Σήμερα «κληρώνει» για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς σήμερα είναι η… μέρα της κρίσης για το μέλλον της τράπεζας. Δεδομένου δε, ότι τις τελευταίες ημέρες οι φημολογούμενες ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, η έκβαση της διαδικασίας θυμίζει θρίλερ για γερά νεύρα.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Η Alpha Bank συνεχίζει να αποτελεί το φαβορί για την απόκτηση του «καλού» κομματιού του Ταμιευτηρίου… όσο δεν αποσύρεται. Ωστόσο η τράπεζα δεν δείχνει διατεθειμένη να τροποποιήσει την προσφορά της, ίσως ποντάροντας και στο γεγονός ότι ενδέχεται να μείνει μόνη της στη διεκδίκηση. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η Alpha εμμένει στην αρχική της προσφορά, τονίζουν όμως ότι οι πιθανότητες να αποσυρθεί από την «κούρσα» απόκτησης του ΤΤ είναι πλέον μοιρασμένες.
Από την πλευρά της η Εθνική θέλει να ολοκληρώσει πρώτα με επιτυχία τη συγχώνευση με τη Eurobank και μετά να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για το Ταμιευτήριο. Στην περίπτωση βέβαια του ενοποιημένου σχήματος ΕΤΕ-Eurobank, μία ενδεχόμενη πρόταση για το ΤΤ ίσως «σκοντάψει» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και αυτό ίσως παίξει το ρόλο του.
Η ίδια αρχή είναι αυτή που «φρενάρει» και την πρόταση της Attica Bank, θεωρώντας ότι λόγω μεγέθους, το ΤΤ δεν μπορεί να απορροφηθεί από μία «μη συστημική» τράπεζα. Η τοποθέτηση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπέρ της ένταξης του Ταμιευτηρίου σε ένα σχήμα υπό τη σκέπη της Attica Bank δημιουργεί εντυπώσεις, ωστόσο δεν δείχνει να επηρεάζει το αποτέλεσμα.
Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο, ωστόσο, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, υπάρχει plan B, γεγονός που συνεπάγεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς το Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποφανθεί (συνεδριάζει στις 4 μ.μ.) για την τύχη της τελευταίας τράπεζας που έχει το ελληνικό δημόσιο στην κατοχή του.
Ακόμη και αν καμία από τις τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν προχωρήσει στην απόκτηση της τράπεζας, στο ΤΧΣ έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση που έχει ακολουθηθεί και σε προηγούμενη περίπτωση.
Στο ΤΧΣ έχουν ήδη εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ώστε να μην υπάρξει περεταίρω καθυστέρηση. Το σχέδιο θα είναι παραπλήσιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την εξυγίανση της Proton Bank, ήτοι το Τ.Τ. θα διαχωριστεί και εν συνεχεία το «καλό» κομμάτι θα μετονομαστεί σε Νέο Τ.Τ., που θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο ΤΧΣ.
Παράγοντες της αγοράς τόνιζαν χθες βράδυ ότι όλα είναι ρευστά, καθώς η πώληση του ΤΤ συμπίπτει με μία συγκυρία «ειδικών συνθηκών» που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ενδιαφερόμενο μέρος… παίζει το παιχνίδι του. «Οι εκκρεμότητες όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο είναι πολλές και η κάθε τράπεζα προσπαθεί να κερδίσει ότι μπορεί», υπογραμμίζει έμπειρος αναλυτής.
Σημειώνεται τέλος ότι, βάσει σχεδιασμού, αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες που θα έχουν προκριθεί από το ΤΧΣ, συνεπώς θα ξέρουμε και τις προθέσεις των εμπλεκόμενων.