Τι σχεδιάζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία των ΗΠΑ για να βάλει φρένο στην Airbnb;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Στην λογική «explain like i’m 5″ του Reddit.
H Airbnb είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής υπηρεσία μεταξύ των ταξιδιωτών που θέλουν να επισκεφθούν ένα μέρος και να μείνουν σε σπίτι (και όχι ξενοδοχείο) χωρίς να πληρώσουν υπερβολικά υψηλά ποσά- ωστόσο το μοντέλο λειτουργίας της (βραχυπρόθεσμη ενοικίαση) έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο όσον αφορά στο καθεστώς λειτουργίας της (πχ πώς φορολογούνται τα έσοδα), όσο και από πλευράς της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, που εκτιμά πως απειλείται.
Έγγραφο που βρέθηκε στην κατοχή των New York Times πρόσφατα αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς του λόμπι των ξενοδόχων στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν εμπόδια στις δραστηριότητες της Airbnb, ασκώντας πιέσεις για θέσπιση νόμων και κανονισμών που θα λειτουργήσουν εναντίον της.
Σύμφωνα με έγγραφα της American Hotel and Lodging Association (ένωση που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων της χώρας) αυτό που σχεδιάζεται είναι μια επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα, σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, για να παρεμποδιστεί η εξάπλωσή της σε πόλεις σε όλη τη χώρα. Μέρος της στρατηγικής αυτής είναι η «επιθετική αντιμετώπιση» του ισχυρισμού πως η Airbnb απλά βοηθά τη μεσαία τάξη να τα βγάλει πέρα, με ένα «κύμα προσωπικών μαρτυριών βλάβης σε καταναλωτές». Επίσης, στο έγγραφο προτείνονται επιχειρήματα και δίνονται πληροφορίες όσον αφορά σε ζητήματα που έχουν τεθεί περί ρατσισμού και φορολόγησης.
Συνοπτικά, οι βασικοί πυλώνες του σχεδιασμού της ένωσης για τον περιορισμό της Airbnb περιλαμβάνουν το lobbying σε πολιτικούς και τοπικούς αξιωματούχους για να μειωθούν οι «Airbnb hosts», η χρηματοδότηση μελετών που θα δείχνουν ότι η Airbnb είναι γεμάτη ανθρώπους που «σιωπηλά» διαχειρίζονται ξενοδοχεία σε πολυκατοικίες και η επιδίωξη να φανεί πως αυτοί που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb δεν πληρώνουν «ξενοδοχειακούς» φόρους και δεν υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούν οι ξενοδόχοι.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο Λος Άντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Βοστώνη, στην Ουάσινγκτον και το Μαϊάμι, όπου η Airbnb δεν έχει στήσει ακόμα ισχυρά «προπύργια». Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, η Airbnb έχει ήδη συγκρουστεί στα δικαστήρια με ρυθμιστικές Αρχές σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρεται, και στις δύο πόλεις η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια περίεργη «υπόγεια» αγορά όπου οι ιδιοκτήτες σπιτιών μπορούν να μετατρέψουν κτίρια που κανονικά «λειτουργούν» με ενοίκιο σε πρακτικά παράνομα ξενοδοχεία. Επίσης, η Airbnb ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο, κάτι που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μπράιαν Τσέσκι, θα γίνει μέσα σε περίπου έναν χρόνο, με την αξία της να εκτιμάται στα 30 δισ. δολάρια.
OloiGiaOlous (M.M)