Τι εστί βιομίμηση;
Το όραμα της αλλαγής πορείας της ανθρωπότητας, από τα διαστρεβλωμένα μοντέλα και συστήματα του χθες και του σήμερα που καταστρέφουν τον πλανήτη και εμάς τους ίδιους, προς την εναρμόνιση και αξιοποίηση των διδαγμάτων της Φύσης, πρεσβεύει μια νέα επιστήμη, οι βάσεις της οποίας τίθενται αυτό το διάστημα σε 32 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργάνωσε πριν λίγους μήνες εκδήλωση παρουσίασης αυτών των φερέλπιδων ερευνητικών – και όχι μόνο- πρακτικών, με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον εμπειρογνώμονα της βιομιμητικής, Διευθυντή Επιστημών και Περιβάλλοντος της Ομάδας Cousteau, Tarik Chekchak και την ιδρύτρια της Βιομιμητικής Ελλάδος, Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου.
Στην Ελλάδα η βιομίμηση αναπτύσσεται τώρα σε ερευνητικό επίπεδο, με την έδρα της να βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με μελέτη των ΗΠΑ, μέχρι το 2025 αναμένεται να προκύψουν 1,6 εκατ. θέσεις εργασίας και 300 δις δολάρια.
Στην Ελλάδα η βιομίμηση αναπτύσσεται τώρα σε ερευνητικό επίπεδο, με την έδρα της να βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας. Η ιδρύτρια Kλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, ανέφερε ότι σύμφωνα με σχετική οικονομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αναμένεται μέχρι το 2025 να προκύψουν από αυτήν πολλά νέα προϊόντα, να «παραχθούν» 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το δίκτυο και το κέντρο έχει ως σκοπό να προσφέρει στην οικονομία της χώρας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημειώνει, και εξηγεί:
«Ο Βιομιμητισμός Ελλάδος είναι ένα πρότυπο κέντρο που παρέχει αξιόλογες καινοτόμες πρωτόγνωρες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ανάγκες. Η βιομίμηση είναι η πρακτική εφαρμογή των διδακτικών στρατηγικών της φύσης στην εφεύρεση βιώσιμων τεχνολογιών, σχεδίων και προϊόντων για τους ανθρώπους. Ειδικότερα στη φύση πού έχει μία εμπειρία 3,6 δισεκατομμυρίων χρόνων, εντοπίζονται πολλοί μηχανισμοί υψηλής απόδοσης με τέτοια δυναμική εξέλιξης και προσαρμοστικότητας ώστε αν διανθιστούν από τον άνθρωπο μέσω της βιομίμησης μπορούν να υποστηρίξουν τη θετική εξέλιξη της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της τέχνης της επιστήμης και να βοηθήσουν γενικότερα στην ανάπτυξη.
Η βιομίμηση είναι η πρακτική εφαρμογή των διδακτικών στρατηγικών της φύσης στην εφεύρεση βιώσιμων τεχνολογιών, σχεδίων και προϊόντων για τους ανθρώπους. Ειδικότερα στη φύση πού έχει μία εμπειρία 3,6 δισεκατομμυρίων χρόνων, εντοπίζονται πολλοί μηχανισμοί υψηλής απόδοσης με τέτοια δυναμική εξέλιξης και προσαρμοστικότητας ώστε αν διανθιστούν από τον άνθρωπο μέσω της βιομίμησης μπορούν να υποστηρίξουν τη θετική εξέλιξη της κοινωνίας»Επομένως, η βιομίμηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν σοβαρό πόλο οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης και στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η βελτίωση της βιομιμητικής σκέψης στη διδασκαλία έρευνα και καινοτομία, να δημιουργήσουμε ανθρώπους ευφυείς, με την ευφυΐα της φύσης ώστε να δημιουργούν λύσεις εμπνευσμένες από αυτή, ακόμη και σε παγκόσμιες προκλήσεις της ανθρωπότητας», εξηγεί, και συνεχίζει:
«Οι μηχανισμοί και οι στρατηγικές της Φύσης, αν παρατηρηθούν διεπιστημονικά, θα οδηγήσουν σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μακριά από αυτό που δημιουργείται σήμερα. Ακούγονται αισιόδοξα και ρομαντικά ίσως αυτά, όμως σε άλλες χώρες συμβαίνουν ήδη κι εμείς ξεκινάμε να μπούμε σε αυτή τη δυναμική», τονίζει, παρουσιάζοντας παράλληλα τη συνεργασία που επετεύχθη μεταξύ του Οργανισμού που προΐσταται και του Ανοιχτού Κέντρου Καινοτομίας της NASA, προκειμένου να αναπτυχθούν τεχνικές αξιοποίησης των μηχανισμών της φύσης στη διαστημική τεχνολογία.
«Ίσως ήρθε η ώρα να συνδεθούμε το wi-fi της φύσης, ώστε να βρούμε απαντήσεις», συμπλήρωσε με νόημα…
Διαβάστε όλο το άρθρο, εδώ.
OloiGiaOlous (M.M)
Pingback: Τι εστί βιομίμηση;