doryforos goce ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση δορυφόρου στη Γη ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος


Την ανησυχία της πως ο δορυφόρος GOCE αναμένεται στην ατμόσφαιρα της Γης και η πτώση τμημάτων του να γίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), αλλά καθησύχασε ότι «η πτώση τμημάτων του μπορεί να αποκλειστεί».

Ο δορυφόρος Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer, ζυγίζει περισσότερο από έναν τόνο και το βράδυ της Κυριακής εντοπίστηκε από την ESA σε υψόμετρο χαμηλότερο των 130 χλμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας αναμενόταν να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και να διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια στις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας).

«Το πιο πιθανό μέρος όπου θα πέσουν τμήματά του είναι οι ωκεανοί και οι περιοχές των δύο πόλων» ανέφερε η ESA στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με το CNN ο δορυφόρος θα σπάσει σε 25 με 45 τμήματα και τα περισσότερα θα καούν καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο κομμάτια του που ενδεχομένως να ζυγίζουν ως και 100 κιλά ενδέχεται να φτάσουν ως την επιφάνεια της Γης.

Ο GOCE, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2009, έμεινε από καύσιμα στις 21 Οκτωβρίου και έκτοτε ακολουθεί μια τροχιά πτώσης στη Γη.

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.