Αποτυπώνοντας έτσι με την γραφίδα του και την αυτοδιοικητική φυσιογνωμία της Αθήνας.

Το βιβλίο «ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…» αποτελεί μια πολυδύναμη κοινωνική, ιστορική, πολιτισμική και αυτοδιοικητική αποτύπωση της Αθήνας, χαρίζοντάς μας πανοραμικές εικόνες της. Σημειώνουμε ότι προλογίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κος Άρης Σπηλιωτόπουλος, στον συνδυασμό του οποίου ο Πάνος Αβραμόπουλος είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας.

Το blog του συγγραφέα είναι : www.panosavramopoulos.blogspot.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.