samaras olant ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η Ελλάδα έχει εξαντληθεί από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση


Τις θέσεις και τις δράσεις που θα λάβει η Ελλάδα  για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ανέπτυξε στους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη που διοργανώθηκε την Τρίτη στο Παρίσι.

Συνολικά 24 ηγέτες, ανάμεσά τους η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, απάντησαν στην πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ και βρέθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Μεταξύ των απόντων ήταν ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

«Η Ευρώπη θα επισπεύσει τις προσπάθειες που καταβάλει για να δώσει ένα τέλος στην απόγνωση εκατομμυρίων άνεργων νέων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κλείνοντας τη διάσκεψη.

«Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα» είναι το τρίπτυχο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, υπογράμμισε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών της διάσκεψης, ο Ολάντ.

Η συνέντευξη δόθηκε από κοινού με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία κατά το τρέχον εξάμηνο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

Νωρίτερα, στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε έμφαση στην «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

«Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους» είπε ο Πρωθυπουργός για να τονίσει ότι «χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και«Εγγυήσεις για τη Νεολαία». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί πλήρης εφαρμογή και των δύο προγραμμάτων από τον Ιανουάριο του 2014.

Οσον αφορά στον νομοθετικό τομέα, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για το «Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

 


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.