world-aids-day-december-1-2015-sm ΜΑΘΕ ΤΙ

Τι είναι το AIDS; Μύθοι και αλήθειες. Μάθε τα πάντα εδώ!


Το AIDS είναι η δευτερή θανατηφόρα ασθένεια που χτυπάει κυρίως τους νέους. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιού HIV. 

Πηγή: Plasticobolism  https://www.facebook.com/Plasticobilism-679534845436860/?fref=ts

Πηγή: Plasticobolism
https://www.facebook.com/Plasticobilism-679534845436860/?fref=ts

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η επιδημία του HIV/AIDS μετράει πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα. Το 1984 διαγνώστηκε ο πρώτος άνδρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας και από τότε ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι που μολύνθηκαν με τον ιό HIV στην χώρα μας.

HIV & AIDS είναι το ίδιο;

Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές ημέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός: έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.

acute-infection

Συμπτώματα

Το χαρακτηριστικό του ιού HIV είναι το πολύ υψηλό ποσοστό μετάλλαξής του, ο γρήγορος ρυθμός αναπαραγωγής του και το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δεδομένη στιγμή, ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεών του. Η πολύ μεγάλη ικανότητα μετάλλαξης του HIV οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA του ιού σε κυτταρικό DNA, είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή της, ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν οι μεταλλάξεις.   

Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4+ λεμφοκύτταρα και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανύμπορο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.
Το ΑIDS (Αcquired Immune Deficiency Syndrome=Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας) προκαλείται από τον HIV.

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο όροι περιγράφουν την ίδια νόσο.   

Ας σκεφτούμε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες καιροσκοπικές λοιμώξεις όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Απίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στη μνήμη, ή καρκίνους.

Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις τότε λέμε ότι έχει AIDS.
Το AIDS παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV, συνήθως 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο. Κάποιοι λίγοι άνθρωποι, περίπου το 5%, που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV δεν χρειάζεται να λάβουν αντιρετροϊκά φάρμακα και ούτε αναπτύσσουν ποτέ πλήρες AIDS, επειδή για κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο μπορούν να ελέγχουν την καταστροφική δράση του ιού HIV μόνο με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αυτά τα HIV οροθετικά άτομα κατατάσσονται στην κατηγορία των λεγόμενων non-progressors.

 


 (Ο ιός του HIV)

Μύθοι και αλήθειες

Μύθοι:

ο ιός HIV ΔΕΝ μεταδίδεται από:

•Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα

•Αγκαλιά

•Φιλί

•Μασάζ

•Χειραψία

•Τσιμπήματα εντόμων

•Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό

•Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Αλήθειες:

Πώς μεταδίδεται;

•Αίμα (συμπεριλαμβανομένου του αίματος περιόδου)

•Σπέρμα και προσπερματικά υγρά

•Κολπικά υγρά

•Πρωκτικά υγρά

•Μητρικό γάλα

Για να μεταδοθεί ο HIV πρέπει:

•να είναι παρόν σε ικανή ποσότητα σε κάποιο από αυτά τα υγρά

•να εισχωρήσει μέσα στο σώμα

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι:

Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ναρκωτικών ουσιών

•Μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών κλπ.

•Τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες

Μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος

•Τοκετός

•Θηλασμός

Ποιες θεωρούνται επικίνδυνες συμπεριφορές;

•Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (κολπική ή πρωκτική) με οροθετικό άτομο ή με άτομο που δεν γνωρίζει αν είναι HIV θετικό ή αρνητικό.          

Πηγή: Plasticobolism https://www.facebook.com/Plasticobilism-679534845436860/?fref=ts

Πηγή: Plasticobolism
https://www.facebook.com/Plasticobilism-679534845436860/?fref=ts

•Συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων

•Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με επαγγελματίες

•Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών

•Κοινή χρήση συριγγών

•Χρήση μη αποστειρωμένων βελονών για τρύπημα αυτιών και τατουάζ

Θεραπεία

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον HIV.             

Μιας και αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα, είναι σημαντικό τα άτομα που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV να παραμείνουν αρνητικά και τα άτομα που έχουν μολυνθεί να παραμείνουν υγιή.

 Για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, η ανάπτυξη των φαρμάκων έχει βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας και οι πιθανότητες να εκδηλώσει AIDS κάποιος οροθετικός που θα λάβει έγκαιρη και σωστή θεραπεία, είναι ελάχιστες.

Επιπλέον, όταν κάποιος γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού HIV και βρίσκεται υπό επιτυχημένη αντιρετροϊκή θεραπεία, οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφό του, είναι ελάχιστες. Η επιστήμη έχει βοηθήσει έτσι ώστε μία θετική διάγνωση για HIV, να μην σημαίνει πλέον θανατική καταδίκη.

Ο HIV είναι ένας ρετροϊός, γι” αυτό τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροϊκά. Υπάρχουν διαφορετικά είδη αντιρετροϊκών φαρμάκων, αλλά όλα λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παρόλο που αυτά τα φάρμακα δεν είναι ικανά να σκοτώσουν τον ιό HIV, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του ιού που κυκλοφορεί στο αίμα.

 


Για περισσότερες πληροφορίες,
καλέστε την Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS
Τηλ. 2107222222, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-21:00

 


Ελένη Γκρήγκοβιτς
elgvits@gmail.com

oloigiaolous.gr


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.