αποδειξεις φοροκαρτα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα παίζουμε το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού με τις αποδείξεις από το 2014


Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αύξησης των εσόδων του κράτους από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων το οποίο είναι ιδιαίτερα αινιγματικό!

Τι σημαίνει αινιγματικό; Έχει μία δόση από το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού! Σύμφωνα με την εφημερίδα το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», οι φορολογούμενοι θα καλούνται καθ” όλη τη διάρκεια της χρονιάς να συγκεντρώνουν αποδείξεις δαπανών και παροχής υπηρεσιών. Δε θα μετράνε όμως όλες οι αποδείξεις στην εφορία. Ποιες θα μετράνε δε θα το ξέρει κανείς! Έτσι οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν χωρίς να γνωρίζουν ποια θα τους είναι «χρήσιμη». Στο τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώνει – αποκαλύπτει τελικά ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στην φορολογική δήλωση. Κάθε χρόνο θα επιλέγονται και διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων, κάτι σαν έκπληξη!

Οι αποδείξεις που θα «κληρώνει» το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση σε ειδικό πεδίο ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ να επιστρέφεται στο φορολογούμενο. Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις θα ισχύει από το 2014. Για φέτος δεν αλλάζει τίποτα και οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, με ανώτερο ποσό τα 10.500 ευρώ.  Επίσης αποσυνδέεται η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ από τη συγκέντρωση αποδείξεων.
«Εμείς με αυτήν την πολιτική προσπαθούμε να ενισχύσουμε το κίνητρο για όσους λαμβάνουν αποδείξεις, με απτή οικονομική ωφέλεια για τους ίδιους» σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα».


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.