samaras omilia eurokoinovoulio ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: «Δοκιμαστήκαμε όσο καμία άλλη χώρα, αλλά αντέξαμε»


Περήφανος για την προσπάθεια της Ελλάδας και το γεγονός πως ξαναστέκεται στα πόδια της δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του το πρωί της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τη κρίση και πως μετά από έξι χρόνια περνάει σε φάση ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Στρασβούργο προκειμένου να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για τη στήριξή τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία οικονομικής εξυγίανσης της χώρας και μίλησε και για τα λάθη του πρώτου προγράμματος που διορθώθηκαν στη συνέχεια, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση. Δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος, αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Η Ελλάδα δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης» επισήμανε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι είναι επιτυχία. Είμαι υπερήφανος που η πατρίδα μου είναι ξανά στα πόδια της. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ. Πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%, για να το κάνει όμως έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματος, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Έκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. Για το 2014 προβλέπεται ότι θα έχει ανάκαμψη μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά, αλλά πετύχαμε να σταθεροποιηθεί η χώρα και η οικονομία της. Σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι αν έπιανε το δημοσιονομικό δυναμικό της, θα έπιανε ακόμη και τους τόκους του δανεισμού της και θα μείωνε και το χρέος».

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις γίνονται καλύτερα σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης», «θέλουμε να ξεπεράσουμε κάθε ανάγκη στήριξης», «πετύχαμε πολλά χάρη στις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού και τη στήριξη των εταίρων μας» και ευχαρίστησε τους «λαούς της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που έδειξαν στην Ελλάδα».

Η Ελλάδα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε: «έγιναν λάθη στην πρώτη φάση του προγράμματος τα οποία επισήμανα όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και τα διορθώσαμε όταν έγινα Πρωθυπουργός. Γι” αυτό το πρόγραμμα αποδίδει και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Πριν από ενάμισι χρόνο ήμασταν στο χείλος της καταστροφής, κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και ότι η ΕΕ θα διαλυόταν. Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και την ενίσχυσή του.

«Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, να ελέγχει τις αποφάσεις. Θέλουμε ισχυρό κοινοβούλιο. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυξημένες αρμοδιότητες θα φέρει πιο κοντά τα ιδανικά της ενωμένης Ευρώπης στον πολίτη. Η ΕΕ δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, δοκιμάστηκε η συνοχή και η αντοχή της και το κοινό νόμισμά της και φάνηκαν τα κατασκευαστικά της προβλήματα. Τώρα, η κρίση ξεπερνιέται. Αποδείξαμε όμως ότι η Ευρώπη δουλεύει. Η κρίση, μάς έδειξε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι η δέσμευσή μου ώστε στις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην ψηφίσουν με την πικρή αίσθηση της κρίσης, αλλά με την αίσθηση ότι η κρίση ξεπερνιέται» επισήμανε.

«Η χώρα μας γίνεται το σύμβολο ότι η Ευρώπη αντέχει», δουλεύει και μπορεί, κατέληξε.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.