συνεντευξη τυπου Therapy Planet ΕΛΛΑΔΑ

Το Therapy Planet Festival 2013 μας υπόσχεται την λύση στην κρίση.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 5.00μμ., η συνέντευξη τύπου του 2ου Therapy Planet Festival ψυχοθεραπείας, εναλλακτικών θεραπειών και μεθόδων προσωπικής ανάπτυξης, το οποίο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 από τις 9.00πμ. ως τις 22.00μμ. Η συνέντευξη δόθηκε στην εξαιρετικής αξίας αίθουσα ‘’Οδοιπορικό της Αθήνας” στο Πνευματικό Κέντρο Μελίνα, του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο, όπου παρουσιάστηκαν αντί-σοκ θεραπείες από διακεκριμένους επιστήμονες, κόντρα στην κρίση που μας απειλεί, για προσωπική ανάπτυξη, εσωτερική αρμονία, σωματική υγεία και ψυχική ισορροπία. Οι 70 ομιλητές θα δώσουν το παρόν την Κυριακή στο ολοήμερο αυτό φεστιβάλ, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Στη συνέντευξη τύπου κύρια ομιλήτρια ήταν η κα. Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, η οποία εξήγησε πώς τα θετικά συναισθήματα αλλάζουν όχι μόνο τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά παράλληλα και τη βιοχημική ισορροπία του σώματός μας. Η κα. Χαρίτου Φατούρου μίλησε για την εφαρμογή της Θετικής Ψυχολογίας και την καθοριστική επίδραση των θετικών συναισθημάτων στην διαδικασία της μάθησης, ενώ παράλληλα παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα «Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης» το οποίο πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα με ομάδα εθελοντών επιστημόνων, διαμορφώνοντας μια νέα γενιά Ελλήνων.

‘’Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή και η ανάπτυξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης και της κριτικής σκέψης στα σχολεία. Έτσι προλαμβάνονται προβλήματα όπως η βία, η επιθετικότητα, η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις και προάγεται η λειτουργία του σχολείου ως κοινότητα με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων’’ (Χαρίτου-Φατούρου, 2012). “Ονειρό μου” είπε η κα Φατούρου, “είναι να δημιουργηθεί μια νέα γενιά Ελλήνων χωρίς βία, ξενοφοβία και θυμό”. Μίλησε συγκινημένη για τα 50 χρόνια που προσφέρει αδιάκοπα στην επιστήμη της ψυχολογίας και κάλεσε όλους να δώσουν το παρόν την Κυριακή, ώστε να έχει επιτυχία ένα φεστιβάλ που προάγει την θεραπεία σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Σορβόννης, Λάμπρος Σ. Σταύρου, τόνισε ότι τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες εκδηλώνουν την αντίδρασή τους σε ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον και ο ρόλος της οικογένειας που έχει υποτιμηθεί στις μέρες μας, είναι ουσιαστικός στη δόμηση της προσωπικότητας του παιδιού και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Ο κος Σταύρου συμφώνησε με την κα Χαρίτου-Φατούρου για τα θετικά συναισθήματα και είπε ότι όταν το οικογενειακό περιβάλλον είναι ασταθές επηρεάζει τον ψυχισμό του παιδιού και αναπτύσσονται ψυχοσωματικά προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα τις μαθησιακές δυσκολίες και την αντίληψη που έχει για την πραγματικότητα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην σχολική αποτυχία – μαθησιακές δυσκολίες, ως συμπτώματα Ψυχοδυναμικού τύπου και στον διαμεσολαβητικό ρόλο του σωματικού σχήματος και της εικόνας του σώματος στην ψυχοπαιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Τέλος είπε ότι επειδή ο καθένας έχει τη δική του πραγματικότητα, η κατάθλιψη δημιουργείται όταν ένα άτομο δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του και τους άλλους.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος, Αμάντα Κουγιούφα, αναφέρθηκε στην (Ανα) Παράσταση – Εφαρμοσμένη Χοροθεραπεία για άτομα με Ειδικές Ανάγκες, εστιασμένη στον Ρυθμό της Εξέλιξης. Τόνισε ότι το σώμα μας έχει μεγάλη σημασία, γιατί δια μέσου του σώματος αποκτάμε καθαρή εικόνα για τον εαυτό μας. Η τέχνη και δη ο χορός συνδέει όλα αυτά που είπαν οι προλαλήσαντες. “Ο χορός συνδέει τον έξω κόσμο με το συναίσθημα, ενώ μέσω της τέχνης, όταν δουλεύουμε θεραπευτικά, θα επανασυνδεθούμε με αυτή την ομορφιά, που μας εξήγησε η κα Φατούρου ότι βοηθάει να αντιμετωπίσουμε το άσχημο”. Τέλος η κα Κουγιούφα τόνισε ότι η τέχνη του χορού που συνδυάζει τη μουσική και το δράμα μας απελευθερώνει.

Επίσης, στην συνέντευξη τύπου ο ψυχίατρος και Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής Συνεργασίας Βαγγέλης Ζαφειρίου, μας μίλησε για την Ομοιοπαθητική στο πεδίο των ψυχοθεραπειών. “Το όμοιο θεραπεύει το όμοιο’’, είπε ο κος Ζαφειρίου “έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όλα τα θεραπευτικά μέσα αν ασκηθούν σε υγιείς είναι τοξικά και δεν τα δέχεται ο οργανισμός. Η ομοιοπαθητική ανήκει στις ολιστικές θεραπείες και έχει δραστικότητα στο σύνολο του ανθρώπου, ψυχοσωματικά. Μελετούμε συνολικά τον οργανισμό σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο, γιατί μόνο αν ιαθεί το σύνολο θα ιαθεί και το μέλος που πάσχει. Η ομοιοπαθητική ασκείται με φυσικές ουσίες, οι οποίες δεν φέρνουν παρενέργειες και σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία φέρνουν άριστα αποτελέσματα. Η θεραπεία μέσω του ψυχισμού δρα και στο σώμα σε όλες τις ψυχοσωματικές παθήσεις και δεν γνωρίζουμε καμία πάθηση που να μην είναι ψυχοσωματική”, συμπλήρωσε ο γιατρός και ευχήθηκε επιτυχία στο φεστιβάλ.

Την συνέντευξη τύπου συντόνισε η Ιφιγένεια Τσαντίλη, Δημοσιογράφος και Επικοινωνιολόγος Msc., η οποία ευχαρίστησε την Πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ κα Νέλλη Παπαχελά, που προσέφερε την αίθουσα με τον αέρα της παλιάς Αθήνας, για να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη και όλους τους εργαζόμενους στο Πολιτιστικό Κέντρο που συνεργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης και τόνισε: “σε αυτό το φεστιβάλ συγκεντρώσαμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε με θετικότητα όλες τις αντιξοότητες και τα οικονομικά αδιέξοδα, που μας εξαθλιώνουν σταδιακά και μεθοδευμένα, διότι η ισχύς εν τη ενώσει, κάνει θαύματα και θεραπεύει μαζικά”. Η κα Τσαντίλη συμπλήρωσε ότι “αλλάζοντας τη συνειδητότητά μας, μπορούμε να αλλάξουμε και την ζωή μας και κατ΄ επέκταση τη δόνηση του πλανήτη, επιτέλους”, είπε χαρακτηριστικά. Κατόπιν παρουσίασε το βίντεο της συνέντευξης της με τον Morgan Goodlander, Διευθυντή Ινστιτούτου Γκεστάλτ του San Francisco, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για σεμινάριο τον περασμένο μήνα. Στη συνέντευξη γίνεται αναφορά στο‘‘γνώθι σ΄αυτόν’’ και στην συμβολή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο δυτικό πολιτισμό ευρύτερα, καθώς και στην υπέρβαση των ορίων μέσω του παραδείγματος του αστροφυσικού Stephen Hawking.Ο Αμερικανός θεραπευτής εξηγεί τους τρόπους για να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσω και της ενδυνάμωσης του εαυτού και της τόνωσης της ψυχικής μας ανθεκτικότητας.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να φροντίσουμε να επαναφέρουμε την γλώσσα και τον πολιτισμό μας ως εφεδρεία στη ζωή μας και να διατηρήσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς ως αντίδοτο, απέναντι στη κρίση που μας επέβαλλαν, για να αντιμετωπίσουμε τη φρενίτιδα και την απαξίωση των Ευρωπαίων προς το πρόσωπό μας. Αξίζουμε μια ανθρώπινη διαβίωση και ας θυμηθούμε τα λόγια του Αριστοτέλη από τα Ηθικά Νικομάχεια, “Η ευδαιμονία δυνατόν γαρ υπάρξαι πάσι τοις μη πεπηρωμένοις προς αρετήν δια τινός μαθήσεως και επιμελείας“᾽. Η ευδαιμονία μπορεί να αποκτηθεί από όλους όσους δεν είναι ανάπηροι προς την αρετή, χρειάζεται μόνο σπουδή και προσωπική προσπάθεια. Ας είμαστε όλοι ενεργοί και παρόντες.


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.