fda_trans_fats_ap_605 ΥΓΕΙΑ

ΣΟΚ! Θανατηφόρες καθημερινές τροφές σε επίσημη ανακοίνωση του FDA! (Λίστα)


www.oloigiaolous.gr

www.oloigiaolous.gr

Ο βασικός δημιουργός των επεξεργασμένων τροφών, δηλαδή η Αμερική εδώ και δεκαετίες δημιουργούσε θανατηφόρες επεξεργασμένες τροφές ή junk food, όπως ονομάστηκε αργότερα. Την τελευταία δεκαετία έχει κάνει μια στροφή, καθώς το 1999 πρότεινε στους κατασκευαστές τροφίμων να αναγράφουν στις ετικέτες, την περιεκτικότητά τους σε τρανς λιπαρά, λόγω επικινδυνότητας για υγεία. Όμως, αυτό ξεκίνησε το 2006!!!

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν και τρόφιμα με μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHOS) που προκαλούν:

Αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, στην οποία συσσωρεύεται πλάκα στο εσωτερικό των αρτηριών και μπορεί να προκληθεί καρδιακή προσβολή.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπολογίζουν ότι μια μείωση των trans λιπαρών στην προμήθεια τροφίμων μπορεί να αποτρέψει:

7.000 θανάτους από καρδιακή νόσο κάθε χρόνο έως και 20.000 καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο!

Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωση μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, ο FDA εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναφέρει πως:

Τέτοιες τροφές δεν είναι πλέον «γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς» ή GRAS, για συντομία. Τα τρόφιμα που περιέχουν μη εγκεκριμένες πρόσθετες ύλες τροφίμων θεωρούνται νοθευμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πωλείται νόμιμα.

Τα Trans λιπαρά δεν θα εξαφανιστούν τελείως, επειδή εμφανίζονται σε μικρές ποσότητες:

 • στο κρέας
 • τα γαλακτοκομικά προϊόντα
 • σε άλλα βρώσιμα έλαια, όπως πλήρως υδρογονωμένα έλαια, όπου αναπόφευκτα παράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής.

Τα Trans λιπαρά και τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHOS) βρίσκονται σε πολλά δημοφιλή επεξεργασμένα τρόφιμα όπως:

 • τα προψημένα τρόφιμα και
 • τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως συστατικά από το 1950 για την αύξηση της σταθερότητας διάρκεια ζωής και τη γεύση των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα ο MICAL Ε. Honigfort, ένας στέλεχος της ασφάλειας των καταναλωτών στον FDA, λέει ότι τα τρανς λιπαρά μπορεί ακόμα να βρεθούν σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως:

 • Donuts, Κράκερ, τσιπς, μπισκότα, κέικ, κατεψυγμένες πίτες και άλλα προψημένα αγαθά
 • Πατάτες προτηγανισμένες
 • Πρόχειρα φαγητά (όπως ποπκόρν μικροκυμάτων)
 • Κατεψυγμένη πίτσα
 • Λιπαρά που χρησιμοποιούν στη ζαχαροπλαστική
 • Μαργαρίνες
 • Κρέμες για καφέ
 • Κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης
 • έτοιμα προς χρήση γλάσα για γλυκά
www.oloigiaolous.gr

Ο διευθυντής ασφάλειας τροφίμων του FDA Δρ. Keefe, λέει ότι ακόμη και αν η απαίτηση FDA τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2006, οι καταναλωτές πήραν τις προειδοποιήσεις για την υγεία της καρδιάς νωρίς.

Λαμβάνοντας υπόψη τους καταναλωτές, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ακολούθησαν και οικειοθελώς άλλαξαν σκευάσματα τροφίμων τους για να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα τρανς λιπαρά.

 

Τι θα πρέπει ο καταναλωτής να κάνει;

1. Ο καταναλωτής θα πρέπει, όταν παίρνει ένα αγαπημένο του φαγητό να βλέπει ότι αναγράφει τα τρανς λιπαρά στην ετικέτα.

2. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να εξετάσει τις ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και trans λιπαρών.

3. Να επιλέξει το προϊόν που έχει το χαμηλότερο συνδυασμό ποσότητας αυτών των ουσιών.

Ακόμη και αν ένα τρόφιμο στη συσκευασία του αναφέρει «0 γραμμάρια τρανς λιπαρά», έχει νόημα να εξετάσουμε τα συστατικά. Αν υπάρχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια στα συστατικά, ενδέχεται να βρεθεί και μια μικρή ποσότητα από trans λιπαρά. Επιλογή τροφίμων ακόμα και με μικρές ποσότητες trans λιπαρών μπορεί να επηρεάσουν την υγεία.

OloiGiaOlous.gr

Αυτό το άρθρο εμφανίζεται στην σελίδα καταναλωτών ενημερώσεις του FDA.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.