Το αρχαιότερο δελτίο καιρού που αναφέρει τις συνθήκες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας
Το αρχαιότερο δελτίο καιρού είναι γεγονός και χρονολογείται περίπου 3.500 χρόνια πριν. Η πρόβλεψη του είναι άκρως ενδιαφέρουσα. Το δελτίο αυτό, χαραγμένο σε αιγυπτιακή στήλη από ασβεστόλιθο αναφέρει τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Σικάγο που μελέτησαν τη «Στήλη της καταιγίδας», ύψους 1,8 μ., και ερμήνευσαν εκ νέου τη 40 στίχων επιγραφή της, όπου διαπίστωσαν ότι γίνεται λόγος για βροχή, σκοτάδι και θύελλα χωρίς διακοπή.
Η νέα αυτή μελέτη, όμως, έχει και ιστορικές προεκτάσεις και αν ισχύουν όσα υποστηρίζει, εξηγούνται πολλά κεφάλαια της Ιστορίας, καθώς χρονολογείται στα χρόνια της βασιλείας του φαραώ Αμωση Α”, του πρώτου φαραώ, της 18ης Δυναστείας. Η βασιλεία του σηματοδότησε την αρχή του Νέου Βασιλείου, την εποχή που η Αίγυπτος έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της.
Αν η στήλη – η οποία ανακαλύφθηκε στον ναό του Καρνάκ στις Θήβες μεταξύ των ετών 1947 και 1951 από Γάλλους αρχαιολόγους – όντως περιγράφει τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, τότε και η σωστή χρονολόγηση της στήλης και της βασιλείας του Αμωση, που μέχρι τώρα χρονολογούνταν στο 1.550 π.Χ., θα πρέπει να μετακινηθεί κατά 30 με 50 χρόνια νωρίτερα.